Μια γυναίκα....1000 άνδρες!

Η μόνη που πήγε κοντά στον πρωθυπουργό για να εξηγήσει τη θέση της περιοχής- γιατί η ΕΤΕπ έχει δεσμεύει το υφιστάμενο αεροδρόμιο

Μπορεί η εκδήλωση για τη θεμελίωση του αεροδρομίου Καστελίου να ήταν πανηγυρική, να είχε και...πλάκες, αλλά δεν συμφωνούν όλοι. Και υπάρχουν πολλοί που έχουν διαφορετική άποψη, αντιδρούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και τη λάθος επιλογή του χώρου.

Ένας από αυτούς είναι και ο γνωστός πιλότος Γιώργος Μαυραντωνάκης ο οποίος έχει αρθρογραφήσει και εξηγήσει πολλάκις κατά του νέου αεροδρομίου. Αυτή τη φορά και κάνει αποκαλύψεις, αλλά και...εκθειάζει το θάρρος μιας γυναίκας της μόνης που πλησίασε να μιλήσει στον Μητσοτάκη και να του δώσει ένα κείμενο διαμαρτυρίας , της Φωτεινής Κουτράκη.

"Η Φωτεινή Κουτράκη, η αγρότισσα εκπαιδευτικός από το Θραψανό Πεδιάδος, που έχει τα κότσια να υπερασπίζεται τη γη, τον αέρα και το νερό που εξασφαλίζουν την υγιή επιβίωση της οικογένειά της! Η Φωτεινή εκπροσωπεί επάξια και παλληκαρήσια όλους εκείνους που μαχόμαστε υπέρ των κοινών αγαθών που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας ώστε να μπορέσουμε να τα παραδώσουμε αναλλοίωτα στους απογόνους μας!!

Όλοι αυτοί που μέχρι χθες φώναζαν ότι δεν ξεπουλάνε τη γη των προγόνων τους αλλά τελικά μάλλον την πουλήσανε ‘’σε καλή τιμή’’, πρέπει να υποκλίνονται μπροστά στη Φωτεινή και να ντρέπονται για την ιδιοτέλειά τους και την πλήρη υποταγή τους στους κατακτητές – καταστροφείς του τόπου. Να ξέρουν όλοι αυτοί ότι θα κριθούν συντομότερα από ότι νομίζουν!"


Το έργο

Ο κ.Μαυραντωνάκης γράφει πάντως για μεγάλο σκάνδαλο και καταρρίπτει τα όσα λένε περί μη υποθήκευσης του χώρου του αεροδομίου Καζαντζάκης:

Το Αεροδρόμιο Καστελλίου θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο του 21ου αιώνα. Αυτοί που το μεθόδευσαν πριν 20 χρόνια σαμποτάροντας με συκοφαντίες την τότε υπό δημοπράτηση αναβάθμιση του Ν. Καζαντζάκης, με μοναδικό σκοπό να βάλλουν χέρι στην εκμετάλλευση των εκτάσεων που θα αποδεσμευόντουσαν, την πατήσαν από εκεί που δεν το περίμεναν, από την τράπεζα!!

Απευθυνόμενος στους ανεγκέφαλους που αποκαλούν ψυχασθενείς και καταστροφολόγους αυτούς που αποκάλυψαν την δέσμευση των εκτάσεων του Ν. Καζαντζάκης από την ΕτΕπ, επειδή προφανώς θίγονται οι νέοι τους αφέντες, τους καλώ να απευθυνθούν σε κάποιον που να γνωρίζει έστω και βασικά αγγλικά για αρχάριους να τους εξηγήσει τι σημαίνουν οι παρακάτω φράσεις που χρησιμοποιεί η ΕτΕπ στη δανειακή σύμβαση και σε άλλα επίσημα έγγραφα:

1. ‘’The redevelopment of the civil airport in downtown Heraklion is also part of the Bank’s project’’. 2. The economic viability of the project depends on the timely and successful development of the current airport site. The Bank sets as a condition the adherence to a roadmap for the development of the existing site. 3. In accordance with EIB’s economic analysis, the investment is sound and eligible for financing only if combined with the development of the existing airport area. The adequate conditions have been introduced to the EIB loan to ensure that the redevelopment will balance the project from an Environmental, Social and Economic perspective.

Σε αντίθεση με τις κατευθυνόμενες παρερμηνείες των γνωστών φερεφώνων και τις ασαφείς και αόριστες δηλώσεις των αιρετών μας, μετά την παραλληρητική διαταραχή που υπέστησαν στο Υπουργείο, όπου τους έδειξαν τους σκληρούς όρους της σύμβασης, οι παραπάνω φράσεις αποδεικνύουν ότι τον πρώτο λόγο για την τύχη της έκτασης του Ν. Καζαντζάκης έχει η ΕτΕπ και μόνον η ΕτΕπ, η οποία αναφέρει ρητά ότι το νέο έργο είναι βιώσιμο μόνο με την παράλληλη αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου!!

Ειδικά η τελευταία φράση (3), που χρησιμοποιεί η ΕτΕπ στην απαντητική της επιστολή προς την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση Προβολή και Αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος (πρωτ. SG/CR/CS/2019-1541/JMSB/HL/hd – 2.12.19), με την οποία παραδέχεται την ανάγκη αντιστάθμισης των Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Οικονομικών επιπτώσεων που θα επιφέρει η κατασκευή του νέου αεροδρομίου, με την κατάλληλη αξιοποίηση της έκτασης του υφιστάμενου αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης, πρέπει να ξυπνήσει όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Πεδιάδος από τον ύπνο του δικαίου και με πρώτη τη Δημοτική Αρχή να τους ξεσηκώσει εναντίον του, αναμφισβήτητα πλέον, καταστροφικού και ζημιογόνου έργου!

Είναι τραγελαφικό την ώρα που εκδικάζεται στην Μείζονα Ολομέλεια των 40 δικαστών του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του νόμου που επικύρωσε τη σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου, να έρχεται ο Πρωθυπουργός και να κηρύσσει την επίσημη έναρξη του έργου!! Μήπως θέλει να επηρεάσει την απόφαση των δικαστών;

Οι δικαστές του ΣτΕ εξεπλάγησαν με τις νομικές εκκρεμότητες της σύμβασης παραχώρησης, τις σημαντικές ελλείψεις της διαδικασίας και έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν άκουσαν την απάντηση του Υπουργείου στην κατηγορία ότι δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία μελέτη για τις περιοχές Natura 2000, ότι τα μεγάλα αρπαχτικά των Αστερουσίων θα μετακομίσουν σε άλλες περιοχές λόγω θορύβου από τα διερχόμενα αεροπλάνα. Αυτοί μας κυβερνούν!!

Αφού στο τέλος οι δικαστές παραδέχτηκαν την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο δικηγόρος της Πρωτοβουλίας τους παρότρυνε να προβούν σε υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ).

Για τις ίδιες παραλείψεις που έχει προσφύγει η Πρωτοβουλία στο ΣτΕ, ζητά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από το Υπουργείο σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση του δανείου των 180 εκατομμυρίων! Επομένως για να προχωρήσει το έργο ή θα πρέπει να κατασκευαστούν οι παραλείψεις ή να συνωμοτήσουν δικαιοσύνη και ΕτΕπ κάνοντας τα στραβά μάτια!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν ακυρωθεί το έργο από παραλείψεις του Υπουργείου, ο εργολάβος δεν θα χάσει αφού θα αποζημιωθεί αδρά!


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ