Τη λήψη μέτρων για τον προσφυγικό ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Με αφορμή τον ορισμό του Συμβουλίου Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Ηρακλείου

Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος με ευθύνη της κυβέρνησης, ζητά η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" του Δήμου Ηρακλείου, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Δόμνας Μιχαηλίδου, αλλά και τον ορισμό του Συμβουλίου Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Ηρακλείου.

Στη σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

"Με αφορμή τον ορισμό του Συμβουλίου Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και την επίσκεψη της υφυπουργού πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής στο Ηράκλειο, η οποία δήλωσε καθαρά πως η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στο νησί, ήρθε στην επικαιρότητα η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Είναι υποκρισία να μιλά κανείς με λόγια συμπάθειας για τους πρόσφυγες, να θέλει να καταδικάσει τους πολέμους, χωρίς να εναντιώνεται στις αιτίες που φέρνουν τους πολέμους και την προσφυγιά. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι κυνηγημένοι από τον πόλεμο που διεξάγουν στις χώρες τους οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους, όπως αυτές τις μέρες η Τουρκία με τις πλάτες των ΗΠΑ επιτίθεται στο Συριακό λαό. Επομένως όποιος πραγματικά δεν θέλει να ξεσπιτώνονται οι πρόσφυγες πρέπει να καταγγείλει, να αντιπαλέψει τους σχεδιασμούς αυτούς, τους οποίους στηρίζουν ενεργά οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΣΥΡΙΖΑ χθες, δίνοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας μας στους φονιάδες των λαών, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Δεν μπορεί να μιλά κανείς για ουσιαστική αντιμετώπισή του προσφυγικού και για το σταμάτημα των πολέμων, αν ταυτόχρονα δεν διεκδικεί να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που μάλιστα εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή.

Αποκαλυπτική για τις πραγματικές προθέσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των υπόλοιπων παρατάξεων ήταν η στάση «ένοχης» σιωπής που κράτησαν, μόλις πριν λίγες εβδομάδες, όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδοκιμάσει την επέκταση των βάσεων και της συνολικής εμπλοκής της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, μέσα από την ανανέωση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ωστόσο σε αυτή τη φάση, απαιτείται να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την ολόπλευρη στήριξη των προσφυγόπουλων που θα βρεθούν στην πόλη μας. Χρειάζεται να παλέψουμε για την ουσιαστική στήριξή τους, όπως και για όλα τα παιδιά στη χώρα μας, μέσα αλλά και έξω από το σχολείο. Κύριο είναι τπ θέμα της κάλυψης των βασικών αναγκών διαβίωσης (φιλοξενία, σίτιση, ένδυση, υγειονομική περίθαλψη, ασφάλεια, επιμέλεια και φροντίδα) είτε θα βρεθούν στην πόλη μας με τις οικογένειές τους είτε πρόκειται για ασυνόδευτα ανήλικα.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν ο Δήμος Ηρακλείου διεκδικήσει σύγχρονες κρατικές δομές φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ που σήμερα εμπλέκονται. Ο Δήμος πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κλπ. Για το ζήτημα της εκπαίδευσης όλων αυτών των παιδιών που θα βρεθούν στην πόλη μας χρειάζεται να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και η σίτισή τους. Ταυτόχρονα ο Δήμος να εξασφαλίσει πως δεν θα μπει κανένα εμπόδιο στην εγγραφή των προσφυγοπουλών στα σχολεία και στα τμήματα υποδοχής.

Το εξειδικευμένο προσωπικό που ήδη υπάρχει στις σημερινές δομές, στην Αναπτυξιακή ΟΤΑ ΑΕ και αλλού, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει στο σύνολο του, τον πυρήνα των εργαζομένων σε σύγχρονες κρατικές δομές φιλοξενίας, με μόνιμη και σταθερή εργασία και όλα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα(προϋπηρεσίας, αναγνώριση πτυχίων κ.α.).

Σε καμία περίπτωση δεν είναι δουλειά του Δήμου να επωμιστεί το βάρος της κρατικής ευθύνης για τη φροντίδα και την φιλοξενία των προσφύγων. Δεν πρέπει ο Δήμος να ακολουθήσει - την προσφιλής γι αυτόν τακτική - διευκόλυνσης της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη διαχείριση του προσφυγικού, όπως έχει κάνει με τη σχολική στέγη, την 2χρονη προσχολική αγωγή. Μια τακτική που λόγω έλλειψης αναγκαίων υποδομών θα κάνει «αναγκαστικό» το πέρασμα όλων των υπηρεσιών άρα και της χρηματοδότησης από την ΕΕ σε ΜΚΟ και επιχειρηματίες.

Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί τους Ηρακλειώτες σε αγωνιστική επαγρύπνηση ενάντια στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή που φέρνουν την δυστυχία και την προσφυγιά. Να καταδικάσει την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα και του ΣΥΡΙΖΑ χθες, που εμπλέκουν τον λαό μας όλο και πιο βαθιά σε αυτούς τους σχεδιασμούς και να παλέψει για την οριστική αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους σχεδιασμούς τους".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ