Μ. Δερμιτζάκης: "Ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια"

Η νέα ανάρτηση του Κρητικού καθηγητή

Θέση στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει και στην καχυποψία και αγωνία πολλών ανθρώπων για το πόσο ασφαλής είναι τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό, πήρε μέσω ανάρτησής του στο Facebook και ο Κρητικός καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης

Όπως αναφέρει - μεταξύ άλλων - "με όλους τους όρους και συνθήκες τα εμβόλια αυτά ειναι και πολύ ασφαλή και πολυ αποτελεσματικά" και ζητά από όλους μας να αναρωτηθούμε "ποιες θα είναι οι συνέπειες στον κάθε οργανισμό αν κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο αλλά αντίθετα μολυνθεί από τον ιό;

Ο ίδιος δίνει την απάντηση και προτρέπει τους γιατρούς να αναρωτηθούν αν έχουν τα στοιχεία για να πουν χωρίς δισταγμό "Ναι, είναι πιο ασφαλές να μολυνθείς από τον ιό από το να κάνεις το εμβόλιο".

Αναλυτική η ανάρτησή του:

"Περί παρενεργειών και απόφαση εμβολιασμού για τον SARS-COV2.

Ακούω με προσοχή καποιες αποψεις οτι δεν ξερουμε αρκετά για το εμβολιο για τον SARS-COV2 οσον αφορά τις παρενέργειες σε συγκεκριμένες μεγαλες η μικρές ομαδες του πληθυσμου η για σπάνιες παρενέργειες. Ειναι μια αποδεκτή σκέψη την οποια πρεπει να συζητήσουμε.

Ας ξεκινήσουμε απο τα βασικα. Με όλους τους όρους και συνθηκες τα εμβολια αυτα ειναι και πολυ ασφαλή και πολυ αποτελεσματικά.

Η άποψη μου λοιπον πολυ γενικα ειναι η παρακάτω. Σε κανενα απο τα φάρμακα και κυριως τα εμβολια δεν μπορουμε να ξερουμε τις λεπτομερείες και υποπεριπτωσεις που μπορούν να προκαλέσουν σπανιες περενεργεις μονο απο κλινικές μελετες πριν την έγκριση. Για μεγαλες και καλα ορισμενες ομαδες του πληθυσμου υπαρχει σχεδιο για επιπλέον κλινικές μελετες οπως για παράδειγμα σε παιδια η εγκύους και σε αυτη τη φάση προτείνεται η μη χορήγηση του εμβολίου σε αυτες τις ομαδες μεχρι το αποτέλεσμα των μελετών.

Η συντριπτική πλειοψηφία πιθανών πολυ σπάνιων παρενέργειων ταυτοποιούνται μονο σε τεράστια δείγματα που μπορούν να προκύψουν μονο μετα τη χορήγηση στον πληθυσμο, την παρακολουθηση και την ανάλυση. Για τα περισσότερα φάρμακα η εμβολια δεν ειχαμε τετοιες πληροφοριες παρα μονο οταν δοθηκαν σε μεγαλο αριθμο πολιτών. Για παράδειγμα εαν ύπαρχε πιθανότητα παρενέργειας 1/εκατομμύριο δεν ειναι δυνατόν να κανουμε κλινικες μελέτες σε πολλα εκατομμυρια εθελοντες πριν την έγκριση.

Τελος, και το πιο σημαντικό για μενα, ποιες θα ειναι οι συνεπείες στον καθε οργανισμό αν κάποιος δεν κανει το εμβολιο αλλα αντίθετα μολυνθεί απο τον ιο; Τα αρχικά στοιχεια μιλάνε για μακροχρονιες συνεπειες ακομα και σε αυτους που επιβιώνουν, ακομα και σε αυτους που την περναμε ασυμπτωματικα.

Στους γιατρούς λοιπον, οι οποίοι εχουν και τον πρωτο λογο να συμβουλέψουν τους ασθενεις τους, ας αναρωτηθούν αν εχουν τέτοια στοιχεια στα χέρια τους ωστε να πούνε σε κάποιον χωρις δισταγμό «Ναι ειναι πιο ασφαλές να μολυνθείς απο τον ιο απο το να κανεις το εμβολιο». Γιατι με τέτοια μεταδοτικότητα ολοι σχεδον θα μολυνθούμε αργά η γρήγορα.

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ