"Ο σημερινός σεισμός δεν αποτέλεσε έκπληξη"

Το ρήγμα, ο σεισμός και το ΕΛΚΕΘΕ

"Από την κορυφή του Ψηλορείτη (2456 μ. υψόμετρο) μέχρι το βάθος των >3000 μ. νότια της Κρήτης υπάρχει μια υψομετρική διαφορά περίπου 5500 μ. Αυτή η διαφορά στο ανάγλυφο δημιουργήθηκε σε πολύ μικρό γεωλογικό χρόνο, λόγω της δράσης των ενεργών ρηγμάτων, τα οποία έχουν δημιουργηθεί εξ αιτίας της υποβύθισης του φλοιού της Μεσογείου κάτω από την Κρήτη", εξηγεί, σε ανάρτησή του ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου γεωλόγος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Προσθέτει, ακόμα, πως "οι ρυθμοί της τεκτονικής παραμόρφωσης στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης πιθανότατα είναι μεγαλύτεροι από 2 μέτρα ανά 1000 χρόνια. Το οποίο στατιστικά σημαίνει ότι κάθε ένα από τα δεκάδες (έως εκατοντάδες) ρήγματα, που υπάρχουν τόσο πάνω στο νησί όσο και νότια από αυτό, δίνει τουλάχιστον έναν σεισμό μεγέθους Μ=6 ή και μεγαλύτερο κάθε περίπου 500 χρόνια (συντηρητική εκτίμηση).
Επομένως ο σημερινός σεισμός κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν. 
Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους σεισμούς, που αναπόφευκτα θα γίνονται συνέχεια και που ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε, είναι να είμαστε σοβαροί σε ότι κατασκευάζουμε: σπίτι, σχολείο, δρόμο, γέφυρες κλπ."

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ