"Ο Θεοχάρης Δετοράκης ήταν κάθε φορά εκεί, για να πάρουμε τη σωστή απόφαση"

Το αντίο του Αλέξη Καλοκαιρινού στον εκλιπόντα καθηγητή

 
 
Με το δικό του ξεχωριστό τρόπο αποχαιρετά τον Θεοχάρη Δετοράκη ο Αλέξης Καλοκαιρινός. Συμπορεύτηκαν μαζί στο Πανεπιστήμιο, στην ΕΚΙΜ, στο Ιστορικό Μουσείο. "Η κουβέντα μαζί του είχε πάντα κάτι το διαφωτιστικό και ουσιώδες, και κάτι το παρηγορητικό" ανέφερε.
"Θεοχάρης Δετοράκης (1936-2023).
Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της Βυζαντινής Φιλολογίας, των Κρητικών Γραμμάτων, της Ιστορίας και της Λαογραφίας της Κρήτης. Είχα την τύχη να σταθώ στο πλάι του στα δώδεκα χρόνια της προεδρίας του στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (1997-2009) ως Γραμματέας τότε της Ε.Κ.Ι.Μ. Ήταν επίσης από εκείνους που με υποδέχτηκαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (το 1994) και πορευτήκαμε κι εκεί μαζί, στο Τμήμα Φιλολογίας, ως την αφυπηρέτησή του το 2004.
Τον γνώρισα, λοιπόν, καλά. Κι εκτίμησα, πέρα από το άσβεστο πάθος του για την έρευνα και τη βαθιά επιστημοσύνη του, την πραότητα και τη σοφία του ανθρώπου που υπερβαίνει την επιστήμη. Ο Θεοχάρης Δετοράκης είχε, ακόμα, το απόθεμα ψυχής να δίνει χώρο στους νέους, να προλειαίνει το δρόμο για τους ερευνητές που μπορεί να υποστήριζαν διαφορετικές απόψεις από τον ίδιο. Και του είμαι ευγνώμων για το χώρο που δημιούργησε ώστε να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες στο Ιστορικό Μουσείο, στο οποίο έκανα τότε τα πρώτα μου βήματα ως άμισθος διευθυντής του. Και ήταν εκεί κάθε φορά, σε κάθε κρίσιμο ζήτημα, για να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Η κουβέντα μαζί του είχε πάντα κάτι το διαφωτιστικό και ουσιώδες, και κάτι το παρηγορητικό.
Ο Θεοχάρης Δετοράκης θα ζει μέσα από το επιστημονικό έργο του και μέσα από το ανθρώπινο παράδειγμά του. Θα ζει μέσα στο έργο των μαθητών του. Και αυτό είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας.
 
 
 
Δείτε επίσης:
 
 
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ