Τα ελληνοτουρκικά, η πανδημία και ο δύσκολος χειμώνας - Παραλειπόμενα της συνέντευξης Παππά!

Τι είπε για το αεροδρόμιο Καστελίου

Η δευτερολογία των πολιτικών είναι σαν το κυρίως... πιάτο: το στοίχημα είναι να σε χορτάσει! Ε, ο Νίκος Παππάς τοποθετήθηκε για όλα τα μείζονα ζητήματα, που “καίνε” και κάνουν... τζιζ, μόλις ξεκίνησε ο κύκλος των ερωτήσεων, στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

“Θα θέλαμε να δούμε τον Δήμο στον Φορέα Διαχείρισης του νέου αεροδρομίου”


Απ’ το εργοτάξιο του Καστελλίου ερχόταν, την μη εκπροσώπηση του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στον Φορέα Διαχείρισης του νέου αεροδρομίου σχολίασε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματός του, αλλά και ένα παρασκήνιο, το οποίο δεν το αποκάλυψε αλλά παρέπεμψε στον... δήμαρχο Μανώλη Φραγκάκη! Μάλιστα,

“Ο Χρήστος ο Σπίρτζης τον Φεβρουάριο του 2019 όταν υπογραφόταν η σύμβαση, είχε δεσμευτεί ότι αυτό θα γινόταν. Δυστυχώς, απ’ ο,τι μας ενημέρωσε ο δήμαρχος (σ.σ. ο κ. Φραγκάκης), ο σχεδιασμός δεν είναι αυτός, αυτή τη στιγμή. Δεν θα ήθελα αποκαλύψω τι συνέβη στην συνάντηση που είχε με τον κ. Καραμανλή – αν θέλει ο ίδιος να το κάνει, δεν είναι δικός μου ρόλος να το κάνω αυτό. Εμείς θα θέλαμε να δούμε τον Δήμο στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης. Η δημοκρατικά εκλεγμένη δημοτική αρχή, δικαιούται να έχει άρτια πληροφόρηση για το τι συμβαίνει και ποια είναι η κατάσταση των υποδομών του αεροδρομίου”.


Σταθερό παραμένει το προσκλητήριο της Κουμουνδούρου στις προοδευτικές δυνάμεις.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστατικά ταγμένος σε αυτή την κατεύθυνση!" είπε ο κ. Παππάς. "Έχει έναν διαρκή, διακηρυγμένο και αυτονόητο στόχο για ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων, ειδικά πάνω σε ζητήματα όπως αυτά που προανέφερα.

Ο ίδιος εντόπισε και ανέφερε δύο τέτοιες στιγμές (συσπείρωσης): “Η πρώτη στιγμή ήταν όταν οι προοδευτικές δυνάμεις βρέθηκαν με τις ηγεσίες τους έξω από το Εφετείο την 7η Οκτωβρίου, όπου συζητιόταν και είχαμε την ανακοίνωση της απόφασης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Και βεβαίως, μια ευτυχή κοινοβουλευτική συγκυρία όπου όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στάθηκαν σθεναρά – η καθεμία με τις δικές της πολιτικές εκκινήσεις και αρχές – απέναντι και στον κ. Σταϊκούρα και στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεται ότι έχει τη βασική και την κύρια ευθύνη για να τελεσφορήσουν οι μεγάλες τομές, οι πολιτικές αλλαγές και οι μεγάλες υπερβάσεις που χρειάζονται, για να ξαναμπεί η χώρα στην τροχιά της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης!”.

 

“Αναθεωρητική δύναμη η Τουρκία”


Η συζήτηση... άνοιξε και πήγε στα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Παππάς ρωτήθηκε και απάντησε ότι “το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ήταν μία αυτονόητη επιλογή, ειδικά στις κρίσιμες μέρες που ζούμε”.


Ανατρέχοντας στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου “ είχαμε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική, τέτοια που μας έφερνε ένα βήμα μπροστά στο διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο από την Τουρκία”, ο πρώην Υπουργός χαρακτήρισε την γείτονα χώρα “αναθεωρητική δύναμη”, που διασαλεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αντιπαρατάσσοντας την ισχύ της διπλωματίας: “Μόνο με τη δύναμη της διπλωματίας, χωρίς να σηκώσουμε τους τόνους, χωρίς να φτάσουμε ένα βήμα πριν το θερμό επεισόδιο, είχαμε συνεννοηθεί με τις χώρες της περιοχής ότι οποιαδήποτε λύση και διευθέτηση θα γινόταν στη βάση του διεθνούς δικαίου”. Η Τουρκία είναι μία δύναμη αναθεωρητική, μία δύναμη η οποία αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο της θάλασσας, και δυστυχώς πάει να επιβάλλει μία νέα ισορροπία η οποία περνάει μέσα από πολλές αναταράξεις και συγκρούσεις! Και αυτό είναι κακό συνολικά για τη σταθερότητα της περιοχής!”.


Το ιδανικό για τον ίδιο θα ήταν η χώρα μας να κέρδισε “τον ρόλο που είχε κερδίσει το προηγούμενο διάστημα, θα θέλαμε να δούμε να τον ξανακερδίζει εκ νέου. Δηλαδή, τον ρόλο του διαμορφωτή των εξελίξεων και του πρωτοπόρου στη συμβολή για τη σταθερότητα στην περιοχή”.


“Η Βόρεια Μακεδονία είναι de facto η πιο φιλική χώρα με την οποία γειτονεύουμε!”


Προκειμένου να επικαιροποιήσει τις προτάσεις εξωτερικής πολιτικής της Κουμουνδούρου, ο κ. Παππάς έκανε αναδρομή στις ενέργειες που έγιναν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με κορωνίδα την αποκατάσταση – όπως είπε- των σχέσεων με την Βόρεια Μακεδονία, επικαιροποιώντας γενικότερα τις προτάσεις: “Να σας θυμίσω ότι κάναμε όλες τις τριμερείς, ότι μαζεύαμε τις χώρες του νότου – όταν κάποιοι μας ειρωνεύονταν, ότι επιλύσαμε ένα μείζον ζήτημα για την περιοχή που είναι οι σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία – ας σκεφτούμε τι θα σήμαινε να έχουμε μία βάση των τουρκικών δυνάμεων στα νώτα μας!


Η Βόρεια Μακεδονία είναι de facto η πιο φιλική χώρα με την οποία γειτονεύουμε! Είναι μία χώρα με την οποία έχουμε λύσει τα προβλήματά μας, μια χώρα με την οποία οικοδομούμε κάθε μέρα σχέσεις. Και θα θέλαμε να δούμε τα μνημόνια για την πρόσβαση αυτής της χώρας, να έρθουν σύντομα στη Βουλή!”.


Βάσει αυτής της στρατηγικής, “ λαμβάνουμε θέση για το εάν ψηφίζουμε ή όχι τα μνημόνια με τις γειτονικές χώρες, και με βάση αυτή τη στρατηγική, προτείναμε και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια!”.


“Το υλικό με το οποίο δεν μπορείς να βάψεις τα αυγά”

Ενδιαφέρον είχε και η μακροοικονομική ματιά του, ενθυμούμενος μια γνωστή παροιμία – φράση που χρησιμοποιούσε η... γιαγιά του, αποφεύγοντας ωστόσο για ευνόητους λόγους την ακριβή επαναδιατύπωσή της. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται: “Πολύ συχνά, η γιαγιά μου μού επισήμανε ότι υπάρχει ένα υλικό με βάση το οποίο δεν μπορείς να βάψεις αυγά! Χρειάζεται να πέσει χρήμα! Μπορεί να γελάμε, αλλά εδώ το λέμε για να υπογραμμίσουμε ότι εδώ δεν γίνεται χωρίς να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και το μαξιλάρι το οποίο κληρονόμησε ο κ. Μητσοτάκης από την διακυβέρνησή μας, και βεβαίως όλα τα διαθέσιμα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, και του Ταμείου Ανάκαμψης!”.

Όπως υπογράμμισε ο Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, “το 85% των χωρών έχουν καταθέσει σχέδιο, η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει τίποτα!”.

Αυτή την καθυστέρηση ο κ. Παππάς δεν την αποδίδει σε “τεχνοκρατική ανεπάρκεια”, διότι “όταν θέλουν κάτι να το συγκροτήσουν, πιάνουν ένα δικηγορικό γραφείο, τους γράφει ένα Πτωχευτικό Κώδικα και σε τρεις μέρες τον έχουν έτοιμο! Η καθυστέρηση είναι για να μην υπάρξει ροή χρήματος εγκαίρως!”.

Η “ανοσία της αγέλης στην οικονομία” και η “κατάπτυστη έκθεση Πισσαρίδη”

Χαρακτηρίζοντας την έκθεση Πισσαρίδη “κατάπτυστη”, ο πρώην Υπουργός υποστήριξε ότι “το σχέδιο είναι να προχωρήσει αυτό που λένε ανοσία της αγέλης στην οικονομία – αν διαβάσετε την έκθεση Πισσαρίδη, θα ανατριχιάσετε! - και να μείνουν τα διαθέσιμα χρήματα για τους επιβιώσαντες! Δηλαδή, να μείνει ενάμιση χρόνο η ελληνική οικονομία χωρίς χρηματοδότηση, να πάθουν ασφυξία μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στην κατάπτυστη αυτή έκθεση χαρακτηρίζονται ... “ζόμπι” - επιχειρήσεις κάτω από τις οποίες κρέμεται το 80-85% της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία! Και μετά, τα διαθέσιμα χρήματα να μείνουν για αυτούς που ενδεχομένως θα έχουν εξαγοράσει ελληνικές επιχειρήσεις, για αυτούς που θα έχουν μαζέψει τον τζίρο και τον κύκλο μικρών επιχειρήσεων. Να υπάρξει δηλαδή μία υπερσυγκέντρωση, η οποία θα πάρει μία έξτρα ώθηση από τα διαθέσιμα του Έλληνα και του Ευρωπαίου φορολογούμενου!”.

“Οδυνηρό το γενικό κλείσιμο” - “Εκτός από την πανδημία, υπάρχει ο κίνδυνος της μεγάλης ανέχειας”

Ο κ. Παππάς αναγνώρισε τους κινδύνους της πανδημίας και τη σπουδαιότητα του να ακούμε τους ειδικούς. Έδειξε να διαφωνεί ωστόσο με ένα ολικό lockdown, εξηγώντας γιατί:

“Πρέπει να ακούμε τις γνώμες των ειδικών, αλλά γίνονται και υπερβολές! Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι για το ζήτημα της εστίασης, θα μπορούσε να υπάρξει άλλος χειρισμός! Υπάρχουν μαγαζιά τα οποία στην εστίαση μπορούν να λειτουργήσουν με βάση τις προδιαγραφές και τις κοινωνικές αποστάσεις, τους κανόνες ασφαλείας!

Ένα γενικό κλείσιμο αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι είναι οδυνηρό! Ήδη ο κλάδος είναι σε πάρα πολύ μεγάλη αναστάτωση!

Η πανδημία υπάρχει και σκοτώνει, είναι επικίνδυνη. Καλά κάνουμε και παίρνουμε τα μέτρα μας. Αλλά εκτός από αυτή, υπάρχει και ο κίνδυνος της μεγάλης ανέχειας, της κακής διατροφής, της αδυναμίας να ζεσταθείς τον χειμώνα! Είναι κι αυτά ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να φεύγουν από την εξίσωση!”.

Ο τουρισμός (εσωτερικός και μη) και η εκτόξευση των κρουσμάτων

Ο κ. Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι, παρόλο που έβλεπε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, “δεν έγινε καμία προετοιμασία. Ούτε γενικευμένα τεστ έγιναν, ούτε στηρίχθηκε με εμφατικό τρόπο το σύστημα Υγείας, όπως θα έπρεπε να έχει στηριχθεί!”.


Με “μεγάλη πίκρα”, όπως είπε, “διαπιστώνουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα τεράστιο σχέδιο εσωτερικού τουρισμού! Δεν μιλάμε για την αύξηση των κονδυλίων από τα 10 στα 30 εκατομμύρια για τον Κοινωνικό Τουρισμό. Μιλάμε για ένα πακέτο, για ελληνικό τουρισμό για όλους. Δεν θα έχανε η χώρα από αυτό, αντιθέτως θα κέρδιζε πολύ περισσότερα, εάν ήταν αυστηρότερη για όσους έρχονταν μέσα ενώ έπρεπε να έχουμε γενικεύσει τα τεστ εντός της χώρας και στον πληθυσμό, ούτως ώστε να ελεγχθεί η πανδημία με καλύτερους όρους. Και να ενισχύσουμε οικονομικά έναν κλάδο, ο οποίος κρατάει ένα τεράστιο ποσοστό απασχόλησης!”.


Ο εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα εγκάλεσε ευθέως τον πρωθυπουργό για τις πρακτικές του: “Ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει άλλα μέτρα και άλλα σταθμά: Αλλού κλείνει και αλλού αμολάει!”.

Ενώ, τέλος απέδωσε την εκτόξευση των κρουσμάτων και το χάσιμο... της μπάλας, στο άνοιγμα του τουρισμού, με τους όρους και τους χειρισμούς που έγιναν εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου: “1 Ιουλίου ανοίγει ο τουρισμός, μετά από λίγες εβδομάδες αρχίζουν και εκτοξεύονται τα κρούσματα! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία! Είναι κάτι που δεν επιδέχεται πλέον ούτε επιστημονικής, ούτε πολιτικής συζήτησης. Το πιστεύω βαθιά πλέον. Λίγες μέρες μετά το show στη Σαντορίνη, σε διάστημα που οι λοιμωξιολόγοι προβλέπουν ότι υπάρχει η έκρηξη της πανδημίας, έγινε αυτό που όλοι θα θέλαμε να δούμε να μην συμβαίνει: δηλαδή, η έκρηξη των κρουσμάτων! Αν δει κανείς τα νούμερα χωρίς τον παραμορφωτικό φακό των πολιτικών σκοπιμοτήτων και προκαταλήψεων ιδεολογικών, θα το καταλάβει. Είχαμε άρση του lockdown τον Μάιο, πήγαμε μέχρι τα μέσα Ιουλίου με κρούσματα πάρα πολύ χαμηλά και μετά ξεκίνησαν τα προβλήματα”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ