Τα κακόβουλα δημοσιεύματα και η κούρσα διαδοχής στο Φανάρι

Τα κακόβουλα δημοσιεύματα και η κούρσα διαδοχής στο Φανάρι

Γιατί στοχοποιήθηκαν ο Εμμανουήλ και ο Ελπιδοφόρος;

Από τις τουρκικές αντιδράσεις καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι παίζεται στο Φανάρι. Μήπως δεν είναι τυχαία τελικά η στοχοποίηση από την τουρκική εφημερίδα «Aydinlik» των κινήσεων των μητροπολιτών Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Αμερικής Ελπιδοφόρου; Μήπως δεν θα είναι οι μόνοι γιατί στο Φανάρι φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι το επόμενο διάστημα, ενώ ακούγεται κάτι και για τον ίδιο τον Πατριάρχη.

Το  δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας που υπογράφει ο δημοσιογράφος  Kaan Arslan είναι χαρακτηριστικό των όσων εξελίσσονται στο Φανάρι από τη στιγμή της εγκατάστασης του μητροπολίτη Χαλκηδόνος στο πλευρό του Πατριάρχη. Ο κ. Εμμανουήλ, ο «Νο 2», όπως τον χαρακτηρίζουν στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, παρουσιάζεται ως μία προσωπικότητα που «ενοχλεί» την τουρκική πολιτική. Είδε τον Πάπα στο Βατικανό και στις συναντήσεις του, γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος, βρίσκει πάντοτε την ευκαιρία να ασκεί κριτική στην τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Το δημοσίευμα κατηγορεί ευθέως τον κ. Εμμανουήλ για τον τρόπο που πορεύεται και επισημαίνει τη σημειολογία της επίσκεψής του- όπως έγραψε και το cretalive- στην πατρίδα του, την Κρήτη, την εβδομάδα της επετείου της εισβολής στην Κύπρο.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται εκτενώς και στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, σε μια προσπάθεια να βγάλει και αυτόν -μαζί με τον κ. Εμμανουήλ- από μια μελλοντική «κούρσα διαδοχής». Τον κατηγορούν για τις δημόσιες τοποθετήσεις του και την αντίδρασή του στη μετατροπή από την τουρκική κυβέρνηση της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και για όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια των σημαντικών συναντήσεών του με αξιωματούχους σε επισκέψεις του στις ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και την καταπάτησή τους από τους Τούρκους. Ο δημοσιογράφος κατακρίνει, επίσης, τον κ. Ελπιδοφόρο γιατί αναφέρεται στον Πατριάρχη με τον όρο «οικουμενικός» κατά παράβαση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, της Συνθήκης της Λωζάννης.

Καλά πληροφορημένες πηγές αποδίδουν το δημοσίευμα σε συγκεκριμένο μητροπολίτη του θρόνου ως οι «αντίπαλοί» του και θέλει να τους «κάψει» . Ο εν λόγω μητροπολίτης, που κάποτε θεωρούνταν ο «υπ’ αριθμόν δύο» στο Φανάρι, έχει τεθεί οριστικά στο περιθώριο ...Μάλλον άρχισε η κούρσα της διαδοχής πολύ άσχημα...

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ