Η συνήθεια που μπορεί να τινάξει στον αέρα τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού

Newsroom
Newsroom

Ποια είναι αυτή η «ενοχική» συνήθεια που μπορεί να βλάψει τη σχέση;

Εάν είστε σε μια μακροχρόνια σχέση και ψάχνετε έναν τρόπο να σπάσετε τη μονοτονία, κάνοντας τις σεξουαλικές σας εμπειρίες λίγο πιο πικάντικες, οι ειδικοί συνιστούν να μην προτιμήσετε την παρακολούθηση ερωτικών ταινιών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research, η παρακολούθηση ερωτικών ταινιών θα μπορούσε να αποδιοργανώσει μια ερωτική σχέση, στοχεύοντας στην αποσταθεροποίηση των θεμελίων της.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα των ΗΠΑ διερεύνησαν 3.500 άτομα που διατηρούσαν κάποιο δεσμό, ρωτώντας πόσο συχνά παρακολουθούσαν κάποιο πορνογραφικό υλικό, αλλά και ερωτήσεις σχετικά με την ευτυχία των συντρόφων τους. Από τους συμμετέχοντες, το 55% βρισκόταν στον πρώτο τους γάμο, το 23% συζούσε με το ταίρι του, το 12% ήταν ξαναπαντρεμένο και το 2% διατηρούσε μια ανοιχτή σχέση. Το 72% των ατόμων προσδιορίστηκε ως ετεροφυλόφιλος, το 17% ως ομοφυλόφιλος και το 11% ως αμφιφυλόφιλος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν το πορνογραφικό υλικό σε δύο κατηγορίες: στο «mainstream», το οποίο περιλάμβανε συναινετικό σεξ μεταξύ ζευγαριών ή ατόμων, και «επιθετικό» ή «σκληρό πορνό», το οποίο προσδιορίστηκε ως «πιο βίαιο, απεικονίζοντας μια μη συναινετική συμπεριφορά».

Όλα τα είδη πορνό βλάπτουν

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα ήταν το ότι περιμέναμε πως το σκληρό πορνό θα επηρέαζε περισσότερο μια σχέση. Η υπόθεσή μας, όμως, ήταν λανθασμένη» ανέφερε σχετικά ο Brian J. Willoughby, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Οικογενειακής Ζωής του Πανεπιστημίου.

Δηλαδή, διαπιστώθηκε πως όλα τα είδη πορνογραφικού υλικού έβλαπταν το ίδιο, δεν υπήρχε καμία διαφορά στην παραγωγή αρνητικού αντίκτυπου: «Κάθε είδος πορνό που κατανάλωνε το ζευγάρι, συνδεόταν με πάντα με λιγότερη σταθερότητα και λιγότερη ικανοποίηση στη σχέση – ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες που εξετάσαμε» σημειώνει ο καθηγητής.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, οι άνδρες -και ιδιαίτερα οι θρησκευόμενοι– επηρεάζονται περισσότερο από τις ερωτικές ταινίες. Όπως εξηγεί, «η γενική σκέψη είναι ότι μεγάλο μέρος της mainstream πορνογραφίας απευθύνεται σε ετεροφυλόφιλους άνδρες. Έτσι, ίσως επηρεάζονται περισσότερο από τη σύγκριση του εαυτού τους με άλλους άνδρες, δημιουργώντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό τους, το σώμα τους και το τι νομίζουν ότι πρέπει να κάνει ο σύντροφός τους».

Ο δρ. Willoughby και άλλοι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο λόγος που η μελέτη επηρέασε τόσο πολύ τους θρησκευόμενους άνδρες ήταν το γεγονός ότι η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού ήταν αντίθετη με τις δικές τους ηθικές πεποιθήσεις.

«Αυτοί οι παράγοντες έχουν σημασία – και μάλιστα επηρεάζουν σημαντικά τη σχέση. Τα ζευγάρια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η προβολή πορνογραφίας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη σχέση τους», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: ygeiamou.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ