28η Οκτωβρίου: Αυστηρά μέτρα και ακυρώσεις παρελάσεων

28η Οκτωβρίου: Αυστηρά μέτρα και ακυρώσεις παρελάσεων

Οι επιστήμονες απευθύνουν αυστηρές προειδοποιήσεις για την τήρηση των μέτρων, ενώ υποχρεωτική καθίσταται σε όλη τη διάρκεια των παρελάσεων -όπου αυτές γίνουν- η χρήση μάσκας

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες εν μέσω ραγδαίας αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να καταγράφει σημαντική επιδείνωση σε επίπεδο νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, διασωληνωμένων αλλά και νέων θανάτων.

Υπό το πρίσμα αυτό, ήδη αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας αποφάσισαν την ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου για την επέτειο του «ΟΧΙ».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κυβέρνηση και ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη νέα «έκρηξη» της Covid 19 σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές (μία στη Θεσσαλονίκη και 4 στο Βόλο και τη Λάρισα) για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Με μάσκες οι θεατές της παρέλασης

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιστήμονες απευθύνουν αυστηρές προειδοποιήσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ υποχρεωτική καθίσταται σε όλη τη διάρκεια των παρελάσεων -όπου αυτές γίνουν- η χρήση μάσκας.

«Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι» αναφέρει σε οδηγία του για τις φετινές παρελάσεις το Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο «όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

Πού δεν θα γίνουν οι παρελάσεις

Η έξαρση της πανδημίας, πάντως, ιδίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα οδήγησε στη ματαίωση των παρελάσεων.

Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλονίκη, η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και η χρονική διάρκειά της δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα, ενώ θα πάρουν μέρος μόνο στρατιωτικά τμήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση την Τετάρτη (27/10) εξαιτίας του εθνικού πένθους που κηρύχθηκε για εκείνη την ημέρα λόγω της κηδείας της Φώφης Γεννηματά.

Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, οι παρελάσεις δεν θα γίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, ενώ στις Σέρρες θα παρελάσουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολικών μονάδων και των πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκε οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου να πραγματοποιηθούν μόνο με σημαιοφόρους και παραστάτες σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Επίσης, με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων θα γίνει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στις Περιφερειακές Ενότητες ΚαβάλαςΔράμας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστου Μέτιου.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αποφάσισε τη ματαίωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας.

Συν τοις άλλοις, οι παρελάσεις ματαιώθηκαν ακόμα στα Καλάβρυτα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στο Μέτσοβο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

 

Δείτε επίσης:

Με μάσκες οι παρελάσεις και στην Κρήτη για την Εθνική Επέτειο

Εξαρση ιικού φορτίου με «έκρηξη» θανάτων και «παρέλαση» κρουσμάτων κορωνοϊού

106 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ