«Ανοίγουν» αύριο οι αιτήσεις του «Πράσινου Τρύγου»

«Ανοίγουν» αύριο οι αιτήσεις του «Πράσινου Τρύγου»

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στις κατά τόπους ΔΑΟΚ έως και τη Μεγάλη Πέμπτη

Ξεκινά από αύριο, 22 Απριλίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη των αμπελουργών στο μέτρο του «Πράσινου Τρύγου», όπως γνωστοποίησε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στις κατά τόπους ΔΑΟΚ έως και τη Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου με τον προϋπολογισμό του Μέτρου να φτάνει τις 396.000 ευρώ.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από:

α) Αντίγραφο αμπελουργικού μητρώου.

β) Αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης του έτους 2020, στην οποία είναι καταγεγραμμένα τα εν δυνάμει επιλέξιμα αμπελοτεμάχια προς οικονομική στήριξη.

γ) Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.

δ) Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης, ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του δικαιούχου - παραγωγού.

ε) Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου.

Εν δυνάμει δικαιούχος είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ιδιοκτήτης, νόμιμος ενοικιαστής/διαχειριστής τεμαχίου γης καλλιεργημένου με αμπέλι ή αμπελώνα, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω πρόσωπα είναι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται 28 ποικιλίες, ενώ υπάρχει ελαφρά διαφοροποίηση στην οικονομική αποζημίωση για κάθε ποικιλία σε σχέση με την περσινή απόφαση, όπως μικρή διαφοροποίηση υπάρχει και στα κριτήρια προτεραιότητας.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, λόγω παγετού, χαλαζόπτωσης κ.λπ., δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στο καθεστώς της πρώιμης συγκομιδής.

 

Τα χρήματα που αφορούν το εν λόγω μέτρο ανέρχονται σε 369.000 ευρώ, ποσό το οποίο κρίνεται μη ικανοποιητικό από τον παραγωγικό κόσμο. "Τα χρήματα είναι πάρα πολύ λίγα, κι αυτό το επισημάναμε στη συνάντησή μας με τον κ. Οικονόμου" σχολίασε στο Cretalive ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Πράγματι, προ ημερών ο κ. Ιερωνυμάκης μαζί με τον Α' Αντιπρόεδρο της Οργάνωσης Γιώργο Βενιαράκη και τον Γραμματέα Γιώργο Γαβαλά συναντήθηκαν στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου.

Η υπόσχεση που τους έδωσε ο τελευταίος είναι ότι στις 360.000 ευρώ θα συμπληρωθούν περισσευόμενα χρήματα από άλλα ταμεία. Αλλά τούτο θα αποφασιστεί εν καιρό, το πιθανότερο εντός του Ιουνίου.

"Παρ' όλες τις πιέσεις μας, η περίοδος των αιτήσεων είναι μικρή" είπε ο κ. Ιερωνυμάκης, αναφερόμενος στο διάστημα συμπλήρωσης των αιτήσεων για την συμμετοχή των αμπελουργών στο μέτρο της πρώιμης συγκομιδής (Πράσινος Τρύγος).

Πιέσεις για παράταση γίνονται, παραμένει όμως άγνωστο εάν θα εισακουστεί το σχετικό αίτημα.

"Ο κόσμος πρέπει να τρέξει για τις αιτήσεις" λέει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Σταύρο Γαβαλά και τον αντιπρόεδρο Μύρωνα Χιλετζάκη, οι οποίοι συμφώνησαν να βοηθήσουν στις αιτήσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΔΑΟΚ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ