Ανοίγουν νωρίτερα οργανωμένες παραλίες, νησιά και εστίαση!

Ανοίγουν νωρίτερα οργανωμένες παραλίες, νησιά και εστίαση!

Εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία όλα θα τρέξουν

Είχε το cretalive προαναγγείλει την άρση της μετακίνησης στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα την επόμενη Δευτέρα, 18 του μηνός και το επιβεβαίωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στο άνοιγμα των υπόλοιπων νησιών στις 25 του μήνα, μία εβδομάδα δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό που ήταν την 1η Ιουνίου.

Την ίδια μέρα, την 25η Μαΐου, είναι με τα σημερινά δεδομένα αρκετά πιθανό να ανοίξει και η εστίαση, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί και ο καθηγητής Σύψας μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς σχετικά, αν δηλαδή υπάρχει σκέψη για άνοιγμα του κλάδου στις 25 του μήνα, ο καθηγητής το χαρακτήρισε «καλή ιδέα» που θα εξεταστεί αναλόγως βεβαίως και από την πορεία της πανδημίας. Ο αρμόδιος πάντως υφυπουργός κ. Παπαθανάσης ήταν πιο συγκρατημένος, δηλώνοντας πως η βούληση παραμένει για τη 1η Ιουνίου, προσθέτοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει επανεξέταση γύρω στις 20 Μαΐου με βάση φυσικά και τις "μετρήσεις" που θα γίνουν αύριο και μεθαύριο.

Αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει (ΣΚΑΪ) πως εκείνος θα επιμείνει στο νωρίτερο άνοιγμα ακόμα και κατά μία… ημέρα, καθώς ο τζίρος είναι σημαντικός για πολλούς επιχειρηματίες. Στην ίδια λογική με την εστίαση, ο κ. Σύψας τάχθηκε υπέρ του «πρόωρου» ανοίγματος και των οργανωμένων παραλιών. Η προοπτική αυτή είναι κάτι που εξετάζουν στην κυβέρνηση υπό την πίεση του καιρού, καθώς ήδη από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε «μίνι καλοκαίρι» με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει πάνω από τους 36 βαθμούς, και υπάρχει ο φόβος συνωστισμού στις ελεύθερες παραλίες. Αυτή την ώρα το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι οργανωμένες παραλίες θα ανοίξουν για το Σαββατοκύριακο.

Είναι προφανές ότι πρόθεση της κυβέρνησης  είναι το άνοιγμα της χώρας όσο το δυνατόν νωρίτερα αν το επιτρέπει η επιδημιολογική εκτίμηση η οποία προς το παρόν εξελίσσεται ομαλά. Χωρίς πίεση, λένε πάντως γιατί στο αρνητικό σενάριο, δηλαδή της αύξησης των κρουσμάτων, το νέο κλείσιμο θα είναι πιο κοστοβόρο και ψυχοφθόρο από την καθυστέρηση του ανοίγματος κατά μία εβδομάδα.

Στην κυβέρνηση βρίσκονται εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων της Κομισιόν για τον τουρισμό και τις αερομεταφορές. Μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών πρωτοκόλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί ο τουριστικός τομέας. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα. Κατά πληροφορίες, πάντως, δεν αποκλείεται πριν από το Σαββατοκύριακο, ίσως και την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνει νέο διάγγελμα προς τους πολίτες. Η ημερομηνία κρίνεται κατάλληλη καθώς επίκειται ένα βασικό άνοιγμα της χώρας που αφορά τη μετακίνηση σε όλη την επικράτεια.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ