ΑΣΕΠ: Τα “ψιλά γράμματα” που πρέπει να γνωρίζετε για τους 6.260 νέους διορισμούς

Newsroom
Newsroom

Τι αλλάζει στις επόμενες εξετάσεις

Το Φθινόπωρο του 2024 αναμένονται να γίνουν οι πρώτοι διορισμοί στο Δημόσιο από τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που είχε γίνει στις 4 Μαρτίου 2023.

Για το θέμα της εν λόγω προκήρυξης μιλούν αρμόδιες πηγές του ΑΣΕΠ στην εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος”. Όπως αναφέρουν οι  πηγές του ΑΣΕΠ, οι διορισμοί των υποψηφίων θα γίνουν το φθινόπωρο του 2024, ακριβώς ενάμιση χρόνο από την ημέρα διεξαγωγής του γραπτού διαγωνισμού (4 Μαρτίου 2023). Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών, δεδομένου ότι ο εν λόγω διαγωνισμός έγινε προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, που μέχρι τώρα καθυστερούσαν πάρα πολύ.

Σίγουρα έγιναν κάποια λάθη που οδήγησαν σε αυτή την καθυστέρηση, και μάλιστα υπήρξαν και πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες από την πλευρά των συμμετεχόντων προς την Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού. Δεδομένου, όμως, ότι ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το νέο αυτό σύστημα προσλήψεων, θα περιμένουμε να δούμε τι αλλαγές θα γίνουν, ώστε ο επόμενος αντίστοιχος διαγωνισμός να κυλήσει πιο ομαλά, σύμφωνα με τον Θάνο Παπαϊωάννου, πρόεδρο του ΑΣΕΠ.  Ήδη τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν τον επόμενο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, που, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπαϊωάννου, δεν αναμένεται να γίνει πριν από το 2025.

Τα αποτελέσματα 

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” η  Ανεξάρτητη Αρχή θα ολοκληρώσει την επεξεργασία των αιτήσεων για τους υποψηφίους της 1ΒΓ/2023 και μετά το Πάσχα θα εκδώσει τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης.  Επίσης επισημαίνεται πως οι πίνακες με τα αποτελέσματα της προκήρυξης 3ΒΓ/2023 δεν αναμένονται να ανακοινωθούν  πριν από τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται πως η προκήρυξη 1ΓΒ/2023 αφορά στην πλήρωση 141 θέσεων ΠΕ και ΤΕ στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και πως προβλέπει την πλήρωση 1.843 θέσεων ΤΕ. Σημειώνεται δε πως μέσω της 3ΓΒ/2023 προκήρυξης αναμένεται να γίνουν 4.276 προσλήψεις ΠΕ σε ολόκληρο το Δημόσιο.

Η περίπτωση της 2ΓΒ/2023

Από τις συνολικά 1.843 θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 1.223, με αποτέλεσμα 620 να μείνουν κενές. Συνολικά οι επιτυχόντες που κατέθεσαν αίτηση για διορισμό ήταν 1.997. Οι 49 από αυτούς απορρίφθηκαν λόγω λάθους στην αίτησή τους ή έλλειψης δικαιολογητικών. Τι έγινε λοιπόν με τους υπόλοιπους 725 υποψηφίους και δεν κρίθηκαν διοριστέοι; Πηγές του ΑΣΕΠ επισημαίνουν πως οι θέσεις που μένουν κενές έχουν να κάνουν με την κατανομή τους ανά την Ελλάδα και τις επιλογές των υποψηφίων. Προφανώς, μετά και τη σχετική προτροπή του προέδρου του ΑΣΕΠ, Θάνου Παπαϊωάννου, δεν δήλωσαν όλοι οι υποψήφιοι όλες τις θέσεις που υπήρχαν στον κλάδο – ειδικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα για να δούμε τελικά πόσες από τις 1.843 θέσεις θα καλυφθούν. Η ανακοίνωση για τους οριστικούς πίνακες θα γίνει μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία έως και την Τετάρτη 24 Απριλίου προκειμένου να υποβάλουν ένσταση επί των αιτήσεών τους.

Τι αλλάζει στις επόμενες εξετάσεις

Μπορεί ο επόμενος αντίστοιχος διαγωνισμός να αργεί ακόμα, καθώς όπως ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2025, το υπουργείο Εσωτερικών όμως ήδη εξετάζει κάποιες αλλαγές ως προς τη δομή και τον τρόπο διεξαγωγής του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. Μία από αυτές τις αλλαγές είναι ότι στον επόμενο διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετάσχουν και απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που δεν μπορούσαν μέχρι τώρα. Επίσης, στον επόμενο γραπτό διαγωνισμό αναμένεται να μπει «κόφτης» ως προς τις επιλογές των υποψηφίων, για να περιοριστούν φαινόμενα όπως, για παράδειγμα, οι υποψήφιοι να απορρίπτουν τη θέση που είχαν αρχικά επιλέξει.

Ταυτόχρονα, το σημερινό σύστημα των απεριόριστων επιλογών έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί πολύ περισσότερο η διαδικασία έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων. Στο εξής λοιπόν θα δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να επιλέξουν περιορισμένες θέσεις για τις οποίες πραγματικά ενδιαφέρονται και στις οποίες έχουν τη βούληση και τη δυνατότητα να εργασθούν.

Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εφεξής η βάση του 50 (με άριστα το 100) στις διαγωνιστικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ με γραπτές εξετάσεις. Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, επιτρέπονται αυξομειώσεις στη βάση σε εξετάσεις γνώσεων και σε δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ