Βαρόμετρο ο Ιούνιος για αποφάσεις - Αυτά είναι τα ανοικτά μέτωπα για το Μαξίμου

Βαρόμετρο ο Ιούνιος για αποφάσεις - Αυτά είναι τα ανοικτά μέτωπα για το Μαξίμου

Αυτό που σίγουρα θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση είναι νέο lockdown - Μεγάλο «κεφάλαιο», που θα δώσει τις πρώτες ενδείξεις μέσα στον μήνα είναι ο τουρισμός

Το «τεστ» καθημερινότητας - μακράς διάρκειας και σε πολλαπλά επίπεδα - άρχισε για τους επιτελείς του Μαξίμου, που αναγνωρίζουν τον Ιούνιο ως κρίσιμο βαρόμετρο εξελίξεων και αναπροσαρμογής αποφάσεων, όπου και εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Καθ' οδόν για το τελικό στάδιο εξόδου από το lockdown, στην κυβέρνηση δείχνουν να κρατούν τις ανησυχίες τους για τις εσωτερικές συσκέψεις, επιδιώκοντας να προτάσσουν προς τα έξω την ομαλή πορεία της χώρας προς τη νέα κανονικότητα. Είναι σαφές όμως ότι το στοίχημα της επανεκκίνησης και συνολικά η εικόνα της κυβέρνησης κρίνονται εφεξής με την καθημερινή απόδοση των μέτρων σε αγορά, σχολεία και τουρισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από τους κρίσιμους οικονομικούς και υγειονομικούς δείκτες βρίσκεται καθημερινά το μεικτό παρατηρητήριο κυβέρνησης, Πολιτικής Προστασίας και υπηρεσιών υγείας, ενώ σε «κλειστές» συζητήσεις του Πρωθυπουργού και στελεχών του αναλύονται δεδομένα και ενδείξεις και διατυπώνονται προβληματισμοί.

Ενδεικτική είναι η ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο τόσο για τις εικόνες συνωστισμού σε μπαρ όσο και για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι πληττόμενοι από την καραντίνα κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού, χωρίς να αποκλείονται νέες παρεμβάσεις. Ολα δείχνουν ότι οι έλεγχοι θα αυξηθούν σε κάθε επίπεδο, ενώ επαναξιολογούνται ήδη σε συνεργασία με τους επιστήμονες μια σειρά από ζητήματα (όπως οι περιορισμοί στα beach bar) εν αναμονή και νέων αποφάσεων για την επαναλειτουργία κλειστών κλάδων, όπως κέντρα διασκέδασης και γυμναστήρια.

Αυτό που σίγουρα θέλει να αποφύγει το Μαξίμου είναι νέο lockdown και στο παζλ που προσπαθεί να ολοκληρώσει χωρίς στραβοπάτημα προστέθηκε πλέον το κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - σε μία πρωθυπουργική απόφαση κόντρα στις δημοσκοπήσεις. Επόμενο μεγάλο «κεφάλαιο», που θα δώσει εντός Ιουνίου τις πρώτες ενδείξεις, είναι ο τουρισμός, ενόσω η αγωνία και οι επιφυλάξεις από παράγοντες του κλάδου φτάνουν ήδη στα αφτιά της κυβέρνησης.

Για άνοιγμα από τις 15 Ιουνίου «σταθερά και μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής» μίλησε ο Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας την παρουσίαση του προγράμματος «restart tourism» την ερχόμενη Πέμπτη. Το μόνο που ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ότι τα έξοδα για τυχόν ανάγκη καραντίνας τουριστών θα βαρύνουν το Δημόσιο.

Πάντως τον «συναγερμό» που ηχεί στο Μαξίμου ενόψει τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι θα κρίνει τελικά το βάθος της ύφεσης, πιστοποιεί και η χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τα αρμόδια στελέχη Υγείας, Τουρισμού και Πολιτικής Προστασίας. Το βάρος πέφτει πρωτίστως στην υγειονομική θωράκιση των νησιών και στα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κρουσμάτων (αεροδιακομιδές, τεστ κ.λπ.)

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ