Ερώτηση για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-εργασία» από 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με αποδέκτη τον Υπουργό Γιάννη Βρούτση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, και της Τομεάρχη Εργασίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Επικρατείας, Έφη Αχτσιόγλου, για τον Μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την κατάργηση του μηχανισμού και την τροποποίηση του άρθρου 31 του νόμου 4690/2020 (ΦΕΚ 104 Α/30.05.2020) που τον συστήνει, δεδομένου ότι το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» οδηγεί σε μείωση του μισθού των εργαζομένων κατά 20%, ελαστικοποιεί τις σχέσεις εργασίας, δεν ελαφρύνει τις επιχειρήσεις. Αλλά και για την περίπτωση που το Υπουργείο δεν θα προχωρήσεις στην κατάργηση του προγράμματος, θα τροποποιήσει τουλάχιστον τη σχετική διάταξη, ώστε για τις επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» να προβλεφθεί καθολική απαγόρευση απολύσεων.

Ο πυρήνας της πολιτικής της Κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, οι μειώσεις μισθών, η γενικευμένη ανασφάλεια.

 Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι»  προτείνονται μέτρα για τη στήριξη της εργασίας με συγκεκριμένο στρατηγικό προσανατολισμό, δηλαδή την προστασία των εργαζομένων, τη διατήρηση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών τους και την αντιστροφή των τάσεων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, με καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100% και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

Η Κυβέρνηση επιμένει στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας και κατ’ ουσία απελευθερώνει τις απολύσεις!

            Ειδικότερα, στο άρθρο 31 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4690/2020 (ΦΕΚ 104 Α/30.05.2020), με εκπρόθεσμη τροπολογία συστάθηκε ο Μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ» για το χρονικό διάστημα από 15.06.2020 έως 15.10.2020. Ο μηχανισμός προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες που θα εντάσσονται σε αυτόν, δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο του προσωπικού. Το πρόγραμμα ισχύει αποκλειστικά για εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου ανωτέρω. Στους εργαζομένους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό θα καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας ανερχόμενη σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους, που αντιστοιχεί στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Ουσιαστικά, με το Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θεσπίζεται μείωση μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα.

Περαιτέρω, αν και στην παρ. 1 του άρθρου 31 αναγράφεται ως σκοπός «η διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα», αυτό αναιρείται από την παρ. 3 περίπτωση δ  του ίδιου άρθρου, όπου προβλέπεται ότι «Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησης της, αυτή είναι άκυρη». Δηλαδή θεσπίζεται απαγόρευση απολύσεων μόνο για τους εργαζομένους που ο εργοδότης θα επιλέξει να εντάξει στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και οι οποίοι, ουσιαστικά, θα υποχρεωθούν να δεχθούν μείωση του μισθού τους κατά 20%. 

Αντίθετα, για τους εργαζομένους που δεν θα υπαχθούν στον Μηχανισμό από τον εργοδότη τους, του παρέχεται η δυνατότητα της απόλυσής τους! Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις - εργοδότες αποκτούν τη δυνατότητα να θέσουν μονομερώς σε μειωμένο ωράριο μέρος του προσωπικού τους, ενώ θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις των υπόλοιπων εργαζομένων τους. Με αυτή τη ρύθμιση οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς επιλογές ωθούμενοι είτε στην εκ περιτροπής εργασία είτε στην απόλυση.

Ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγεί στην απόγνωση και την ανασφάλεια χιλιάδες εργαζόμενους, τους εξαναγκάζει να δεχτούν χωρίς περιθώρια αντίδρασης τη μείωση των αποδοχών τους καθώς οποιαδήποτε αντίθεση σε αυτό σημαίνει αυτόματα απόλυση. Ζητάμε την κατάργηση του προγράμματος και την υιοθέτηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100% και τη διατήρηση και προστασία των θέσεων εργασίας.» 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ