Ευθύμης Λέκκας: Δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη η επόμενη μέρα στην Εύβοια»

Ευθύμης Λέκκας: Δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη η επόμενη μέρα στην Εύβοια»

Ως δύσκολη αλλά ωστόσο διαχειρίσιμη χαρακτηρίζεται η επόμενη μέρα στην Εύβοια μετά τη φονική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή σε 8 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ένα μωρό.

Oπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο, η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν πως υπάρχουν περισσότερα από 3.000 σπίτια με ζημιές.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να έφταιξε και η Εύβοια ήρθε αντιμέτωπη με τέτοιου μεγέθους καταστροφή, σημείωσε πως πρόκειται για 3 διαφορετικά σημεία, με το πρώτο, δηλαδή τα Πολιτικά, να μην έχουν ούτε προβλήματα δόμησης αλλά και ούτε άλλα ζητήματα, όπως μπαζωμένα ρέματα, για να δικαιολογούν την ένταση του φαινομένου. Αστάθμητος παράγοντας φυσικά, όπως είπε, είναι η κλιματική αλλαγή.

Αντίθετα, σε Ψαχνά και στο δέλτα του ποταμού Λήλα, υπάρχουν προβλήματα άναρχης δόμησης αλλά και φωτιές από προηγούμενα έτη, που όμως δεν δικαιολογούν απόλυτα τα όσα συνέβησαν.

Ειδικά για τα Πολιτικά, τόνισε πως «έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τεράστιες ζημιές από μια μικρή λεκάνη υδρολογική, η οποία δεν έχει καεί ποτέ στο παρελθόν. Μέσα σε κάθε λεκάνη θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις επικίνδυνες περιοχές. Εκτός από την έντονη βροχόπτωση, άλλες αιτίες είναι η μορφολογία του εδάφους και οι διαφοροποιήσεις αυτού, όπως και η φύση και η μορφή του υδρογραφικού δικτύου».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «έχουμε να κάνουμε με μια εκτεταμένη καταστροφή. Οι τρεις λεκάνες απορροής έχουν μια έκταση των 400 τ.χλμ. Είναι η λεκάνη των Ψαχνών, των Πολιτικών και του Λήλαντα ποταμού. Σε κάθε περιοχή υπάρχει διαφορετική εικόνα και διαφορετικά αίτια πρόκλησης των καταστροφών. Υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία εκδηλώθηκαν π.χ. στα Ψαχνά, καθώς είχαμε πέρυσι και πρόπερσι δασικές πυρκαγιές, ενώ στη λεκάνη των Πολιτικών δεν είχαμε».

Oπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, το κύριο αίτιο ήταν το μέγεθος της βροχόπτωσης, που μάλιστα ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά και τροφοδότησε όλη την περιοχή με πλημμυρικά φαινόμενα.

Αυτό φαίνεται βέβαια και από τις σχετικές μετρήσεις. Ειδικότερα, σε τρία στάδια εκδηλώθηκαν οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Εύβοια, σύμφωνα με τις καταγραφές του σταθμού του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Στενή Ευβοίας. Το πρώτο στάδιο ξεκίνησε στις 23:20 του Σαββάτου 08/08 και διήρκeσε έως τις 02:40 της Κυριακής 09/08. Κατά το στάδιο αυτό έπεσαν 75 χιλιοστά βροχής. Κατά το δεύτερο στάδιο (02:40-03:30 της Κυριακής 09/08) καταγράφηκαν 24 χιλιοστά βροχής. Τέλος, κατά το τρίτο στάδιο (03:30- 07:30 της Κυριακής 09/08), καταγράφηκαν 200 χιλιοστά βροχής σε μόλις 4 ώρες.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ