Γκίκας Μαγιορκίνης: Κίνηση με ρίσκο το άνοιγμα στον τουρισμό

Απίθανο να μην βρεθεί εμβόλιο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Την εκτίμησή του ότι το άνοιγμα στον τουρισμό και σε μία όσο το δυνατόν ελληνική θερινή κανονικότητα, όπως την γνωρίζουμε καλά στη χώρα μας, ενέχει ρίσκο, εκφράζει στο CNN Greece, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.

 Ο κ. Μαγιορκίνης μόλις 42 ετών, είναι ένας έμπειρος και διεθνής πλέον ιολόγος -πολυβραβευμένος για τις έρευνές του- με ζηλευτό βιογραφικό και ακόμη πιο ζηλευτή καριέρα. Η εμπειρία του δε γύρω από τους κορωνοϊούς, είναι μεγάλη και πλούσια. Έχει συνεπώς ιδιαίτερη σημασία, η εκτίμησή του για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, της οικονομίας και της έναρξης της τουριστικής σεζόν.

Είναι μία κίνηση με συγκεκριμένο ρίσκο, την οποία ωστόσο δεν μπορούμε να αποφύγουμε, σημειώνει ο καθηγητής, αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, προσθέτοντας, ότι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, πασχίζουμε να ποσοτικοποιήσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους.

Επομένως, από πλευράς δημόσιας υγείας χρειαζόμαστε την συμβολή του κόσμου, τονίζει ο συνομιλητής μας, ο οποίος μας συστήνει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και να εφαρμόζουμε με αυστηρή επιτήρηση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμη και τώρα που οι επιδημιολογικοί μας δείκτες, είναι θετικοί.

Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να επαινείται απ’ όλο τον κόσμο για την συνετή και αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας του COVID-19, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιδιότυπο ιό.

Με τον καθηγητή συμφωνούμε ότι ο κόσμος έχει ξεθαρρέψει- είναι λογικό αυτό θα λέγαμε, μετά από δύο σχεδόν μήνες σκληρού lockdown- και τα μέτρα έχουν χαλαρώσει πολύ.

Μάλιστα ο κ. Μαγιορκίνης, μου μεταφέρει την προσωπική του εμπειρία, όταν την Παρασκευή το βράδυ ταξίδευε με το πλοίο της γραμμής, και ουσιαστικά μάσκα φορούσε μόνο ο ίδιος και κανείς άλλος από τους επιβάτες….(!;).

Πράγματι, μπορεί όπως είπαμε παραπάνω η εικόνα της χώρας μας να είναι πολύ καλή και οι επιδημιολογικοί δείκτες εξαιρετικοί, ωστόσο ποιος μπορεί, να αποκλείσει ένα δεύτερο ξαφνικό κύμα πανδημίας; Και μάλιστα ένα κύμα που μπορεί να έρθει νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι; Τι θα σημάνει αυτό για τον τουρισμό και την οικονομία μας;

Θα είναι πολύ δύσκολο ένα δεύτερο κύμα και μάλιστα μεσούντος του καλοκαιριού, τονίζει, σημειώνοντας, ότι όσο καθυστερεί τόσο καλύτερα, διότι θα έχουμε περισσότερα πρωτόκολλα και φυσικά θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι.

Τα νησιά δεν μας φοβίζουν, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε εκατόμβες, ωστόσο αυτό που πρέπει να προσέξουμε, είναι οι ηλικιωμένοι, μας απαντά. 

Δεν αποκλείονται μεμονωμένα lockdown

«Με τρομάζει το σενάριο της Ιταλίας και θεωρητικά η δυνατότητα για lockdown εκ νέου, υπάρχει στις περισσότερες χώρες, απαντά, σημειώνοντας, ότι δεν αποκλείονται ακόμη και στην Ελλάδα μεμονωμένες καραντίνες, αλλά για την Αθήνα θα ήταν πολύ δύσκολο» όπως εκτιμά.

Όπως επισημαίνει, η Επιτροπή στο υπουργείου Υγείας, δεν έχει ακόμη καταλήξει στο σχήμα δειγματοληψίας που θα ακολουθήσει, αναφορικά με τα περιστατικά που έρχονται από το εξωτερικό και ειδικότερα από διεθνείς πτήσεις. Το σχήμα δειγματοληψίας δεν έχει παγιωθεί, εξετάζουμε το βέλτιστο σχήμα από τις χώρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο. Εξετάζουμε εντατικά ποιο μαθηματικό μοντέλο θα ακολουθήσουμε, τονίζει καθηγητής και προσθέτει: «Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των ελέγχων σε αριθμό και στόχο».

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς τουρίστες και οι κίνδυνοι

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη στον ΣΚΑΪ, ο οποίος τόνισε ότι είναι αναπόφευκτη η έλευση τουριστών με κορωνοϊό στην Ελλάδα το καλοκαίρι, και ότι δεν αποκλείεται να έχουμε 6.000 με 10.000 ασυμπτωματικούς τουρίστες, ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζει ότι είχε κάνει και ο ίδιος παρόμοια εκτίμηση.

Προσθέτει δε, ότι η διασπορά των ασυμπτωματικών, θα εξαρτηθεί τόσο από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσο και από τον δείκτη R0. Για παράδειγμα, εάν έχουμε R0 0,3 όπως σήμερα, αυτό σημαίνει, ότι οι ασυμπτωματικοί, μπορεί να προκαλέσουν 1.800 μεταδόσεις και αυτό είναι το καλό σενάριο, αν το R0 είναι 1 θα έχουμε 6.000 κρούσματα. Η εκτίμηση του καθηγητή πάντως σε κάθε περίπτωση, είναι ότι αυτές οι μεταδόσεις, δεν θα είναι ομοιόμορφες σε όλη Ελλάδα.

Τα διδάγματα ανακυκλώνονται…

Σε ερώτηση του CNN Greece για το τι διδάχθηκε ο ίδιος σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο από την πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας, ο καθηγητής μας απαντά:

«Νομίζω ότι τα διδάγματα ανακυκλώνονται, όπως αναφέρει και ο μέντοράς μου, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Τέντερ του Imperial College». Και συνεχίζει, λέγοντας ότι είμαστε πλέον ένα παγκόσμιο χωριό, όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και πώς θα πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε συνολικά, σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Το γνωρίζαμε αυτό, αλλά το ξαναμαθαίνουμε.

Όσο η επιδημία βρίσκεται στις μεγάλες οικονομίες δεν υπάρχει περίπτωση εκρίζωσης, βλέπετε για παράδειγμα τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Γαλλία, την Ιταλία. Όλες οι επιδημίες ακολουθούν τελικά τα οικονομικά μονοπάτια, τονίζει.

Aπίθανο να μην βρεθεί εμβόλιο

Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με την έρευνα των εμβολίων και εάν φοβάται ότι μπορεί τελικά να μην βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, σημειώνει ότι είναι απίθανο να μην βρεθεί εμβόλιο.

Και φυσικά εάν βρεθούν περισσότερα από ένα, ακόμη καλύτερα, θα έχουμε αμεσότερη πρόσβαση.

Τονίζει δε, ότι και το εμβόλιο της γρίπης δεν έχει την αποτελεσματικότητα που θα θέλαμε, αλλά κάνει θαύματα.

Το προς αποφυγήν σουηδικό μοντέλο

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την επικοινωνία μας, του ζητώ να μας σχολιάσει το περίφημο σουηδικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας, και τους λόγους που η χώρα πήγε τόσο άσχημα με πάνω από 4.500 νεκρούς και με αντισώματα που εκτιμώνται στο 7,3% του πληθυσμού, καίτοι οι πολίτες εξετέθησαν στον ιό.

Υπάρχουν κάποια σημεία στη χώρα, τα οποία δεν τα έχω καταλάβει ακόμη, υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας, ότι το μεγάλο πρόβλημα με την Σουηδία, αφορούσε στη διαχείριση των οίκων ευγηρίας. Δεν υπήρχε διάγνωση, δεν τους μετέφεραν σε νοσοκομεία, δεν υπήρχε σχέδιο διαχείρισης, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή θνητότητα. Τελικά οι ηλικιωμένοι κατέληγαν χωρίς οξυγόνο.

Πηγή: CNN Greece

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ