Κασσελάκης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμηρός για τη "Νέα Αριστερά" - Τι είπε για τον τραυματισμό του αστυνομικού

Newsroom
Newsroom

Σε υψηλούς τόνους μίλησε για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Με αναφορές στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, αλλά και με αιχμές για την «Νέα Αριστερά» και το οικονομικό επιτελείο Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας την παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου.

Σε υψηλούς τόνους για τα ελληνοτουρκικά, «προσωπικά ο κύριος Γεραπετρίτης μου είναι συμπαθής, αλλά δεν μπορείς να ψεύδεσαι στον ελληνικό λαό την τηλεόραση να λες ότι ήταν για την πρόεδρο της δημοκρατίας όταν το ίδιο πρωί κάνεις το ίδιο στο αεροδρόμιο της χώρας. Ποιον κοροϊδεύεις;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον κύριο πρωθυπουργό για αυτήν την στάση στον Τούρκο ομόλογο του από την κυβέρνηση μας» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πως «η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να υποκλιθεί σε κανέναν». Σχολιάζοντας στις αναφορές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μνημόνευσε τον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας πως «δεν τιμά την Ελλάδα η στάση του κυρίου Γεραπετρίτη», ενώ «πρέπει να ξέρει ο Έλληνας και η Ελληνίδα ποιος είναι πατριώτης και ποιος υποτιμά την νοημοσύνη του», πρόσθεσε.

«Αν ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να τον «παραιτήσει» σήμερα Εκτός κι αν ισχυρίζεται πως ο Υπουργός του ακόμα «ψάχνει τις πρίζες» στο γραφείο του» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πως «δεν είναι ανεκτό ένας νεαρός αστυνομικός να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από δολοφονική επίθεση χούλιγκαν». «Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να επιστρέψει σύντομα στην οικογένειά του. Δεν είναι ανεκτό ο υπουργός να μένει στη θέση του μετά από όλα αυτά» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παραθέτοντας μια σειρά προτάσεων για τη βία στα γήπεδα. Συγκεκριμένα:

Σε πρώτη φάση προτείνουμε - σήμερα κιόλας - τη δημιουργία ασφαλών αθλητικών εγκαταστάσεων ως εξής:

• Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας της εγκατάστασης με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV)και πιστοποιημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
• Είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.
• Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης.
• Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση. Επί παραδείγματι, κάθε ΑΑΕ είναι υποχρεωμένη να έχει: α. Έναν υπεύθυνο Ασφαλείαςγια τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων. β. Προσωπικό ασφαλείας που θα είναι εκπαιδευμένο σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται μέσω του ΚΕΜΕΑ.

Επιπλέον, προτείνoυμε:

• Τη θεσμοθέτηση και καθιέρωση προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχετικά με την προαγωγή και την εμπέδωση της υγιούς φίλαθλης συμπεριφοράς.
• Την υιοθέτηση καλών πρακτικών χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη βία στους αθλητικούς χώρου.
• Τη θεσμοθέτηση FAN Projects. Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται για τη νεολαία με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και την καθοδήγηση των νέων οπαδών, την παροχή συμβουλών για εκπαιδευτική ή επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και την προτροπή οργάνωσης συλλογικών κοινωνικά επωφελών δράσεων.

Ως προς τις διεθνείς εξελίξεις, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτίμησε πως «χρειάζονται μεγάλες δημοκρατικές παρεμβάσεις για να λήξουν οι πολεμικές συρράξεις», παρατηρώντας πως «στην Ευρώπη θεριεύει η Ακροδεξιά και ειδικά μετά τη νίκη της στην Ολλανδία, αλλά και την ενδεχόμενη συγκυβέρνηση Δεξιάς-Ακροδεξιάς μετά τις επερχόμενες εκλογές στην Πορτογαλία, έχει ανοίξει η όρεξή της για τις Ευρωεκλογές». «Σε αυτούς τους καιρούς είναι που χρειάζεται να επικρατήσουν οι αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές ιδέες και αρχές», όπως είπε ο κ. Κασσελάκης, ενώ για την ελληνική πραγματικότητα «πλέον, η ελληνική κοινωνία δεν στηρίζει τις ελπίδες της στην κυβέρνηση της ΝΔ», λέγοντας πως «δική μας λοιπόν αποστολή, ως σύγχρονη κυβερνώσα Αριστερά, είναι να γκρεμίσουμε νοοτροπίες και πολιτικές που έρχονται από πολύ παλιά και κρατάνε την Ελλάδα δεμένη σε ένα παρόν και μέλλον ανασφάλειας».

"Καρφί" στη διακυβέρνηση Τσίπρα και τους «11»

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης παρουσίασε τη θέση του κόμματος του για τα «κόκκινα δάνεια», λέγοντας αντιπαραθετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «η μόνη μετάλλαξη που έχει υπάρξει είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον αυλικοί για να δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες», «φωτογραφίζοντας» στελέχη της Νέας Αριστεράς, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Ακόμη, ο ίδιος έκανε λόγο για «τα πραγματικά δεδομένα των δραματικών αποκλίσεών μας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», «μια υπαρκτή πραγματικότητα ανασφάλειας σε όλα τα επίπεδα: από την εργασία, το εισόδημα, και τις υποδομές,μέχρι την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας», ανέφερε.

«Πρέπει όλο το επόμενο διάστημα να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της άδικης φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, των χαμηλών μισθών και εισοδημάτων, του ιδιωτικού χρέους και της ασυδοσίας των servicers, της κατάρρευσης του συστήματος υγείας, της στεγαστικής και γενικότερης ανασφάλειας των πολιτών, των προβλημάτων των νέων ανθρώπων» υπογράμμιας ο κ. Κασσελάκης, θέτοντας ως προτεραιότητες:

− Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα διώχνουν τους νέους Έλληνες στο εξωτερικό.
− Να δημιουργηθεί ένα απλό, σαφές, σταθερό φορολογικόπλαίσιο.
− Να ανακατανείμουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και πολλές από τις οποίες ασφυκτιούν από χρέη.
− Να υλοποιήσουμε μια δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινημετάβαση που δεν θα αφήσει πίσω τις χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.
− Να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης.
- Να αντιμετωπίσουμε σοβαρά με το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
− Να δώσουμε έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
− Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων ή το real estate.
− Να αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.
− Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο μια ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αξιοποιώντας την κρίσιμη γεωπολιτική θέση της χώρας, χτίζοντας γέφυρες με την Ανατολή και τη Δύση για την προσέλκυση διμερών και πολυμερών αμοιβαία επωφελών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ως προς την επόμενη φάση του κόμματος, τα μέλη «να νιώσουν ότι τώρα πάμε να ξαναχτίσουμε την παράταξη της νίκης» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης.

«Ζητάμε διευκρινήσεις»

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τη χαρακτήρισε σημαντική, λέγοντας πως «στηρίζουμε σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και άρα καλωσορίσαμε τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα».

Ωστόσο, «επειδή είμαστε δύναμη πατριωτικής ευθύνης, αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν θα συρθούμε ποτέ στην πατριδοκαπηλία που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών ή αργότερα, την περίοδο 2021-2023 στα ελληνοτουρκικά» σημείωσε, γνωστοποιώντας πως «ζητάμε διευκρινίσεις για τη Διακήρυξη που υπεγράφη, ώστε να γίνει σαφές σε πιο βαθμό κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας». «Και θέση μας είναι ότι το κλίμα αυτό του διαλόγου και της μείωσης των εντάσεων δεν μπορεί να είναι μια φούσκα που θα διαλυθεί μόλις ο κ. Ερντογάν εξασφαλίσει την αγορά των F16 και των Eurofighter. Γι αυτό επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύνδεση της προσφυγής στη Χάγη με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, «γι αυτό και περιμέναμε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να υπενθυμίσει στον Τούρκο Πρόεδρο, ότι ο ίδιος το 2017, στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, ενώ προχθές μίλησε για «τουρκική». Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έπραξε, είτε γιατί επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής είτε από πολιτική μικρότητα, σε ένα τομέα, την εξωτερική πολιτική, που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση και συμπόρευση» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ξεκαθαρίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να λέμε για το δικαίωμα των νησιών μας στην άμυνα, χωρίς να δεχόμαστε τη σχετικοποίηση ζητημάτων που ακουμπάνε τον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Μεγάλοι στόχοι

Ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε πως «για την επόμενη περίοδο βάζουμε μεγάλους στόχους, γιατί είμαστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει», λέγοντας ότι «θα βγούμε στην αντεπίθεση με λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Και θέλουμε οι Ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Γι’ αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους» όπως είπε.

«Και θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3εκ. συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά και μετά μας γύρισαν την πλάτη. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανασυγκροτήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης. Είμαι αισιόδοξος, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γιγαντώθηκε μέσα από την επαφή του με τα ίδια κοινωνικά στρώματα που σήμερα καταπιέζονται ξανά. Μπορούμε να το ξανακάνουμε», κατέληξε. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ