Κορωνοϊός: Οι ειδικοί μειώνουν τις προσδοκίες για άμεση επαναλειτουργία της οικονομίας

Κορωνοϊός: Οι ειδικοί μειώνουν τις προσδοκίες για άμεση επαναλειτουργία της οικονομίας

Η άρση του lockdown θα γίνει βήμα - βήμα

Σε μια νέα κανονικότητα, διαφορετική από όλα όσα είχαμε συνηθίσει, βρίσκεται από τη Δευτέρα η Ελλάδα, με το άνοιγμα των καταστημάτων να αποτελεί το έναυσμα της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό, που βρίσκονται σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η άρση του lockdown θα γίνει βήμα – βήμα και φυσικά ανάμεσα σε κάθε ένα από τα «βήματα» θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα περίπου δέκα ημερών, ούτως ώστε να έχει αξιολογηθεί η επιδημιολογική επιβάρυνση που αυτό έχει επιφέρει στη χώρα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες σπεύδουν να μειώσουν τις προσδοκίες για άμεση επαναλειτουργία της οικονομίας, αφού όπως εξηγούν πρώτα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα από το άνοιγμα της αγοράς και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε συζητήσεις για την επαναλειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων της οικονομίας. Για παράδειγμα, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιο λόγο, αφού άνοιξαν τα μαγαζιά, χωρίς ραντεβού, η κυβέρνηση δεν προχώρησε -σε μερικό έστω- άνοιγμα της εστίασης.

Όπως εξηγούν τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο, η ώρα της εστίασης δεν έχει έρθει ακόμα και ενδέχεται να αργήσει να φτάσει. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Νίκος Σύψας, ο οποίος μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως «η εστίαση θα ανοίξει τελευταία». Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τη δήλωσή του αυτή, υπογράμμισε πως «η επιδημιολογική επιβάρυνση τις γιορτές δεν ήταν μεγάλη, ακριβώς γιατί ήταν κλειστή η εστίαση».

Μπορεί τα κρούσματα να είναι μειωμένα και πολύ μακριά από τα αρνητικά ρεκόρ των 3.500 κρουσμάτων που ανακοίνωνε η χώρα στο πικ του δεύτερου κύματος, ωστόσο δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα καθορίσει το αν και πότε θα αρθεί το lockdown. Ο σημαντικότερος παράγοντας, ίσως παραπάνω από τα ημερήσια κρούσματα, είναι η πίεση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, η αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας γίνεται «βασανιστικά αργά», ενώ ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κόκκινες περιοχές», οι οποίες αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των επιστημόνων.

Όλα αυτά τη στιγμή που το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, όχι μόνο βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται πως πέρασε τα «σύνορα» των πυλών εισόδου της χώρας μας και, όπως έγινε γνωστό σήμερα, δύο κρούσματα εντοπίστηκαν σε Αττική και Κρήτη. Κανείς δεν ξέρει, λοιπόν, αν οι νοσούντες ήρθαν σε επαφή και μόλυναν περισσότερους ανθρώπους. Δεδομένου μάλιστα ότι το νέο στέλεχος του φονικού ιού έχει βρεθεί από τους επιστήμονες έως και 70% πιο μεταδοτικό.

Παράλληλα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και σήμερα δεν γίνονται επαρκή τεστ από τον ΕΟΔΥ για να ξέρουμε που βρισκόμαστε. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία τόνισε ότι τα μοριακά τεστ το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει κάτω από 10.000 ημερησίως τη στιγμή που στην κορύφωση της πανδημίας αυτά είχαν φτάσει τα 26.000. «Είναι ανεπαρκής η εικόνα. Δεν υπάρχει πληροφορία. Αυτά που γίνονται (τα τεστ) είναι πολύ λίγα. Ο ΕΟΔΥ ενδέχεται να μην έχει κάνει τεστ σε μια περιοχή ή να έχει περάσει πολύ μεγάλη περίοδο από την τελευταία φορά που διενήργησε» συμπλήρωσε η ίδια.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως όχι μόνο δεν έχουμε ξεμπερδέψει από τον φονικό ιό, αλλά βρισκόμαστε στο κομβικότερο σημείο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρήσουμε ότι «νικάμε» τον φονικό ιό και μια σειρά λάθος κινήσεων να οδηγήσει την χώρα στο τρίτο πανδημικό κύμα, το οποίο και θα αποβεί καταστροφικό.

Δεν είναι δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα θα κάνουμε και ένα βήμα

Μάλιστα, αυτή την Παρασκευή η επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα συζητήσει το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, καθώς και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και συνεπώς και τη μετακίνηση από νομό σε νομό. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα της ίδιας μέρας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Οι αποφάσεις θα έρθουν μια εβδομάδα μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να στείλει στην κοινωνία το μήνυμα πως κάθε εβδομάδα η χώρα μας θα κάνει και ένα βήμα.

«Δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι κάθε εβδομάδα θα κάνουμε και ένα βήμα, επίσης δε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα ότι τα βήματα είναι προς τα μπροστά, μπορεί να υπάρξουν και στάσεις, και βήματα προς όπισθεν. Έχουμε ένα παράθυρο που εκμεταλλευόμαστε, αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, δεν τον έχουμε αφήσει πίσω μας, είναι δίπλα μας είναι και μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για νέο lockdown που θα πρέπει να αποφασιστεί άμεσα αν χρειαστεί.

«Δεν πρέπει να διστάσουμε εφόσον παραστεί ανάγκη, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα λάβουμε τις αποφάσεις με την ταχύτητα του φθινοπώρου, αλλά με την ταχύτητα της ανοίξεως. Η ταχύτητα σε αυτές τις αποφάσεις είναι συμφέρουσα» διευκρίνισε.

«Να μη θεωρούμε ότι τα βήματα θα είναι διαρκή. Εξετάζουμε (να ανοίξουν) και τα χιονοδρομικά κέντρα, και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, αλλά δεν είμαστε σε φάση όπου ο κίνδυνος τελείωσε και όλοι ένας ένας θα βγούμε (από τα μέτρα) και θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν στις 28 Απριλίου 2020… Είμαστε σε διαφορετική φάση» ξεκαθάρισε.

«Έχουμε πάνω από 300 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, για πρώτη φορά είδαμε κάτω από 20 νεκρούς, έχουμε ανθρώπους που νοσηλεύονται, έχουμε περίοδο έξαρσης λοιμώξεων, έχουμε μια μετάλλαξη με προειδοποίηση από τον ΠΟΥ… Ενδεχομένως να πρέπει να κάνουμε μια στάση να σταθεροποιηθούμε, να βελτιωθεί κι άλλο η κατάσταση για να προχωρήσουμε με πολύ σίγουρο τρόπο» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για τον εμβολιασμό σχολίασε πως «δεν έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων να εμβολιάσουμε. Πέραν των γιατρών του δημοσίου και των μεγάλων νοσηλευτηρίων του ιδιωτικού τομέα, οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα θα εμβολιαστούν πολύ αργά, ενώ είναι στην πρώτη γραμμή». «Σαν χώρα με 20.000 ιατρεία θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από 2 εκατ. εμβόλια το μήνα που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός» παραδέχθηκε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδο πλήρους ύφεσης της πανδημίας όπως στις 28 Απριλίου, κατά συνέπεια τα αναγκαία βήματα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά και με σχεδιασμό και με την έκκληση να τηρούνται απολύτως τα μέτρα» εξήγησε ο καθηγητής

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ