Κορωνοϊός: Πώς αυξήθηκε γεωμετρικά ο αριθμός των κρουσμάτων

Τι γίνεται με τις "κόκκινες περιοχές" και την μετάλλαξη Δέλτα - Αποδίδουν τα μέτρα στο Ηράκλειο

Τις αντίρροπες τάσεις της πανδημίας επιβεβαιώνει και την Παρασκευή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην επιδημιολογική έκθεση του οποίου αποτυπώνεται η συνήθης εικόνα της τελευταίας εβδομάδας: μείωση για τη διασπορά του κορωνοϊού και αύξηση για την πίεση στο σύστημα υγείας, σε χαμηλά ωστόσο επίπεδα και με εμφανή σημάδια σταθεροποίησης και για τους δύο επιδημιολογικούς δείκτες.
 
 
Τα 2.729 νέα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίζονται μειωμένα συγκριτικά με τα 2.840 την Πέμπτη, με τη μικρή διαφορά να προκύπτει ωστόσο κατόπιν περισσότερων ελέγχων σήμερα, 109.22 έναντι 103.435. Αντιθέτως, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά δύο φτάνοντας τους 364, 246 επιπλέον ασθενείς με Covid-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο και 35 έχασαν τη μάχη με τον ιό.

Η κατανομή των νέων λοιμώξεων δείχνει πως η παρουσία του ιού είναι ακόμη έντονη σε νησιά όπως στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Μυκόνου, Πάρου, Κέας - Κύθνου και Θήρας στις οποίες η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (ιικό φορτίο) αγγίζει το 325.64, 87.1, 127.84 και 63.55 αντίστοιχα. Ωστόσο, καθώς η πανδημία μεταφέρεται στην ηπειρωτική χώρα, διαφαίνονται όλο και καθαρότερα οι «ένοχοι» της διατήρησής της σε υψηλά επίπεδα: οι ανεμβολίαστοι και η μετάλλαξη Δέλτα.
 
 
Ο περιορισμός της πανδημίας απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και «επιτυχημένες συνταγές». Μετά το Ηράκλειο και τη Μεσσηνία, υπό καθεστώς lockdown τίθενται από το πρωί του Σαββάτου οι ΠΕ Αχαΐας, Ηλείας και ο Δήμος Ικαρίας.

Εξάρσεις από τη μετάλλαξη Δέλτα

Τα επιδημιολογικά στοιχεία συνθέτουν το προφίλ των πρωταγωνιστών στις υψηλές επιδόσεις που καταγράφει η πανδημία κατά το τέταρτο κύμα. Με εξαίρεση τα νησιά που αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους παραθεριστές και, αναπόδραστα, πρόσφορο έδαφος για επιδημιολογικές εκρήξεις, η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά το πέρας των διακοπών συνδέθηκε με την ολοκληρωτική σχεδόν επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η εν λόγω μετάλλαξη αποτελεί το 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε τρεις περιφέρειες, με μια ακόμα να ακολουθεί από κοντά στο 99,51%. Πρόκειται για την Ήπειρο, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Στερεά Ελλάδα και τελευταία την Πελοπόννησο, στις οποίες εντοπίζεται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων.

Χαρακτηριστικές της έντονης παρουσίας του ιού λόγω της Δέλτα είναι το ιικό φορτίου της Ικαρίας (50,6), της Χίου (49,36) και και της Λέσβου (32,39), με το σημάδι των ανεμβολίαστων να αποτυπώνεται εντονότερα στις ηπειρωτικές περιοχές όπως η Ευρυτανία με ιικό φορτίο 44,82 και ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών 33,78% μόλις, η Αχαΐα του 44,53% πλήρως εμβολιασμένων με 109 νέα κρούσματα και ιικό φορτίο 35,13 και η Πιερία, όπου το 39,52% ολοκληρωμένων εμβολιασμών συνδέεται με τις 44 νέες λοιμώξεις.
 

Τη διαφορά εντούτοις κάνει η Πελοπόννησος. Στις κόκκινες ΠΕ Μεσσηνίας (62 νέα κρούσματα) και Ηλείας (64) και έπειτα στης Κορινθίας (43), της Λακωνίας (28) και της Αρκαδίας (28), τα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων ανέρχονται κατ' αντιστοιχία σε 47,35%, 41,46%, 48,28%, 45,11% και 45,38%.

Lockdown για να «γλιτώσουν» τα νοσοκομεία

Την επιτυχημένη μέθοδο του τοπικού lockdown εφαρμόζουν από το Σάββατο οι ειδικοί σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία, ενώ παρατείνεται σε Μεσσηνία και Ηράκλειο, δεδομένης και της πίεσης που δέχονται ακόμα τα νοσοκομεία τους. Το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία του Ηρακλείου νοσηλεύονταν 90 ασθενείς με κορωνοϊό, οι 21 εκ των οποίων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ στην Καλαμάτα οι ασθενείς με Covid-19 ανέρχονται σε 65.

Το παράδειγμα του Ηρακλείου επιβεβαιώνει πως τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν έξυπνη στρατηγική κίνηση. Η διασπορά κατέγραψε καθοδική πορεία. Την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,14 και σε δύο εβδομάδες μειώθηκε στο 1,99. Αντίστοιχη επιτυχία είχε το μέτρο σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Σημειώνεται ότι σε Αχαΐα, Ικαρία και Ηλεία τα ποσοστά θετικότητας στις 9 Αυγούστου ήταν 3,63%, 4,43% και 3,35%, και την εβδομάδα 23-29 Αυγούστου αυξήθηκαν σε 4,02%, 7,57% και 8,27% αντιστοιχα.

 

 

Δείτε επίσης

177 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κρήτη

Ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown στο Ηράκλειο

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ