Μάσκες παντού και απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από σήμερα

Μάσκες παντού και απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από σήμερα

Σαββατοκύριακο με τα νέα μέτρα στο Ηράκλειο καθώς από τη Δευτέρα εντάσσεται στην "κίτρινη" κατηγορία επιτήρησης 2

Με αυξημένα αυστηρά μέτρα, καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, ξεκινά η νέα περίοδος περιορισμών για την ανάσχεση του κορωνοϊού στις περιοχές της χώρας που έχουν σημανθεί με "κόκκινο" και "πορτοκαλί" στον Υγειονομικό Χάρτη του ΕΟΔΥ.

Η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από την ερχόμενη Δευτέρα εντάσσεται στην κατηγορία επιτήρησης 2 που σημαίνεται με κίτρινο χρώμα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα για την περιοχή. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο το Ηράκλειο παραμένει στον "πορτοκαλί" συναγερμό γεγονός που σημαίνει ότι τα αυξημένα αυστηρά μέτρα με την καθολική χρήση μάσκας και την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 5:00 το πρωί να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην εκτενή ενημέρωση της Παρασκευής από το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν τα νέα περιοριστικά μέτρα στις "κόκκινες" και "πορτοκαλί" περιοχές της χώρας.

Για παράδειγμα, με ποιον τρόπο θα μπορούν να μετακινηθούν κατ’ εξαίρεση, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 00:30 έως 05:00 το πρωί, οι εργαζόμενοι και άλλα πρόσωπα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές. Επίσης, ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ποιοι και πως θα μετακινούνται στη διάρκεια της νύχτας

Για τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, η μετακίνηση θα γίνεται όπως στην περίοδο του lockdown, δηλαδή με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης εργοδότη που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.

Για του εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα απαιτείται άδεια κυκλοφορίας από τον εργοδότη, που συμπληρώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Η γνησιότητα του εγγράφου αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου του.

Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενους, αυτοί συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον χρειαστούν κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, αυτή γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωση κίνησης από σχετική εφαρμογή στο apografi.gov.gr ή από τον αρμόδιο προϊστάμενο.

Ο Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε, βέβαια, ότι σε έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. όταν κάποιος πρέπει να πάει στο φαρμακείο το βράδυ, είναι βέβαιο ότι θα βρει κατανόηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Αν υπάρχει θέμα υγείας, αν υπάρχει ζήτημα ανάγκης φαρμακείου, στη διαδρομή από το σπίτι μας μέχρι το πρώτο φαρμακείο δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που δεν θα δείξει κατανόηση και δεν θα το επιτρέψει» είπε.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, που είναι υποχρεωτική παντού στις περιοχές Επιπέδου 3 και 4, εξαιρούνται οι περιπτώσεις ομαδικής ή ατομικής άσκησης και μόνο κατά τη διάρκειά της.

Επίσης, από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας εξαιρούνται όσοι οδηγούν μόνοι στο αυτοκίνητό τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η χρήση της μάσκας στις περιοχές αυτές γίνεται πλέον υποχρεωτική και στα διαλείμματα των σχολείων. Εξαιρείται η ώρα της φυσικής αγωγής.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και αν εξετάζουν οι ειδικοί να υπάρχουν κάποια «διαλείμματα μάσκας» έστω στις τάξεις είπε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι υπάρχει σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας στην επιτροπή των επιδημιολόγων και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται τα νέα μέτρα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ στο «πορτοκαλί» βρίσκεται η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα, η Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος, τα Τρίκαλα, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.
 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ