Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη "αποχαιρετά" τον Μ. Γλέζο

Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη "αποχαιρετά" τον Μ. Γλέζο

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη - Μεσίστιες οι σημαίες και στα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης

Φόρο τιμής στον Μανώλη Γλέζο ο οποίος κηδεύεται σήμερα, Τετάρτη, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών θα αποτίσει η ελληνική πολιτεία.

Ο αγωνιστής της Αριστεράς, πέρασε στο πάνθεον της ιστορία με την ηρωική πράξη που έκανε την περίοδο της Κατοχής να κατεβάσει την ναζιστική σημαία μαζί με τον Απόστολο Σάντα, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Ετσι, τιμής ένεκεν, σήμερα ημέρα της κηδείας του Μανώλη Γλέζου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε η ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης να κυματίζει μεσίστια.

Αλλωστε, στο συλλυπητήριο μήνυμά του, για την απώλεια του Μανώλη Γλέζου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε γράψει ότι το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας και προσθέτει ότι ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. «Μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη», καταλήγει ο Πρωθυπουργός, που συνοδεύει την ανάρτησή του με μία φωτογραφία από συνάντηση που είχε με τον Μανώλη Γλέζο.

Η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη για τον Μανώλη Γλέζο

Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας.

Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία.

Υπήρξε, όμως, ταυτόχρονα, και ένας γλυκός άνθρωπος. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου. Θα μας λείψει πολύ…

Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους. Αλλά η ζωή του αφήνει την Ελλάδα πλουσιότερη. Γιατί το παράδειγμα του – το παράδειγμα μιας ζωής αγνού πατριώτη και αληθινού μαχητή- μένει φωτεινός οδηγός για όλους. Και μας οπλίζει με δύναμη, ώστε να ξεπερνούμε ενωμένοι δυσκολίες όπως οι σημερινές.

Μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Μεσίστιες οι σημαίες και στα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης

Μεσίστιες θα κυματίζουν σήμερα Τετάρτη οι σημαίες και στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα των μαρτυρικών χωριών της Κρήτης, όπως άλλωστε και της υπόλοιπης Ελλάδας σε ελάχιστη ένδειξη τιμής στον Μανώλη Γλέζο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη "στις Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της πατρίδας μας, ως ελάχιστη απόδοση τιμής, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα την Τετάρτη, 1η Απριλίου 2020,  ημέρα τέλεσης της εξόδιου ακολουθίας".

Στη σχετική ανακοίνωση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών επισημαίνονται τα εξής:

"Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης, ο Μανώλης Γλέζος.
Ο Μανώλης έγραψε μοναδική ιστορία με τη ζωή του.

Φώτισε την κατοχική νύχτα της 30ης προς 31η Μαίου κατεβάζοντας τη ναζιστική σημαία και ανεβάζοντας την ελληνική στο βράχο της Ακρόπολης.

Είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, γνώρισε συλλήψεις, φυλακίσεις, καταδίκες, βασανιστήρια.
Παρέμεινε ακατάβλητος.

Είχε ζωντανή τη μνήμη και ένιωθε πάντα την ευθύνη απέναντι στους συντρόφους και συναγωνιστές του. «Όποιος από μας γλυτώσει να ζήσει και για τους άλλους, λέγαμε στις φυλακές και τις εξορίες». Έτσι μας έλεγε και έτσι ζούσε.
Παντοτινός υπερασπιστής των αξιών της ελευθερίας, του πατριωτισμού, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας. Πνεύμα ανυπότακτο, ανήσυχο, δημιουργικό.

Ιδρυτικό μέλος και συμπαραστάτης του «Δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940 -1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”», ανέδειξε και αγωνίστηκε για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων μέσα από τις γραμμές του Δικτύου, αλλά και του «Εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», του οποίου υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Γεωργία, στα παιδιά και τα εγγόνια του.
Στις Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της πατρίδας μας, ως ελάχιστη απόδοση τιμής, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα την Τετάρτη, 1η Απριλίου 2020,  ημέρα τέλεσης της εξόδιου ακολουθίας.
Με την άρση των απαγορεύσεων το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου θα αποφασίσει περισσότερα για τον ΕΛΛΗΝΑ της αντίστασης, του πολιτισμού, της αυτοδιοίκησης, της δημοκρατίας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ