Μπροστά με 18 μονάδες η ΝΔ - Νέο άνοιγμα της ψαλίδας
33% το ποσοστό της ΝΔ έναντι 15% του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφει πτώση 1,5% σε σχέση με τον περασμένο μήνα- Συντριπτικό προβάδισμα και στην παράσταση νίκης - Η Ελλάδα δεν πήρε ότι διεκδικούσε στο Eurogroup πιστεύουν οι 7 στους 10
Προβάδισμα της ΝΔ με 18 ποσοστιαίες μονάδες για τη ΝΔ έναντι το ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η μηνιαία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τηλεόραση του Σκάι. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ λαμβάνει 33% έναντι 15% που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι η ΝΔ καταγράφει άνοδο κατά μισή ποσοσταία μονάδα σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί αντίστοιχα κατά 1,5 μονάδα.
Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος το οποίο διατηρεί το ποσοστό του στο 7,5%. Η Χ.Α συγκεντρώνει 7% (από 7,5%) και η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6% (από 5,5%).
Εκτός κοινοβουλίου σύμφωνα με την δημοσκόπηση, φαίνεται πως μένουν η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, το Ποτάμι με 2%, οι ΑΝΕΛ με 2%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,5%, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%.
Στην παράσταση νίκης το 69,5% πιστεύει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, ενώ μόνο το 10% πιστεύει ότι πρώτο κόμμα θα είναι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Νταμπλ σκορ στο προβάδισμα για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργός κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα (33% έναντι 16%).
Μόλις το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει ευχαριστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ το 40% δηλώνει δυσαρεστημένο και βλέπει εναλλακτικές, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δυσαρεστημένων δεν βλέπει εναλλακτικές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση επτά τους 10 Έλληνες απαντούν αρνητικά στην ερώτηση αν πήρε η Ελλάδα όσα διεκδίκησε στο Eurogroup.
Συντριπτικό είναι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται αποτελεσματικά: φθάνει το 77%.
Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης πολύ χαμηλή συσπείρωση για το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 1 στους 4 ψηφοφόρους του δηλώνει πλέον ότι κινείται προς την επιλογή άκυρο, λευκό ή αποχή.
Στο 84% φτάνει το ποσοστό συσπείρωσης για τη ΝΔ- συσπείρωση προεκλογικού χαρακτήρα χαρακτηρίσθηκε.
Στην ερώτηση τί κυβέρνηση θα ήθελαν μετά από πιθανές εκλογές μόνο το 16% απαντά ότι θα ήθελε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 33% δηλώνει ότι θα ήθελε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή με κορμό της ΝΔ.
Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τον προηγούμενο μήνα καταγραφόταν προβάδισμα της ΝΔ κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ ελάμβανε 32,5% έναντι 16,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στην έρευνα αποτυπωνόταν η γνώμη των πολιτών για τα μέτρα που είχαν ψηφισθεί τις ημέρες διεξαγωγής της από τη Βουλή, με τη συντριπτική πλειοψηφία να πιστεύει ότι συνιστούν νέο μνημόνιο.
- Σμπώκος μέσα από τη φυλακή: Δεν έχω καταφέρει να συγχωρήσω τον Ακη!
- Γεννηματά: Επίδειξη πολιτικού κυνισμού η πρόταση Τσίπρα για συνεργασία
- Απόστολου: Με όλες μας τις δυνάμεις πρέπει να υπηρετήσουμε την ανάπτυξη