Προετοιμάζονται οι δήμοι για φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία

Αυξάνονται οι αφίξεις Ουκρανών- Το σχέδιο και οι δράσεις

Έτοιμοι να φιλοξενήσουν ανθρώπους από την Ουκρανία δηλώνουν ήδη κάποιοι δήμοι, ενώ καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των γυναικόπαιδων, που εγκαταλείπουν τη χώρα. Ο πληθυσμός που φεύγει από πολλές πόλεις της Ουκρανίας κατευθύνεται κυρίως σε γειτονικές χώρες, ωστόσο οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 1.000 άτομα, τα οποία φαίνεται ότι φιλοξενούνται κυρίως, από ανθρώπους που εργάζονται και διαμένουν εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, 25.000 πολίτες Ουκρανίας –κυρίως γυναίκες– ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου στην ιστοσελίδα https://migration.gov.gr/ukraine/ αναφέρει λεπτομερώς πληροφορίες στην ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα για τη διαδικασία εισόδου Ουκρανών προσφύγων, τις υλικές παροχές και τις συνθήκες φιλοξενίας, καθώς και ειδικές οδηγίες για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ξεκινάει η λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου help desk από Δευτέρα έως Παρασκευή (07.00-22.00) για την παροχή πληροφοριών σε ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα (τηλ: +30 213 1629600), ενώ παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση. Ουκρανοί πολίτες, οι οποίοι δεν φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα, μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα (τηλ. +30 23230 41079). Εκεί, θα χορηγείται σχετικό έγγραφο, σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γ. Κωνσταντάτος, με επιστολή του προς το υπ. Εξωτερικών και την πρεσβεία της Ουκρανίας, στις αρχές της εβδομάδας, ενημέρωσε ότι ο δήμος είναι έτοιμος να φιλοξενήσει οικογένειες από την Ουκρανία. «Είμαστε προσφυγικός δήμος και έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές, όταν υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Κωνσταντάτος. ''Μικρός αριθμός οικογενειών μπορεί να φιλοξενηθεί σε ξενώνα, που διαθέτει ο δήμος στο Περιβαλλοντικό κέντρο, «με κάποιες μικρές παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα, γιατί τώρα είναι κλειστό'', λέει ο δήμαρχος. Εξηγεί ότι εφόσον προκύψουν μεγαλύτερες ανάγκες υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν οικογένειες σε ξενοδοχεία σε συνεννόηση με τη Lamda Development SA (σ.σ. που εκτελεί τα έργα στο Ελληνικό) «εφόσον ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει μεγάλα ποσά».

Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, από την εποχή του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ φιλοξενεί κάθε χρόνο 100 παιδιά από την περιοχή, στις κατασκηνώσεις της Αγίας Βαρβάρας στην Αιδηψό. «Έτσι, έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή και θα μπορούσαν στον ίδιο χώρο, να φιλοξενηθούν παιδιά και οικογένειες», προσθέτει ο δήμαρχος.

Φάρμακα για αποστολή στην Ουκρανία συγκεντρώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την οργάνωση «Φαρμακοποιοί του κόσμου». Ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Β. Σαμπλούκ, ζήτησε χθες από τον δήμο να διατεθούν σπίτια ή δωμάτια, για φιλοξενία οικογενειών. Όπως διευκρινίζει, δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει τις ανάγκες που θα προκύψουν. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προετοιμάζει πέντε διαμερίσματα, τα οποία όμως μπορεί να μην επαρκούν. Hδη όμως, γίνεται συζήτηση για μίσθωση διαμερισμάτων από την κυβέρνηση», τονίζει ο δήμαρχος της πόλης Κων. Ζέρβας. Πολλοί δήμοι συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, για να τα στείλουν στην Ουκρανία. Τα προϊόντα που χρειάζονται είναι: παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, επίδεσμοι, γάζες, κονσέρβες, δημητριακά, ζάχαρη, ζυμαρικά, καφές, κουβέρτες, sleeping bags, κεριά και είδη καθαριότητας.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ