Πρόταση μομφής: Αύριο το απόγευμα ξεκινά η διαδικασία στη βουλή

Αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα, σταμάτησε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ο παριστάμενος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης εκ μέρους της κυβέρνησης την αποδέχθηκε.

Η τριήμερη διαδικασία της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής και η συζήτηση – θα είναι όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης-  τριήμερη και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας για να περάσει απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, αντιθέτως απορρίπτεται.

Η οργάνωση της τριήμερης συζήτησης θα οριστεί εντός των επόμενων ωρών από την Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει για τον λόγο αυτό στη μία το μεσημέρι.

Στην τριήμερη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Την Κυριακή, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα θα υπάρξουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την ανάστροφη κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτουν στην Βουλή και κλείνει με την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Τι είναι η πρόταση μομφής

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Φωτογραφία via eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση μομφής κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Οικονόμου: Κίνηση εντυπωσιασμού η πρόταση μομφής που έκανε ο Τσίπρας

Πηγή: newsit.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ