Υπόθεση Novartis: Οι καταγγελίες Τουλουπάκη άναψαν φωτιές – Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Newsroom
Newsroom

Διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ-Λοβέρδου και ΣΥΡΙΖΑ-ΥΠΕΞ

«Σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο». Με αυτό τον χαρακτηρισμό αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις καταγγελίες του συνηγόρου της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σύμφωνα με τις οποίες από μετάφραση επίσημου έγγραφου του FBI για την υπόθεση Novartis «απαλείφθηκε» το όνομα πρώην υπουργού.

Στο κείμενο, μάλιστα, ο πρώην υπουργός φέρεται να έλαβε χρηματικό ποσό από την φαρμακευτική εταιρεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, αφού η μετάφραση φέρεται να έγινε το 2021. Πιο συγκεκριμένα, εντάσσει το θέμα σε μία συνολική προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Novartis και την προσπάθεια μετατροπής του σε «σκευωρία».

Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «στην καταγγελία της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, ότι έχει παραποιηθεί κατά τη μετάφρασή του επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που υπάρχει στην δικογραφία του σκανδάλου Novartis και έχει αφαιρεθεί από αυτήν το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, απαιτούνται άμεσα απαντήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες, «στο πρωτότυπο αμερικανικό έγγραφο αναφέρονταν ότι η Novartis ‘πλήρωσε’ τον συγκεκριμένο πρώην υπουργό, στη μετάφραση αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή ‘πλήρωσε’ απλά, αφαιρώντας το όνομα αυτού που πληρώθηκε! Επίσης, ενώ το πρωτότυπο αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός ‘εισήγαγε’ δύο φάρμακα της Novartis, στη μετάφραση αναφέρεται ότι τα δύο φάρμακα ‘εισήχθησαν’ γενικά και αόριστα!».

Η Κουμουνδούρου τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis και επιβεβαιώνει την επιχείρηση συγκάλυψης που είχε στηθεί, με σκοπό να ‘βαφτιστεί’ ένα υπαρκτό και ομολογημένο σκάνδαλο σε δήθεν σκευωρία. Ιδίως όταν για την υπόθεση αυτή, αντί για τους πραγματικούς ενόχους, διώκονται οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι δημοσιογράφοι, επειδή προσπάθησαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο!».

Και σημειώνει καταληκτικά ότι «η κυβέρνηση πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και οφείλει να λογοδοτήσει άμεσα για την καταγγελλόμενη παραποίηση του αμερικανικού εγγράφου από την Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών»

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Καμία εμπλοκή της Μεταφραστικής Υπηρεσίας στην υπόθεση, αναφέρει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την φερόμενη παραποίηση εγγράφου της δικογραφίας Novartis.

Όπως επισημαίνεται σχετικά: «Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων. Το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης».

Μια ανακοίνωση που προκαλεί προβληματισμό, καθώς η επίσημη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ λέει, ουσιαστικά, ότι ιδιώτες έκαναν τις μεταφράσεις για λογαριασμό της, ενώ το περιεχόμενο των μεταφράσεων δεν υπόκειτο σε έλεγχο από την Υπηρεσία.

Λοβέρδος: «Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τους επαγγελματίες συκοφάντες της πολιτικής»

Για «επιμονή στη λάσπη» έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση.

«Επιμένουν στη λάσπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ξανά το όνομά μου για να εξυπηρετήσει τους γνωστούς σκοπούς του», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και προσέθεσε χαρακτηριστικά:

«Είναι από αδιανόητο έως γελοίο να βάζουν και πάλι μπροστά έγγραφα γνωστά, δημοσιευμένα, κατατεθειμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στη δικογραφία από τον Ιούνιο του 2020. Ο σκοπός τους όμως είναι γνωστός: συνεχίζουν αυτό που κάνουν διαχρονικά, να σπιλώνουν, δηλαδή, πρόσωπα με τις ψευτοκατηγορίες των γνωστών κουκουλοφόρων».

Τέλος, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τους επαγγελματίες συκοφάντες της πολιτικής. Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: για όσα έχουν κάνει θα με βρουν μπροστά τους».

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μας εκπλήσσει η απάντηση του κ. Λοβέρδου»

«Δεν μας εκπλήσσει η απάντηση του κ. Λοβέρδου», σημειώνει σε νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «ακολουθεί την πάγια τακτική του κόμματος της Novartis: πουλάει τρέλα και ποντάρει στη μιντιακή ασυλία που απολαμβάνει».

«Έτσι μπορεί και κάνει τον τιμητή, έτσι επιχειρούν να μετατρέψουν το σκάνδαλο σε σκευωρία, έτσι διώκουν δικαστές και δημοσιογράφους. Αποσιωπώντας και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, με τη δύναμη που τους παρέχει η μιντιακή ολιγαρχία. Έτσι βρίσκεται και η Ελλάδα στον πάτο της Ευρώπης στην ελευθερία του Τύπου», υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.

Και προσθέτει: «Σε ένα ερώτημα όμως δεν απάντησε ο κ. Λοβέρδος. Αφού το έγγραφο είναι γνωστό και έχει κριθεί όπως λέει, γιατί στη μετάφραση έσπευσαν να αφαιρέσουν το όνομά του; Τι έχουν να φοβηθούν, αφού είναι έτσι όπως τα λέει ο κ. Λοβέρδος;».

Τέλος, με ένα υστερόγραφο, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βουλευτής του οποίου είναι ο κ. Λοβέρδος, να πάρει θέση: «Αλήθεια, ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την παραποίηση εγγράφου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ώστε να αφαιρεθεί το όνομα του βουλευτή του και υποψηφίου για την Προεδρία του;»

 

Δείτε επίσης:

Η θέση του ΥΠΕΞ για έγγραφο της δικογραφίας Novartis

Ανδρέας Λοβέρδος: «Επιμένουν στη λάσπη»

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ