Τι είναι το κεφίρ;

Μπήκε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και διεκδικεί τη θέση του και στα ψυγεία της κουζίνας μας

Ήρθε και φαίνεται πως θα μείνει. Το κεφίρ, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό προϊόν, μπήκε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ από μεγάλες εταιρείες γαλακτομικών και διεκδικεί τη θέση του και στα ψυγεία της κουζίνας μας.

Το κεφίρ προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Keyif, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό.

Πρόκειται για ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ. Δεν είναι ακριβώς σπόροι, με τη συμβατική έννοια της λέξης, αλλά καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ αφήνονται να πολλαπλασιαστούν και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Έτσι, βασικά, το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” για να παραχθεί αυτό το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν την λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και γι' αυτό έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
  • Περίπου 100 θερμίδες
  • 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Περιέχει ακόμα μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Ροφήματα κεφίρ δεν προέρχονται απαραίτητα από γαλακτοκομικά προϊόντα. αλλά γίνονται και με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

Πηγή: e-radio.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ