Πρεμιέρα στο Παρίσι της πρώτης ταινίας επιστημονικής φαντασίας: Ταξίδι στην Σελήνη του Georges Méliès

Newsroom
Newsroom

Λένε πως ο  Ζωρζ Μελλιές ήταν "μακρινής ελληνικής καταγωγής" από Σμυρνιούς πρόγονους και μάλιστα στα 1897 σκηνοθέτησε και γύρισε ταινίες μικρού μήκους με θέμα την Ελλάδα όπως η Ναυμαχία στην Ελλάδα και Σφαγές στην Κρήτη

Το Ταξίδι στη Σελήνη (Le voyage dans la lune), ήταν μια ασπρόμαυρη ταινία βωβού κινηματογράφου που γυρίστηκε από  τον πρωτοπόρο Γάλλο Ζωρζ Μελιές (1861-1938) και έθεσε  τις βάσεις του μυθοπλαστικού σινεμά. Δίκαια θεωρήθηκε σαν την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Εμπνευσμένος από τα μυθιστορήματα  Από τη Γη στη Σελήνη του Ιούλιου Βερν και Άνθρωποι στην Σελήνη του Χέρμπερτ Γουέλς δημιούργησε ένα από τα αριστουργήματα της εποχής . Κόστισε 10.000 γαλλικά φράγκα, ποσό σημαντικότατο για εκείνα τα χρόνια. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι την 1η Σεπτεμβρίου 1902 και στις 4 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου στις ΗΠΑ. Ο Μελιές δεν έβγαλε ούτε σεντ από την εκμετάλλευσή της στην Αμερική, γεγονός που οδήγησε στην πτώχευσή του λίγο αργότερα. Ο Τόμας Έντισον είχε φροντίσει να δημιουργήσει κλεψίτυπες κόπιες της ταινίας και να τη διανείμει σε όλη τη χώρα, αποκομίζοντας όλα τα κέρδη. Τα πνευματικά δικαιώματα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα και η πειρατεία είχε κάνει την εμφάνισή της από τα πρώτα βήματα της έβδομης τέχνης και μάλιστα από ευυπόληπτους πολίτες 

Ζορζ Μελιέ

Η διάρκεια της ταινίας είναι από 8 έως 14 λεπτά, ανάλογα με πόσα καρέ ανά δευτερόλεπτο προβάλλεται και πρωταγωνιστούν οι Ζορζ Μελιές, Βικτόρ Αντρέ, Μπλετ Μπερνόν και Ζαν Ντ' Αλσί. Αφηγείται την προσπάθεια έξι γενναίων αστρονόμων να πραγματοποιήσουν το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη. Θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους, αλλά θα μπλέξουν σε περιπέτειες με τους σεληνάνθρωπους, μόλις πατήσουν το πόδι τους στο φεγγάρι.

Ζορζ Μελιέ

Ο Μελιές χρησιμοποιεί στην ταινία του αυτή πρωτοποριακές τεχνικές κινουμένων σχεδίων και ειδικών εφέ, αλλά και το δημιουργικό μοντάζ, πολύ πριν από τον Αμερικανό Γκρίφιθ (Η γέννηση ενός έθνους, Μισαλλοδοξία), ο οποίος χωρίς να τον έχει γνωρίσει προσωπικά, είπε κάποτε αναφερόμενος σ' αυτόν: «Του χρωστώ τα πάντα».

Ζορζ Μελιέ

Το 2002 σε μια αποθήκη στη Γαλλία ανακαλύφθηκε η πλήρης κόπια της ταινίας και μάλιστα επιχρωματισμένη με το χέρι. Αποκαταστάθηκε και προβλήθηκε το 2003 στο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου του Πορντενόνε.

Ζορζ Μελιέ

Ο Ζορζ Μελιές γεννήθηκε στο Παρίσι, όπου η οικογένειά του διατηρούσε υποδηματοποιείο. Πριν την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο, ήταν θαυματοποιός και ταχυδακτυλουργός στο Θέατρο Ρομπέρ Χουντίν, πραγματοποιώντας εμφανίσεις επί σκηνής. Το ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο ξεκίνησε με την προβολή ταινιών από τους αδελφούς Λυμιέρ, το 1895. Ένα χρόνο αργότερα, άρχισε να σκηνοθετεί ο ίδιος ταινίες, παρουσιάζοντας σε πολλές από αυτές ταχυδακτυλουργικά θεάματα. Εκτιμάται ότι συνολικά σκηνοθέτησε 531 ταινίες από το 1896 μέχρι το 1914, κυμαινόμενης διάρκειας από ένα έως σαράντα λεπτά. Εκτός από την πιο δημοφιλή του ταινία  : το Ταξίδι στη Σελήνη (Le voyage dans la lune), όπου όπως είδαμε, περιγράφεται κινηματογραφικά για πρώτη φορά ένα διαστημικό ταξίδι , ο Μελιέ φέρεται επίσης ως ο δημιουργός της πρώτης ταινίας τρόμου, Το Κάστρο του Διαβόλου (Le Manoir du Diable, 1896) καθώς και των πρώτων έγχρωμων ταινιών, τις οποίες κατάφερε να δημιουργήσει χρωματίζοντας τα κινηματογραφικά καρέ με το χέρι.

Ζορζ Μελιέ

Το 1913, η κινηματογραφική εταιρεία που είχε ιδρύσει πτώχευσε, γεγονός που τον απομάκρυνε από τον χώρο του κινηματογράφου ενώ μεγάλο μέρος των έργων του καταστράφηκε. Η συνεισφορά του επανεκτιμήθηκε αργότερα από την ομάδα των υπερρεαλιστών ενώ το 1931 του απονεμήθηκε το Βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής. 

Ζορζ Μελιέ

Πέθανε στις 21 του Γενάρη του1938, από καρκίνο,  στο Παρίσι.

Από το 1946 έχει θεσμοθετηθεί στη Γαλλία η ετήσια απονομή του Βραβείου Μελιέ, στην καλύτερη γαλλική κινηματογραφική παραγωγή.

Ζορζ Μελιέ

Ζορζ Μελιέ

Ζορζ Μελιέ

Ζορζ Μελιέ

Ζορζ Μελιέ

Ζορζ Μελιέ

ΠΗΓΕΣ : 

Wikipedia.org

George Sandull, "La vie de Georges Melies, Paris 1966

Sanshmera.gr

Cretalive.gr

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ