Η ιστορία της Κυριακής: Το φαινόμενο Φρίντα Κάλο

Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Η ξεχωριστή Φρίντα Κάλο στη σημερινή "Ιστορία της Κυριακής"...

Η ζωγράφος Φρίντα Κάλο, μια δυναμική, επαναστατική και εντελώς αντισυμβατική προσωπικότητα του 20ου αιώνα, έχει γίνει σύμβολο. Όχι, μόνο, για την καλλιτεχνική της δημιουργία που εντάσσεται στα κινήματα της πρωτοπορίας, αλλά κυρίως για την ίδια την προσωπικότητά της. 

Με τη ζωή και την αέναη μάχη της με τον πόνο, τον οποίο βίωνε από πολύ μικρή ηλικία, ασχολείται στο σημερινό επεισόδιο της «Ιστορίας της Κυριακής» η Ελίνα Φαρσάρη.

fr

Η εκκεντρική ζωγράφος από το Μεξικό, στη διάρκεια της σύντομης ζωής της, με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν λύγισε, αντιστάθηκε με ένα πρωτοφανές σθένος και έζησε με πάθος. Το έργο της, μολονότι δεν αναγνωρίστηκε όπως θα έπρεπε όσο η Φρίντα Κάλο βρισκόταν εν ζωή, σήμερα αποτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό. Μάλιστα, θεωρείται η μοναδική γυναίκα ζωγράφος που τα έργα της φτάνουν να πωλούνται στις δημοπρασίες σχεδόν όσο τα έργα του Πάμπλο Πικάσο. 

Η Φρίντα Κάλο είναι μια τοπική ηρωίδα για το Μεξικό. Το σπίτι της, το περίφημο «γαλάζιο σπίτι» έχει γίνει μουσείο, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Η εικόνα της είναι πλέον τόσο οικεία και αναγνωρίσιμη με το χαρακτηριστικό μονόφρυδο και την εμφανέστατη τριχοφυΐα στο πάνω χείλος, στοιχεία που και η ίδια θεωρούσε ως τα ωραιότερα χαρακτηριστικά της, μετά από το μυαλό της, όπως έγραφε στο ημερολόγιό της. 

frr

Το έργο της, αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από 55 προσωπογραφίες της, στις οποίες απεικονίζεται η προσπάθειά της να διαχειριστεί τον πόνο, την αναπηρία και εν γένει τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, αλλά και ο ψυχισμός της, ως γυναίκας στα μέσα του 20ου αιώνα. Η Φρίντα Κάλο έχει σήμερα ενταχθεί στο πάνθεον του φεμινιστικού κινήματος, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και εν γένει των καταπιεσμένων, αφού δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό της να συμβιβαστεί. 

Καλή σας ακρόαση!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ