Το Βέλγιο τιμά τους 32 νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2016

Το Βέλγιο τιμά τους 32 νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2016

Ήταν 22 Μαρτίου 2016. Το Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατ. κατοίκων, χτυπήθηκε κατάστηθα όπως και η Γαλλία μερικούς μήνες νωρίτερα από τρομοκράτες. Η ημερομηνία αυτή η 22α Μαρτίου 2016 παραμένει χαραγμένη ως η ημερομηνία που πραγματοποιήθηκαν οι χειρότερες επιθέσεις τρομοκρατίας στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αλίν, Πατρισιά, Λεοπόλντ, Ζιλ, Τζοανά, Λουμπνά…». Το Βέλγιο απέτισε σήμερα φόρο τιμής στους 32 νεκρούς των τζιχαντιστικών επιθέσεων της 22ας Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες, με μια μικρή τελετή που οργανώθηκε στα σημεία των επιθέσεων, στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και σε ένα σταθμό του μετρό στην ευρωπαϊκή συνοικία.

Λίγο μετά τις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας), ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη φορώντας μαύρα παλτά, στάθηκαν μπροστά σε μια τοιχογραφία αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων στον σταθμό Μαλμπέκ, όπου υπήρξαν 16 νεκροί, αφού προηγουμένως παρευρέθηκαν στην εκφώνηση των ονομάτων τους.

Συνοδευόμενοι από τον πρωθυπουργό Αλεξάντρ Ντε Κρο και τη σύζυγό του, συνομίλησαν με συγγενείς των θυμάτων, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν απευθείας. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, όπως και στο αεροδρόμιο στη διάρκεια μιας παρόμοιας τελετής μία ώρα νωρίτερα για τα υπόλοιπα 16 θύματα, την ακριβή ώρα που σημειώθηκαν οι εκρήξεις πριν από πέντε χρόνια αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, εξαπέλυσαν τρεις καμικάζι που προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό 340 ανθρώπων.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός που βρίσκεται εν ζωή από την ομάδα των τζιχαντιστών που χτύπησαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015 (130 νεκροί), είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους ερευνητές η σύλληψή του επιτάχυνε την ανάληψη δράσης από τα άλλα μέλη αυτού του τρομοκρατικού πυρήνα στο Βέλγιο.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα γίνουν σε δύο φάσεις. Στις 12:15 τοπική ώρα αναμένονται ομιλίες και μαρτυρίες των οικογενειών των θυμάτων στην ευρωπαϊκή συνοικία, όπου αναγέρθηκε ένα μνημείο για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ