Βγήκαν στο «σφυρί» τα κοσμήματα της υιοθετημένης κόρης του Ναπολέοντα

Βγήκαν στο «σφυρί» τα κοσμήματα της υιοθετημένης κόρης του Ναπολέοντα

Τα κοσμήματα θα εκτεθούν σε δημοπρασία στη Γενεύη στις 12 Μαίου

Σετ εννέα κοσμημάτων που ανήκαν στη Στεφανί ντε Μπωαρνέ, τη Μεγάλη Δούκισσα του Μπάντεν και υιοθετημένη κόρη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, θα εκτεθούν σε δημοπρασία σε λίγες ημέρες, όπως αναφέρει το CNN.

Διακόσια χρόνια μετά το θάνατο του Γάλλου αυτοκράτορα, εννέα σπάνια κοσμήματα, στολισμένα με ζαφείρια και διαμάντια, θα βγουν στο «σφυρί» από τον οίκο Christie's στη Γενεύη. To σετ κοσμημάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μία τιάρα, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, βραχιόλι και μενταγιόν.

Η πώλησή τους θα γίνει χωριστά. Όσο για την τιμή που αναμένεται να πιάσουν, θα είναι είναι σίγουρα υψηλή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Christie's , οι τιμές κυμαίνονται από 11 χιλιάδες έως 275.430 δολάρια ανά τεμάχιο. Αρχικά, η τιάρα και το βραχιόλι ήταν ζώνη, τα οποία όμως τροποποίησε η κόρη του Μεγάλου Δούκα, πριγκίπισσα Ιωσηφίνα.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η Ιωσηφίνα είχαν υιοθετήσει τη Στεφανί ντε Μπωαρνέ, Μεγάλη Δούκισσα του Μπάντεν. Tην εποχή της ηγεμονίας του Ναπολέοντα, τα κοσμήματα αποτελούσαν βασικό κομμάτι της γυναικείας ένδυσης. «Οι γυναίκες φορούσαν ταιριαστές τιάρες, περιδέραια, βραχιόλια, καρφίτσες, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και ζώνες διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους», όπως υποστηρίζει ο εμπειρογνώμονας του οίκου Christie' ς, Λούκας Μπίλερ.

Σύμφωνα με την μόδα της εποχής, η μέση ήταν πολύ ψηλά στα φορέματα και οι κυρίες χρειάζονταν μια ζώνη, η οποία ήταν τοποθετημένη ακριβώς κάτω από το ντεκολτέ.
Τα ζαφείρια υψηλής ποιότητας ήταν εξαιρετικά σπάνια καθώς προέρχονται από εξόρυξη προ βιομηχανικής εποχής.

Επίσης, ένα από τα κοσμήματα που θα εκτεθούν σε δημοπρσία είναι ένα στέμμα από ζαφείρια και διαμάντια που κάποτε ανήκε στην μονάρχη της Πορτογαλίας, Μαρία Β΄ του 19ου αιώνα. Η κόρη της πριγκίπισσα Αντονία, παντρεύτηκε τον εγγονό της Στεφανί ντε Μπωαρνέ, τον πρίγκιπα Λεοπόλδο του Χόχεντσολερν.

Για τους ειδικούς  η τιμή του στέμματος εκτιμάται στα 385.602 δολάρια. Το σετ των κοσμημάτων φτιάχτηκε στις αρχές του 1800 από 38 ζαφείρια που προέρχονταν από την Κευλάνη (δηλαδή τη σημερινή Σρι Λάνκα), σύμφωνα με δήλωση του οίκου Christie's.

Τα σκουλαρίκια είναι φτιαγμένα από ζαφείρια. Το κολιέ απαρτίζεται από ζαφείρια κομμένα σε οκτάγωνα, δεμένα με διαμάντια. Ένα γραπτό σημείωμα που βρέθηκε στο κουτί με τα κοσμήματα δείχνει ότι η ξαδέλφη της Μεγάλης Δούκισσας του Μπάντεν, Ορτάνς ντε Μπωαρνέ, έδωσε το σετ στην υιοθετημένη κόρη του Ναπολέοντα.

Οι δύο γυναίκες είχαν στενή σχέση που επιβεβαιώνεται και από τις επιστολές που είχαν ανταλλάξει και φυλάσσονται στη συλλογή του Ιδρύματος Ναπολέοντα στο Παρίσι (Fondation Napoléon), όπως αναφέρει το CNN.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ