Δανία: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τα ταξίδια από το εξωτερικό

Δανία: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τα ταξίδια από το εξωτερικό

Το αρνητικό τεστ παραμένει ωστόσο προαπαιτούμενο για την είσοδο στη χώρα


Η Δανία θα χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες που συνδέονται με τις μετακινήσεις στο εξωτερικό, αποσκοπώντας στην κυκλοφορία Ευρωπαίων ταξιδιωτών χωρίς καραντίνα από τα τέλη Ιουνίου.

Το σχέδιο αυτό, που εγκρίθηκε σχεδόν από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, βράδυ, προβλέπει τέσσερα στάδια από τις 21 Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου, με σταδιακή άρση της υποχρεωτικής καραντίνας ανάλογα με τον προορισμό. Το αρνητικό τεστ παραμένει ωστόσο προαπαιτούμενο για την είσοδο στη χώρα.

Εξαρτάται εν μέρει από την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού, που έχει επιβραδυνθεί τώρα λόγω της αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, και από την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού υγειονομικού 'διαβατηρίου', η οποία προβλέπεται γύρω στις 26 Ιουνίου.

"Η εισαγωγή διαβατηρίων κορωνοϊού στην ΕΕ θα επιτρέψει να οργανωθούν θερινές διακοπές στην Ευρώπη και να δεχθούμε καλοκαιρινούς τουρίστες στη Δανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να παρουσιάσουν έγγραφα που πιστοποιούν είτε ότι έχουν αρνητικό τεστ, είτε ότι έχουν εμβολιαστεί, είτε ότι έχουν ήδη ασθενήσει", διευκρινίζεται στη συμφωνία.

Έπειτα από ένα 'ημι-απαγορευτικό" (lockdown) από τα Χριστούγεννα έως τις αρχές Μαρτίου, η Δανία, όπου πλέον ο ιός δεν κυκλοφορεί πολύ, ανοίγει και πάλι σταδιακά χάρη στην ανάπτυξη ενός εθνικού "κορόναπας" (πάσου κορωνοϊού).

Διαθέσιμο μέσω μιας εφαρμογής η οποία διατίθεται επίσης και σε έντυπη μορφή, επιτρέπει προς το παρόν τη μετάβαση σε ορισμένα μικρά καταστήματα - κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής ή ακόμη σχολές οδηγών - αποδεικνύοντας ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχει ήδη κολλήσει COVID-19 με ένα θετικό τεστ δύο έως δώδεκα εβδομάδων, είτε έχει αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Σύντομα οι Δανοί αναμένεται να μπορέσουν να ξαναβρεθούν σε υπαίθριους χώρους καφέ και εστιατορίων, κινηματογράφους και μουσεία, ενώ τα ταξίδια στο εξωτερικό θα ξαναγίνουν εφικτά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ