Η Κάμαλα Χάρις θέλει να πείσει τη νοτιοανατολική Ασία για την αμερικανική αξιοπιστία

Αναμένεται στη Σιγκαπούρη την Κυριακή και θα γίνει η πρώτη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί το Βιετνάμ όταν φτάσει εκεί την Τρίτη.

Η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις, επισκέπεται τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ την επόμενη εβδομάδα, στοχεύοντας μεν στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, ευρισκόμενη δε ενώπιον ενός νέου προβλήματος: την κατάρρευση στο Αφγανιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα οι σύμμαχοι να αμφισβητούν την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ διαμαρτύρονται ότι δεν έγινε πλήρης διαβούλευση για την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου, κάτι που ήρθε σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του.

Με την ταχεία κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν να θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά τους συμφέροντα, οι χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία αναρωτιούνται αν μπορούν να βασιστούν στην Ουάσινγκτον για να εκπληρώσει τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις ασφαλείας, λένε οι ειδικοί.

Το ταξίδι της κυρίας Χάρις στοχεύει στη δημιουργία βαθύτερων δεσμών με τη Νοτιοανατολική Ασία, μια περιοχή που η Ουάσιγκτον θεωρεί βασική για τον έλεγχο της κινεζικής επέκτασης. Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters αυτόν τον μήνα ότι η αντιπρόεδρος θα επικεντρωθεί στην υπεράσπιση των διεθνών κανόνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στην ενίσχυση της περιφερειακής ηγεσίας των ΗΠΑ και στην επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Περιφερειακοί εμπειρογνώμονες όπως ο Μάρεϊ Χίμπερτ στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον είπαν ότι η κα. Χάρις θα πρέπει να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους οικοδεσπότες ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στη Νοτιοανατολική Ασία είναι σταθερή και όχι παράλληλη με το Αφγανιστάν.

«Η πανωλεθρία στο Αφγανιστάν θα προκαλέσει εκ νέου ανησυχίες σχετικά με την παραμονή των ΗΠΑ στην εξουσία και την τήρηση των υποσχέσεων στους συμμάχους", είπε.

Οι χαοτικές εικόνες των εκκενώσεων στην Καμπούλ έχουν φέρει στον νου εικόνες από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ το 1975.

Ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης είπε ότι το ταξίδι της Κάμαλα Χάρις θα δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στην περιοχή «για να μείνουν», αλλά οι ανησυχίες για το αποτέλεσμα στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να «θολώσουν» αυτό το μήνυμα, καθώς πολλές χώρες απογοητεύτηκαν από την αμερικανική στάση, αμφισβητώντας τη δυναμική και την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως συμμάχου.

Το Βιετνάμ υπήρξε ένας έντονος αντίπαλος των εδαφικών διεκδικήσεων της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η Σιγκαπούρη συμμερίζεται τις ανησυχίες για την ολοένα και πιο διεκδικητική συμπεριφορά του Πεκίνου στην περιοχή.

Αυτοί και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας χαιρέτισαν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία εκεί, δεδομένης της στρατιωτικοποίησης της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και της τεράστιας ακτοφυλακής και του αλιευτικού στόλου της.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει διατηρήσει ένα σταθερό μοτίβο επιχειρήσεων ελευθερίας πλοήγησης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κοντά στην Ταϊβάν, αλλά αυτές οι κινήσεις δεν φαίνεται να έχουν αποθαρρύνει το Πεκίνο.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης είπε ότι η Νοτιοανατολική Ασία και ο Ινδο-Ειρηνικός ήταν προτεραιότητες για την κυβέρνηση Μπάιντεν και «αυτό δεν έχει αλλάξει με το Αφγανιστάν».

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ της διασφάλισης ανοικτών θαλάσσιων λωρίδων στην Ασία, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και της συνεχούς εμπλοκής στον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας», είπε.

Παράλληλα, είπε, η κυρία Χάρις θα συνεχίσει να εργάζεται σε θέματα που σχετίζονται με το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, προσθέτοντας: «Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από ένα πράγματα τη φορά».

Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν και ένα θετικό σημείο για τη Νοτιοανατολική Ασία από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να απελευθερώσει πόρους από μια αντιτρομοκρατική αποστολή και να επικεντρωθεί περισσότερο στην αντιμετώπιση του Πεκίνου. Άλλοι όμως προειδοποιούν ότι το χάος στην Καμπούλ θα μπορούσε τουλάχιστον να καθυστερήσει αυτή τη μετατόπιση συμφερόντων.

Η Κάμαλα Χάρις αναμένεται στη Σιγκαπούρη την Κυριακή και θα γίνει η πρώτη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί το Βιετνάμ όταν φτάσει εκεί την Τρίτη. Θα μείνει στο Βιετνάμ δύο ημέρες.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ