Ι«Κόπηκε» από το ανώτατο δικαστήριο ο βασικός αντίπαλος του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές

Newsroom
Newsroom

Ακυρώθηκαν αρκετές χιλιάδες υπογραφές υποστηρικτών του Μπόρις Ναντέζντιν με αποτέλεσμα να ακυρωθεί συνολικά η υποψηφιότητά του

Το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας ακύρωσε την υποψηφιότητα του αντιπολεμικού υποψηφίου Μπόρις Ναντέζντιν για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα μέσα Μαρτίου.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να μην τον ανακηρυξει υποψηφιο επειδή ακυρώθηκε το 15% των υπογραφών που είχε προσκομισει.

Ως υποψήφιος που προτάθηκε από πολιτικό κόμμα (Πρωτοβουλία Πολιτών), χρειαζόταν να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές από τουλάχιστον 40 περιφέρειες της Ρωσιας για να είναι υποψήφιος στις εκλογές στις 15-17 Μαρτίου. Ωστόσο αν και προσκόμισε περίπου 105.000, βρέθηκε να υπολείπεται περίπου 9.000, μετά τον έλεγχο που έγινε.

Αν και ο Ναντέζντιν δημοσκοπικά κινούνταν πέριξ του 1%, το ποσοστό του τις προηγούμενες εβδομάδες δεκαπλαστιάστηκε και έπιασε διψήφιο νούμερο και ειδικά μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, αρκετοί εκτιμούσαν ότι θα συσπείρωνε στο πρόσωπό του όλη την ψήφο δυσαρέσκειας όσων πολιτών δείχνουν δυσπιστία για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πουτιν.

Η ακύρωση της υποψηφιότητας του 60χρονου, ο οποιος είχε δώσει βάρος κατα την προεκλογική του εκστρατεία στην εναντίωσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφηνει ουσιαστικά τον Πούτιν ως απόλυτο φαβορί για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσικης Ομοσπονδιας.

Αξιζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν επέλεξε να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, για αυτό και χρειαζόταν 300.000 υπογραφές, αλλά συγκέντρωσε υπερδεκαπλάσιο νούμερο, πάνω από 3,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.

Πηγή: gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ