Νέα σύμβαση ΗΠΑ για την αγορά 100 εκατ. εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Νέα σύμβαση ΗΠΑ για την αγορά 100 εκατ. εμβολίων κατά του κορωνοϊού

"Με ικανοποίηση ανακοινώνω ότι κλείσαμε συμφωνία με τη Moderna για την παραγωγή και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της εναντίον του κορωνοϊού

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη σύναψη νέας σύμβασης, έναντι τιμήματος 1,5 δισ. δολαρίων, για την αγορά και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του πειραματικού εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, κατά σειρά την έκτη τέτοια συμφωνία του ομοσπονδιακού κράτους από τον Μάιο.

"Με ικανοποίηση ανακοινώνω ότι κλείσαμε συμφωνία με τη Moderna για την παραγωγή και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της εναντίον του κορωνοϊού. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι η ιδιοκτήτρια αυτών των δόσεων εμβολίων, θα τις αγοράσουμε", τόνισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες Τρίτη στον Λευκό Οίκο.

Η Moderna, εταίρος του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), είναι μια από τις τρεις κοινοπραξίες στη Δύση που έχουν εισέλθει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών πειραματικού εμβολίου, η συγκεκριμένη σε 30.000 εθελοντές, από τον Ιούλιο (οι άλλες δύο είναι οι συμμαχίες Oxford/AstraZeneca και Pfizer/BioNTech). Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σε μικρό δείγμα ανθρώπων που συμμετείχαν εθελοντικά, έδειξαν ότι το εμβόλιο πράγματι δημιουργεί ανοσολογική απόκριση.

Δεν αναμένεται να είναι γνωστό πριν από το τέλος της χρονιάς το νωρίτερο εάν το εμβόλιο των Moderna/NIH είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με τον Δρ. Άνθονι Φάουτσι, διευθυντή του ινστιτούτου που χειρίζεται την κλινική δοκιμή, μολονότι ο Τραμπ έχει εκφράσει την ελπίδα ότι θα υπάρχουν νέα για αυτό ήδη προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, την 3η Νοεμβρίου.

Η συμφωνία ανεβάζει στα 2,48 δισ. δολάρια την επένδυση του αμερικανικού δημοσίου στη Moderna, εταιρεία βιοτεχνολογίας που δεν ιδρύθηκε παρά λιγότερο από μια δεκαετία πριν και, ως τώρα, δεν είχε κατασκευάσει ποτέ εμβόλιο.

Καμία άλλη εταιρεία ή όμιλος του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας δεν έχει λάβει τόσο υψηλό χρηματικό ποσό από την Ουάσινγκτον στην κούρσα για την κατασκευή εμβολίων που θα εγγυώνται την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ