Προβλημάτων συνέχεια για τη Moderna: ''Κατρακυλά'' η μετοχή της

Προβλημάτων συνέχεια για τη Moderna: ''Κατρακυλά'' η μετοχή της

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι πωλήσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν δικαιολογούν την υψηλή αποτίμηση της εταιρείας

 H μετοχή της Moderna σημείωσε συνεχόμενη πτώση έως την Παρασκευή, καθώς οι ειδικοί αμφισβήτησαν το κατά πόσο οι πωλήσεις του εμβολίου mRNA της εταιρείας κατά του κορωνοϊού από μόνες τους θα βοηθήσουν να δικαιολογηθεί η υψηλή αποτίμηση της εταιρείας, εντείνοντας μια πτωτική πορεία που εξαφάνισε άνω του το 60% της αξίας μιας εκ των κορυφαίων μετοχών του περασμένου έτους και την μετέτρεψε στη χειρότερη απόδοση του 2022.

Σύμφωνα με το Forbes, η μετοχή της Moderna υποχώρησε κατά 4,4% την Παρασκευή σε χαμηλό οκτώ μηνών στα 160 δολάρια, συνεχίζοντας μια πτώση της μετοχής άνω του 20% την τελευταία εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων ερευνών που υποδηλώνουν ότι η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο Covid-19 της Moderna, ενώ ήταν πολύ αποτελεσματική έναντι προηγούμενων στελεχών, ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής omicron.

Μιλώντας στο Yahoo Finance την Πέμπτη, ο αναλυτής της Jefferies, Michael Yee, δήλωσε ότι οι "υπερβολικά υψηλές προσδοκίες" που τέθηκαν πέρυσι, καθώς το εμβόλιο Covid-19 της Moderna έγινε ευρέως διαθέσιμο στο κοινό, θα "οδηγήσουν σε προκλήσεις''.

Ο Yee δήλωσε ότι η πρόσφατη υποχώρηση των μετοχών βοήθησε να ευθυγραμμιστεί η αποτίμηση της Moderna με άλλους ανταγωνιστές βιοτεχνολογίας, αλλά προειδοποίησε ότι οι αναλυτές αναμένουν όλο και περισσότερο ότι οι πωλήσεις του εμβολίου Covid -που επί του παρόντος αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων της Moderna από ένα εμπορεύσιμο προϊόν- θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς η πανδημία γίνεται ενδημική και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιλογών θεραπείας και πρόληψης εντείνεται.

Ο αναλυτής της Bank of America Geoff Meacham δήλωσε στους επενδυτές σε σημείωμα της Παρασκευής ότι η αποτίμησή της έχει πλέον "προσγειωθεί" μετά την αλματώδη άνοδό της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Meacham δήλωσε ότι επικεντρώνεται τώρα σε πηγές εσόδων της εταιρείας πέραν του Covid (η Moderna αναπτύσσει επίσης ένα εμβόλιο κατά της γρίπης), χαρακτηρίζοντας το τεράστιο κεφάλαιο 17 δισ. δολαρίων της εταιρείας ως μια πηγή "στρατηγικής" ευκαιρίας.

Σε σημείωμά της την Παρασκευή, η αναλύτρια της UBS, Eliana Merle, ήταν πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της Moderna, χαρακτηρίζοντας την τεχνολογία mRNA της ως ανατρεπτική δύναμη στην αγορά εμβολίων και λέγοντας ότι η επιτυχία της με το εμβόλιο κατά της Covid-19 υποδηλώνει υψηλή πιθανότητα επιτυχίας και για άλλους στόχους εμβολίων.

Η μετοχή της Moderna σημείωσε πτώση 67% από το ιστορικό υψηλό κλεισίματος των 484 δολαρίων της 9ης Αυγούστου, εξανεμίζοντας περίπου 133 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η οποία τώρα ανέρχεται σε περίπου 65 δισ. δολάρια.

Αν και ο αριθμός των λοιμώξεων εξαιτίας του κορονοϊού έχει εκτοξευθεί στα ύψη εν μέσω του κύματος της πανδημίας που προκλήθηκε από το στέλεχος Όμικρον, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι ενισχυτικές δόσεις της Moderna και της Pfizer ήταν κατά 90% αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τη νέα παραλλαγή.

Παρόλο που η μετοχή της Moderna σημείωσε εκτίναξη κατά 143% για να προσγειωθεί στην τρίτη καλύτερη άνοδο του S&P 500 το 2021, έχει κατακρημνιστεί κατά 35% φέτος. Συγκριτικά, η Devon Energy και η Marathon Oil, οι μετοχές με την καλύτερη και τη δεύτερη καλύτερη απόδοση πέρυσι στον S&P, έχουν ανέβει 7% και 11% φέτος, αντίστοιχα.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ