Στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών η διπλή κρίση πανδημίας και μεταναστευτικού

Στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών η διπλή κρίση πανδημίας και μεταναστευτικού

Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις της πανδημίας

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα με την Τουρκία και η μεταρρύθμιση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στις Βρυξέλλες, με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον.

«Οι Περιφέρειες και οι δήμοι της Ευρώπης, ταυτόχρονα με την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και του μεταναστευτικού ζητήματος. Στην Ελλάδα είχαμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την εξελισσόμενη πανδημία, και την παράτυπη και σε ορισμένες περιπτώσεις την καθοδηγούμενη είσοδο μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Επισημαίνοντας ότι «η συμβολή των Περιφερειών και των δήμων, των τοπικών κοινωνιών ήταν καταλυτική, ώστε να ξεπεραστούν με ικανοποιητικό τρόπο και οι δυο κρίσεις» ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει εμπράκτως να συμβάλει προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε ενιαία βάση, με αναλογικό επιμερισμό των ευθυνών, το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, που είναι ευρωπαϊκό και δεν μπορούν να το επωμίζονται μόνες τους ορισμένες περιοχές».

«Η ποιότητα της δημοκρατίας και της προσαρμογής των τοπικών και περιφερειακών αρχών στις ανθρώπινες αξίες της Ευρώπης, εξαρτάται από την ασφάλεια, την ισοτιμία και την προστασία της κοινωνικής συνοχής, όπως κι από τη θωράκιση των ευρωπαϊκών συνόρων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι το lockdown του χώρου Σένγκεν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έπληξε ειδικά τις διασυνοριακές περιοχές, για την ανάκαμψη των οποίων, αλλά και για τη διαχείριση ανάλογων κρίσεων στο μέλλον, Περιφέρειες και δήμοι θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός. Τονίστηκε επίσης, ότι τα σύνορα της Ε.Ε. πρέπει να θωρακιστούν με τον καλύτερο τρόπο έναντι οποιασδήποτε προκλητικότητας.

Γνωμοδότηση για το νέο σύμφωνο ασύλου

Όπως αναφέρθηκε ακόμη στη σύσκεψη, το επόμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα συντάξει γνωμοδότηση για το νέο Σύμφωνο περί Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε να διορθωθούν οι σημερινές στρεβλώσεις της Συμφωνίας του Δουβλίνου. Πρόκειται για ένα σύστημα υποχρεωτικής ευέλικτης αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του «Δουβλίνου».

«Το 2019, μόλις πέντε κράτη μέλη της Ε.Ε. (Κύπρος, Μάλτα, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία) δέχονταν το 91% των συνολικών μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της Ε.Ε. και άλλα πέντε (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Ελλάδα) δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ε.Ε.» υπογραμμίστηκε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, αναφορικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, υπογράμμισε ότι οφείλουν και οι κεντρικές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Περιφερειών και των δήμων, που επιδεικνύουν αλληλεγγύη στην πράξη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ