Τουρκία: Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο Οσμάν Καβαλά

Το δικαστήριο στην Τουρκία έκρινε με βάση την αμφιλεγόμενη κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον ακτιβιστή και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής, με την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.

Η ετυμηγορία της Δευτέρας απορρέει από τους ισχυρισμούς ότι χρηματοδότησε ένα κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013 και έπαιξε ρόλο στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα το 2016.

Η υπόθεση αναμένεται να πάει τώρα στο εφετείο. Παράλληλα, ο Καβάλα αθωώθηκε για ξεχωριστές κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Οι τρεις συνήγοροί του στις αγορεύσεις τους έκαναν λόγο νωρίτερα για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές δεν τον ρώτησαν ποτέ «πού βρισκόταν», ούτε καν αν πήγε στο Γκεζί κατά τη διάρκεια των γεγονότων για τα οποία κατηγορήθηκε. Ο τελευταίος εκ των συνηγόρων που μίλησαν, ο Ιλκάν Κογιουντσού, υπενθύμισε ότι ο Καβαλά «κατηγορήθηκε ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά κανείς δεν τον ρώτησε πού βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος».

Η Καρολάιν Στόκφορντ, η εκπρόσωπος του Pen Club, μιας οργάνωσης που προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, προέτρεψε τους δικαστές «να αφήσουν στην άκρη τα τηλέφωνά τους» για να ακούσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λάμβαναν εντολές μέσω των κινητών τους.

Ο ίδιος ο Καβαλά έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, πριν αποσυρθούν οι δικαστές.

Ο Καβαλά δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης.

Η παρατεταμένη φυλάκιση του γεννημένου στο Παρίσι Καβαλά, χωρίς να υπάρχει καταδίκη, έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών από κυβερνήσης της Δύσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Καβαλά συνελήφθη για πρώτη φορά κατά την είσοδό του στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2017. Επί του παρόντος κρατείται σε φυλακή στη Σηλυβρία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «πολιτικά υποκινούμενη». Παράλληλα, έχει δηλώσει ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδείξεις ότι η Καβαλά έπαιξε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η οποία προωθήθηκε από μια ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και οδήγησε στο θάνατο 241 ανθρώπων.

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ