Αεροδρόμιο Καστελλίου: Τα πρώτα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών

Newsroom
Newsroom

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου σάς προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο "ΠΕΔΙΑΔΑ,  ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ  ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ".

Τα πρώτα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών στο πλαίσιο κατασκευής του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Λυκείου Καστελλίου.

Θα μιλήσουν η Προϊσταμένη της Εφορείας & υπεύθυνη του έργου Δρ Βασιλική Συθιακάκη, οι επιβλέπουσες αρχαιολόγοι Δανάη Κοντοπόδη και Δρ Αλεξία Σπηλιωτοπούλου, η επιβλέπουσα συντηρήτρια Αγγελική Ψαρουδάκη και ο αρχιτέκτων μηχανικός του έργου Θεοδόσης Ζαχάρος.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν η Προϊσταμένη της Δ/νσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Δρ Έλενα Κουντούρη και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Εμμανουήλ Φραγκάκης.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Τα σύγχρονα ανθρώπινα έργα κοινής ωφέλειας αποτελούν επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που επιδρούν καταλυτικά στο στενό και ευρύτερο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά. Ταυτόχρονα όμως προσφέρουν την ευκαιρία για οργανωμένες και μεγάλης κλίμακας αρχαιολογικές έρευνες συνεισφέροντας στην αποκρυπτογράφηση της ιστορικής συνέχειας ενός τόπου.
Στο πλαίσιο κατασκευής του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλλι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ανέλαβε να υλοποιήσει ένα αρχαιολογικό έργο πρωτοφανές σε έκταση και ανθρώπινο δυναμικό για τα τοπικά δεδομένα, το οποίο έφερε στο φως, διερεύνησε και διέσωσε πλήθος αρχαίων θέσεων, καταδεικνύοντας  την διαχρονική κατοίκηση και χρήση της Πεδιάδας, των υδάτινων πόρων, των φυσικών περασμάτων και των ορεινών όγκων που την περιβάλλουν. Ανέδειξε επίσης την αναγκαιότητα τα έργα ανάπτυξης και προόδου να συμβαδίζουν με την πολιτιστική κληρονομιά ως βασικά εργαλεία για την οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική πρόοδο του τόπου".

προσκληση αεροδρόμιο


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ