Ακόμη μια επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια της Κρήτης

Newsroom
Newsroom

Πρόκειται για 35 άτομα που μεταφέρθηκαν στην Αγία Γαλήνη

Στην Αγία Γαλήνη έχουν μεταφερθεί και παραμένουν προσωρινά μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες 35 μετανάστες οι οποίοι εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 31 ναυτικών μιλίων νότια του νομού Ηρακλείου.

Η επιχείρηση για τη διάσωσή τους ολοκληρώθηκε επιτυχώς και έχουν ήδη μεταφερθεί στην Αγία Γαλήνη για τη διαδικασία της ταυτοποίησης.

Τα περιστατικά εντοπισμού μεταναστών στα νότια παράλια της Κρήτης πληθαίνουν ανησυχητικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σχεδόν καθημερινά, νέες "καραβιές" εντοπίζονται στη Γαύδο ή στα νότια του νομού Ηρακλείου, με τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος να στήνουν επιχειρήσεις για τη διάσωσή τους. 

Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για μετανάστες που ξεκινούν από τη Λιβύη ή την Αίγυπτο με προορισμό την Ιταλία και καταβάλλουν στους διακινητές χρηματικά ποσά που φτάνουν κατά μέσο όρο τα 5.000 δολάρια το άτομο.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2024 έως και την 11η Φεβρουαρίου έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από στεριά και θάλασσα συνολικά 5.032 άτομα εκ των οποίων τα 577 έχουν αποβιβαστεί στις νότιες ακτές της Κρήτης και στη Γαύδο, ποσοστό δηλαδή που φτάνει το 10,8%.

Το 2023 είχαν όλα το έτος καταγραφεί 21 περιστατικά με 798 μετανάστες και από την αρχή του 2024 11 περιστατικά με 634 μετανάστες. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στην Γαύδο όπου εντοπίστηκαν 40 μετανάστες. Το 2023 όλοι και όλοι που βγήκαν στις κρητικές ακτές ήταν περίπου 600. 

Τα επαναλαμβανόμενα αυτά περιστατικά προβάλλουν επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης σχεδιασμού για τον περιορισμό του φαινομένου που έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις.

Εξάλλου, κύκλοι του Λιμενικού Σώματος επισημαίνουν ότι είναι αναγκαιότητα ο ολικός επανασχεδιασμός του τρόπου φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων πέραν της  ενίσχυσης της επιχειρησιακής δράσης του Λ. Σ. στην Κρήτη με ανθρώπινο δυναμικό και την αντικατάσταση των παλαιών πλωτών μέσων.

Διαβάστε επίσης:

Η "απόβαση" μεταναστών στην Κρήτη σε αριθμούς!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ