Αλλαγές στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων εισηγήθηκε ο Χάρης Μαμουλάκης

Newsroom
Newsroom

Συνεχίστηκε στη Βουλή η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Με δυο συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, συνεχίστηκε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων που φέρνει αλλαγές, μεταξύ άλλων, στην Κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και σε θέματα προστασίας των καταναλωτών, με Εισηγητή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τον αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατατέθηκαν οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ κατά τη δεύτερη συνεδρίαση, συζητήθηκαν τα άρθρα του σχεδίου νόμου.

Ο Χάρης Μαμουλάκης παρουσίασε τις ενστάσεις και κατέθεσε τις προτάσεις βελτίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι οποίες εστιάζονται σε όλα τα ζητήματα του σχεδίου νόμου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο θέμα ορισμού των συλλογικών συμφερόντων, στις προϋποθέσεις ένταξης σε μητρώο των φορέων που μπορούν να ασκήσουν αντιπροσωπευτική αγωγή, στην νομική ευθύνη που φέρουν τα μέλη των Δ.Σ. των Ενώσεων Καταναλωτών που αποφασίζουν να ασκήσουν αγωγή, στη διάταξη για το phising που απαλλάσσει τις τράπεζες, στις διατάξεις για την προστασία των ανήλικων καταναλωτών, καθώς και στην επιχειρούμενη αλλοίωση των συσχετισμών εντός των επιμελητηρίων.

Ειδική αναφορά έκανε ο Χάρης Μαμουλάκης και για το ζήτημα της επέκτασης της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, τονίζοντας ότι: «Η ισχυρή αντίθεσή μας αφορά την θεσμοθέτηση του δικαιώματος οποιοδήποτε Δήμαρχος να επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων όσες Κυριακές και σε όσες περιοχές επιθυμεί. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα οδηγήσει σε διατοπικό ανταγωνισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Είναι πολλαπλά τεκμηριωμένο ότι ανάλογες ρυθμίσεις δεν ευνοούν γενικά τον κλάδο του λιανεμπορίου αλλά ειδικά τις μεγάλες αλυσίδες. Αυτό εξάλλου αναφερόταν ακόμα και στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, μέσα από την οποία, κατά την διάρκεια του 2ου μνημονίου επί Υπουργίας του κυρίου Χατζηδάκη, εκκίνησε η διαδικασία της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε αναφορά και στο τι ισχύει στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι «Ο κανόνας στην Ευρώπη, με εξαιρέσεις βεβαίως, είναι τα καταστήματα να είναι κλειστά τις Κυριακές. Η Ευρώπη διατηρεί αντιστάσεις που αποσκοπούν στην προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Τα παραπάνω τεκμηριώνονται και από τις κυλιόμενες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Operational restrictions in the retail sector».».

Στην τοποθέτησή του ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, επεσήμανε επίσης ότι στην Ευρώπη επικρατεί προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούνται τουριστικές περιοχές και φυσικά εξαιρέσεις που αφορούν καταστήματα που καλύπτουν καθημερινές μικρο-ανάγκες, ενώ τόνισε ότι το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος είναι ο βέλτιστος μηχανισμός επαναπροσδιορισμού μιας τουριστικής περιοχής με τρόπο τέτοιο ώστε να μην οδηγεί στην ένταση του διατοπικού ανταγωνισμού και των περιφερειακών ανισοτήτων. «Η άρση των περιφερειακών ανισοτήτων δεν είναι πολιτική που μπορεί να ασκηθεί στο επίπεδο των ΟΤΑ. Είναι αμιγώς εθνική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης και κατέληξε: «Η διατήρηση του δίκαιου περί του ανταγωνισμού δεν είναι πολιτική που εναπόκειται στους ΟΤΑ. Είναι εθνική πολιτική. Το ίδιο και η εργατική νομοθεσία. Το ίδιο και η βούληση ή μη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η διάταξη, ως έχει, θα αποτελέσει ένα μηχανισμό έντασης του διατοπικού ανταγωνισμού και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο άνοιγμα όλων των καταστημάτων, δηλαδή και των μεγάλων καταστημάτων, όλες τις Κυριακές. Η διάταξη, λοιπόν, είναι βαθιά εχθρική προς τα συμφέροντα των εργαζομένων και καταστροφική για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα! Για αυτό κύριε Υπουργέ θα σας παρακαλέσουμε να την αποσύρετε!».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» συνεχίζεται στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής τη Δευτέρα 6/2/23.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ