«Αναγεννάται» η Αγία Πελαγία - Από την καταστροφή στην "κοσμοπλημμύρα"

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Επιχειρηματίες, κάτοικοι και δήμος "σήκωσαν τα μανίκια" για να μην ερημώσει η περιοχή- Σφύζει ξανά από ζωή!

"Αναγεννάται" μέσα από τα συντρίμια της η Αγία Πελαγία αφού η σημερινή εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες της περιοχής δε θυμίζει σε τίποτα τις εικόνες χάους και απόλυτης καταστροφής που προκλήθηκαν μετά τη φονική πλημμύρα που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της, στις 15 Οκτωβρίου 2022.

Δέκα μήνες μετά, το brand name «Αγία Πελαγία» φαίνεται να ανακάμπτει, μετά το σοκ που προκλήθηκε τότε κυρίως με το θάνατο δύο συνανθρώπων μας οι οποίοι πνίγηκαν αφού τους παρέσυραν τα νερά της δυνατής νεροποντής που "χτύπησε" την περιοχή.

Σήμερα, η Αγία Πελαγία κατακλύζεται από Έλληνες και ξένους τουρίστες οι οποίοι γεμίζουν τα δωμάτια και τα ξενοδοχεία της περιοχής, όπως επιβεβαιώνει στο Cretalive και η πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Αγίας Πελαγίας κ. Μαρίνα Καρούζου. «Όλοι επιχειρηματίες, κάτοικοι -σε συνεργασία με τον δήμο- κάναμε αρκετές προσπάθειες για να προβληθεί και να αναβαθμιστεί η περιοχή μας και βλέπουμε ότι έχει ανταπόκριση» τονίζει η ίδια.

agia pelagia pezodromos

agia pelagia pezodromos2

agia pelagia pezodromos3

Τα έργα που έγιναν

Ειδικότερα, τα έργα περιελάμβαναν την ανάπλαση της Αγίας Πελαγίας από το ύψος του πάρκινγκ μέχρι και την παραλία. Στο συγκεκριμένο χώρο έγινε πλακόστρωση, τοποθετήθηκε νέος φωτισμός και παγκάκια.

Ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν ξύλινες κατασκευές περιμετρικά του ανοικτού τμήματος στο αντιπλημμυρικό έργο ενώ εκεί μπήκαν και αντλίες με συστήματα που θα ανακυκλώνουν το νερό. «Τα συστήματα αυτά θα δημιουργούν μία τελείως διαφορετική κατάσταση απ’ ότι την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αγίας Πελαγίας. Έτσι ευελπιστούμε να λυθεί το ζήτημα με τα στάσιμα ύδατα που σωρεύονται στο κανάλι και να αναβαθμιστεί τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά» επισημαίνει στο Cretalive ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας.

antiplymmiriko ergo agia pelagia5

Έργα με χρήματα από τον ΑΔΜΗΕ

Όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive, τα έργα αυτά έγιναν με χρήματα από τα ανταποδοτικά του ΑΔΜΗΕ αφού πριν τρία χρόνια υπήρξε συμφωνία για το μεγάλο καλώδιο (ηλεκτρική διασύνδεση από την Αττική στην Κορακιά, στο Φόδελε). Τότε ο ΑΔΜΗΕ δεσμεύθηκε για κάποια ανταποδοτικά έργα στο δήμο Μαλεβιζίου.

Από το συνολικό ποσό που διεκδίκησε και που πήρε ο δήμος Μαλεβιζίου ως αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΑΔΜΗΕ, αποφασίστηκε ότι ένα μέρος του -και συγκεκριμένα 350.000 ευρώ- θα καταλήξουν στο έργο της Αγίας Πελαγίας.

«Πλέον απομένει η σύνδεση των φωτιστικών με το ρεύμα και αφού γίνει αυτό θα λειτουργήσουν και οι εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν στο ανοιχτό τμήμα του αντιπλημμυρικού έργου. Μένουν λίγες λεπτομέρειες ακόμα να γίνουν για να δούμε την περιοχή αναβαθμισμένη και πιο όμορφη» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Μαλεβιζίου.

antiplymmiriko ergo agia pelagia

antiplymmiriko ergo agia pelagia2

antiplymmiriko ergo agia pelagia3

antiplymmiriko ergo agia pelagia4

 

Δείτε επίσης:

Ξεκινούν έργα ανάπλασης στην Αγία Πελαγία με 350.000 ευρώ από τον Δήμο Μαλεβιζίου

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ