Ανάρπαστο το ξενόγλωσσο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Newsroom
Newsroom

Ήδη, οι αιτήσεις από όλο τον κόσμο «πέφτουν βροχή»!

Ρεπορτάζ: Μάνος Μπανασάκης


Είναι μία μέρα σημαντική για το Πανεπιστήμιο Κρήτης που μπαίνει δυναμικά στην ελίτ όχι μόνο των ελληνικών ΑΕΙ, μια θέση που ήδη έχει κατακτήσει, αλλά και των Ιδρυμάτων όλου του κόσμου.
Τις τελευταίες ώρες έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για το Διεθνές Αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής και οι αιτήσεις έρχονται από όλο τον κόσμο.


Όπως είπε ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης, το νέο ακαδημαϊκό έτος θα «τρέξει» για πρώτη φορά το πρόγραμμα και θα υποδεχτεί 30 ξένους φοιτητές.
Τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι καθιερωμένο στη συνείδηση του κόσμου ενώ, σε συνδυασμό και με τα 5 ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη χρονιά, θα κατακτήσει μία ψηλή θέση για στον διεθνή χώρο.


Ο κοσμήτορας της Ιατρικής, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης, εξήγησε πως θα λειτουργεί παράλληλα  με το ελληνόγλωσσο τμήμα. Για να το παρακολουθήσει κανείς θα πρέπει να είναι υπήκοος άλλης χώρας και να έχει τελειώσει τη μέση εκπαίδευση εκτός Ελλάδας.
Το τμήμα θα λειτουργεί αφού η πρόταση της Ιατρικής για το πρόγραμμα σπουδών αξιολογήθηκε με άριστα από διεθνή επιτροπή.
Είναι το πρώτο αγγλόφωνο τμήμα στο Π.Κ. και το τρίτο σε όλη την Ελλάδα, προηγήθηκαν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Μέσα σε ένα 24ωρο, υποβλήθηκαν 60 αιτήσεις ενώ οι διαθέσιμες θέσεις είναι 30, εκτιμάται πως οι αιτήσεις θα είναι εκατοντάδες!


Ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Χρήστος Τσατσάνης ανέφερε ότι η ίδρυση του ξενόγλωσσου τμήματος ήταν αίτημα των αξιολογητών που έβλεπαν τη δυναμική των καθηγητών στο Ίδρυμα. 
Το ενδιαφέρον είναι ήδη από Κύπρο, Αγγλία, Νιγηρία, Ντουμπάι, Μέση Ανατολή και άλλες χώρες.
Ο στόχος είναι η αριστεία και η προσέλκυση των καλύτερων φοιτητών. 
Τα δίδακτρα φτάνουν τις 15.000 ευρώ, είναι το ακριβότερο πρόγραμμα από τα 3 που προσφέρονται στην Ελλάδα, θα το παρακολουθήσουν, όμως, λιγότεροι φοιτητές.
Τα έσοδα θα καλύψουν ανάγκες του Ιδρύματος, όπως υποδομές αλλά και υποτροφίες φοιτητών του ελληνόφωνου Τμήματος.

Σε ανακοίνωση της Πρυτανείας αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

"Η θέσπιση ενός διεθνούς προγράμματος που διδάσκεται αγγλικά αποτελούσε όραμα της Ιατρικής Σχολής και ήταν κάτι που προτεινόταν έντονα από όλες τις εξωτερικές αξιολογήσεις της Σχολής διαχρονικά.

Τώρα που το νομικό πλαίσιο επιτρέπει τη θέσπιση τέτοιων προγραμμάτων, ξεκινήσαμε τη διοργάνωση του Διεθνούς Προγράμματος Ιατρικής. Το πρόγραμμα βασίζεται στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα του ελληνόφωνου με ορισμένες καινοτομίες, οι οποίες θα επεκταθούν και στο Ελληνόφωνο πρόγραμμα. Αυτές είναι η συμμετοχή επισκεπτών καθηγητών από αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού, μεγάλος αριθμός από τους οποίους είναι απόφοιτοι της Σχολής μας και σήμερα καθηγητές σε κορυφαία Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, και ο θεσμός του Διδακτικού Επικουρικού Έργου Προπτυχιακών Φοιτητών (Teaching Assistanship) που παρέχει τη δυνατότητα ενισχυτικής εκπαίδευσης από άριστους φοιτητές μεγαλύτερων ετών. 

Το Διεθνές Πρόγραμμα στην Ιατρική θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο ελληνόφωνο πρόγραμμα. Μέσω της συμμετοχής επισκεπτών καθηγητών που θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Πρόγραμμα, θα δοθεί η δυνατότητα να διδάξουν και στο ελληνόφωνο πρόγραμμα, εμπλουτίζοντας τις διαλέξεις και το πρόγραμμα σπουδών. Το πρόγραμμα Διδακτικού Επικουρικού Έργου Προπτυχιακών Φοιτητών θα χρηματοδοτηθεί και για το ελληνόφωνο πρόγραμμα σπουδών, ενισχύοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών. Τέλος, μέσω των εσόδων του Διεθνούς Προγράμματος Σπουδών θα χορηγηθούν υποτροφίες στους προπτυχιακούς φοιτητές του Ελληνόφωνου προγράμματος. 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει έντονο προσανατολισμό στην έρευνα, η οποία απαιτεί διεθνείς συνεργασίες και εξωστρέφεια.

Το Πανεπιστήμιο, μαζί με τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία κόμβων αριστείας σε συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους.

Η στενή συνεργασία με το γειτονικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κέντρου Ιατρικής Ακριβείας, αλλά και τη δημιουργία υποδομών τελευταίας τεχνολογίας, τόσο για τη βασική όσο και για την κλινική έρευνα.

Ταυτόχρονα, συνεργασίες με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες στην Κρήτη δημιούργησαν επίσης κόμβους καινοτομίας στους οποίους η Ιατρική Σχολή διαδραματίζει βασικό ρόλο. Οι φοιτητές του Διεθνούς Προγράμματος Ιατρικής θα έχουν την ευκαιρία να εκτεθούν στο περιβάλλον αυτό εμπλουτίζοντας την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση και προσφέροντας δυνατότητες για συμμετοχή στην έρευνα".

 

 

 

Δείτε επίσης:

Ετοιμάζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης για το ξενόγλωσσο Τμήμα Ιατρικής!

Αγγλόφωνα προπτυχιακά Ιατρικής σε τρία ακόμη ελληνικά πανεπιστήμια- στα "σκαριά" και στην Κρήτη!
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 



 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ