Αγγλόφωνα προπτυχιακά Ιατρικής σε τρία ακόμη ελληνικά πανεπιστήμια- στα "σκαριά" και στην Κρήτη!

Newsroom
Newsroom

Οι ελληνικές ιατρικές σχολές εισέρχονται, η μία μετά την άλλη, στον στίβο των αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων.

Οι ελληνικές ιατρικές σχολές εισέρχονται, η μία μετά την άλλη, στον στίβο των αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων. Στόχος η προσέλκυση ξένων φοιτητών στο πλαίσιο της νέας σελίδας εξωστρέφειας που ανοίγει η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μετέχει στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανικών ΑΕΙ για νέες συνεργασίες αμερικανικών με ελληνικά ιδρύματα και τη διεύρυνση των υπαρχόντων.

Ειδικότερα, οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας και Κρήτης σχεδιάζουν την ίδρυση αγγλόφωνου προγράμματος Ιατρικής. Ηδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου προγράμματος του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, ενώ έγκριση έχει πάρει και το αγγλόφωνο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα λειτουργήσει τον προσεχή Οκτώβριο, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Αιτήσεις και προγράμματα

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του Παν. ΚρήτηςΓεώργιος Κοντάκης, η Ιατρική Σχολή του ιδρύματος έχει καταθέσει στο υπ. Παιδείας πρόταση για αγγλόφωνο πρόγραμμα και αναμένεται η έγκρισή της. Στόχος είναι το πρόγραμμα να αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2023, με 30 πρώτους φοιτητές.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, έχει περάσει από τη Σύγκλητο η πρόταση για αγγλόφωνο πρόγραμμα της Ιατρικής και ετοιμάζεται να αρχίσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρύτανη του ιδρύματος Χρήστο Μπούρα και η Ιατρική Πατρών σχεδιάζει αντίστοιχο πρόγραμμα. Αντίθετα, όπως ενημέρωσαν την «Κ» οι πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Θράκης και του Παν. Ιωαννίνων, στις ιατρικές σχολές των δύο ΑΕΙ δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός.

Τα οφέλη των αγγλόφωνων προγραμμάτων είναι προφανή. Καθώς τα προγράμματα στο περιζήτητο αντικείμενο της ιατρικής έχουν δίδακτρα και απευθύνονται σε ξένους φοιτητές, τα ιδρύματα θα έχουν οικονομικά οφέλη. Ενδεικτικά τα ετήσια δίδακτρα στην Ιατρική ΕΚΠΑ είναι 13.000 ευρώ και στο ΑΠΘ 12.000 ευρώ.

Παράλληλα, ενισχύεται η εξωστρέφειά τους. Στο θέμα αυτό δίνει ιδιαίτερο βάρος η ελληνική κυβέρνηση. Στο ταξίδι της στις ΗΠΑ η κ. Κεραμέως αναμένεται να συναντήσει εκπροσώπους περίπου 30 ΑΕΙ, μεταξύ των κορυφαίων της λεγόμενης Ivy League, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Γέιλ. Ηδη, προωθείται η συνεργασία των ελληνικών με τα αμερικανικά ΑΕΙ κάτω και από τον συντονισμό του International Institute of Education (IIE). Τον Σεπτέμβριο θα οργανωθεί η επίσκεψη στην Ελλάδα εκπροσώπων αμερικανικών ΑΕΙ, η οποία είχε «κλειστεί» τον Νοέμβριο του 2019, αλλά ανεβλήθη λόγω της πανδημίας από την άνοιξη του 2020.

Συμφωνίες στο ΙΑΡΡ

Μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί σημαντικές συνεργασίες στο πλαίσιο του International Academic Partnership Program (IAPP), που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 μετά την επίσκεψη Κεραμέως στο IEE.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το ΕΜΠ σύνηψε συνεργασίες με το Michigan, με το Columbia και με το Kentucky. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει υπογράψει συνεργασίες με το Harvard, με το Yale και με το Cincinnati. Το ΑΠΘ έχει συνεργασίες με το Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της αμερικανικής φιλολογίας και το University of Alabama. Στη λίστα των συνεργασιών στο πλαίσιο του IAPP περιλαμβάνονται επίσης του ΟΠΑ με το Indiana, του Παν. Κρήτης με το Harvard/Smithsonian, το Caltech, το Berkeley και το Τufts, του Ιόνιου με το Johns Hopkins (και U Texas), του Διεθνούς Πανεπιστημίου με το NYU και του Παν. Πειραιώς με το NYU.

Δείτε επίσης:

Ετοιμάζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης για το ξενόγλωσσο Τμήμα Ιατρικής!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ