Αναστολή των δασικών χαρτών ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Με φόντο και τις κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, κατά τη μονοθεματική συνεδρίαση που έγινε υπό την Προεδρία του Παύλου Μπαριτάκη, με θέμα τους Δασικούς Χάρτες της Κρήτης, αποδέχθηκε την εισήγηση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης. Στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν βουλευτές, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης.  

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση για αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων και άρσης των αδικιών που έχουν προκύψει. Παράλληλα, εξέφρασε ομόφωνα την συμπαράστασή του, στα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα κατά των δασικών Χαρτών, ψήφισμα της οποίας κατατέθηκε στη συνεδρίαση.  

Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, αποφάσισε να ζητήσει τα παρακάτω: 

«Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων και άρσης των αδικιών που έχουν προκύψει, ήτοι: 
1. Τη διόρθωση λαθών και παραλήψεων που αποτυπώνονται στους χάρτες (πρόδηλα σφάλματα), με την ενσωμάτωση όλων των πράξεων χαρακτηρισμού, δικαστικών αποφάσεων, πράξεων παραχώρησης, οικοδομικών αδειών, εκχερσώσεων που ενισχύθηκαν κατά το παρελθόν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, υφιστάμενο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, παραλιακές εκτάσεις κ.α. χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων.
2. Την προετοιμασία από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων (ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί) ώστε:
i. να ενσωματωθούν στους δασικούς χάρτες καλλιεργούμενες εκτάσεις καταχωρημένες στο ελαιοκομικό μητρώο, το αμπελουργικό μητρώο, τη βάση δεδομένων του Ο.Σ.Δ.Ε. καθώς και δασωμένοι αγροί (με χαρακτηρισμό ΑΔ) και εκχερσώσεις (με χαρακτηρισμό ΔΑ) χωρίς την προϋπόθεση ύπαρξης διοικητικών πράξεων, θεωρώντας ως πρόδηλο λάθος άλλο χαρακτηρισμό για αυτές πλην του αγροτικού, 
ii. με δεδομένο το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κρήτη και τη μη ισχύς του τεκμηρίου της ιδιοκτησίας του Δημοσίου, το Ελληνικό δημόσιο να μην εγείρει αξιώσεις σε καμία έκταση ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού, πέραν ειδικών περιπτώσεων όπως Εθνικά Πάρκα, απαλλοτριωμένες εκτάσεις, δημόσια κτήματα με τίτλους κυριότητας, οι οποίες περιπτώσεις θα καθορίζονται εκ των προτέρων,
iii. να προστατευτούν αναγνωρισμένα δικαιώματα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, που αφορούν χρηματοδοτήσεις, ένταξη σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων, 
iv. να χαρακτηριστούν εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση με κυρίαρχο είδος το Calicotme villosa L. (ασπάλαθος) ως χορτολιβαδικές και όχι δασικές.
3. Τη χρονική διεύρυνση της αποκλειστικής προθεσμίας κατάθεσης των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προετοιμασίας και ουσιαστικής τεκμηρίωσης των αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
4. Τη δραστική μείωση του οριζόμενου ειδικού τέλους για το παραδεκτό κατάθεσης των αντιρρήσεων.
5. Τη στελέχωση των Δ/νσεων Δασών με το απαραίτητο προσωπικό για την υποστήριξη της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και την πρόβλεψη για i) συμμετοχή Γεωπόνου στις Επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) ως της πλέον αρμόδιας και επιστημονικά καταρτισμένης ειδικότητας επί αγροτικών θεμάτων και ii) σύσταση δευτεροβάθμιων Επιτροπών ώστε να δίνεται η δυνατότητα επανεξέτασης των ασκηθέντων αντιρρήσεων.
6. Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να δεσμευτεί πολιτικά να νομοθετήσει την παραχώρηση και την μακροχρόνια μίσθωση των φερομένων ιδιοκτησιών της στους αγρότες και ιδιώτες οι οποίοι τα κατέχουν μακροχρόνια και το αποδεικνύουν νομίμως. Να το κάνει  με κριτήρια που αποτυπώνουν την πραγματικότητα μεν, αλλά όχι καταχρηστικά. Κυρίως με εισοδηματικά  και κοινωνικά κριτήρια, ισότητας και δικαιοσύνης. Να ληφθούν υπόψιν ως κριτήρια παραχώρησης, το χωροταξικό σχέδιο κάθε Περιφέρειας, το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα και το τοπίο, το αμπελουργικό και το ελαιοκομικό μητρώο καθώς και οι επιλέξιμες επιδοτούμενες περιοχές». Σε δήλωσή του ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης αναφέρει

Η Συντονιστική Επιτροπή Κρήτης έδωσε σήμερα ένα δυναμικό παρών και στους τέσσερις νομούς του νησιού: Δύο δυναμικές μηχανοκίνητες πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ενώ στους υπόλοιπους δύο νομούς κατατέθηκαν σχετικά υπομνήματα στις Αντιπεριφέρειες Χανίων και Λασιθίου.

"Έχουν βγάλει ψηφίσματα συμπαράστασης το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου κι άλλοι θεσμοί. Περιμένουμε τις επόμενες μέρες, να πάρουν θέση και οι υπόλοιποι φορείς (βουλευτές, ευρωβουλευτές, στο γραφείο του πρωθυπουργού και στα κόμματα) στους οποίους έχουμε στείλει υπομνήματα" δήλωσε στο Cretalive ο πρόεδρος της Συντονιστικής Πρίαμος Ιερωνυμάκης. 

"Δεν θέλουμε μισόλογα. Θέλουμε να πάρουν όλοι θέση. Το θέμα είναι διαχρονικό" συνέχισε ο ίδιος, ζητώντας την απόσυρση των χαρτών, αλλά και την σύνταξη σε μία γραμμή εκ μέρους του κράτους, διότι "άλλα λέει ο Υπουργός, άλλα λέει η Αποκεντρωμένη, κι άλλα τα δασαρχεία". 

Επιρρίπτοντας ευθύνες στις εκάστοτε κυβερνήσεις που κατά καιρούς "προσπάθησαν να αλλοιώσουν τον νόμο που προστατεύει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κρήτης", ο κ. Ιερωνυμάκης αντέτεινε πως πρέπει να γίνει μία διαβούλευση από όλους, "για να γίνει μία σωστή διαδικασία", καλώντας τους αρμόδιους "να σεβαστούν την ιδιαιτερότητα της Κρήτης σε ο,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που κρατάει από τότε όπου οι πρόγονοί μας στην Κρητική Πολιτεία, μας ενέταξαν - και καλά έκαναν- στην μητέρα Ελλάδα".

Δήλωση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης και στελέχη του ΚΚΕ, Συντυχάκης Μ., Μανουσάκης Ν. και Μαρινάκης Αλ., με αφορμή τις κινητοποιήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ενάντια στους δασικούς χάρτες, έκαναν τη παρακάτω δήλωση : 

«Χαιρετίζουμε τους μικρομεσαίους αγρότες που βγαίνουν στους δρόμους, δίνοντας μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματός τους με επιπλέον όχημα τους δασικούς χάρτες.
Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζουν  τους δασικούς χάρτες ως μέσο για την εξασφάλιση «καθαρού τοπίου», ώστε να αποτελέσει η γη διέξοδο για την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι για την προστασία της κρατικής δασικής περιουσίας και του περιβάλλοντος. Επιχειρείται η αμφισβήτηση της χρήσης -και έμμεσα της ιδιοκτησίας- πολλών μικρών κλήρων μικροϊδιοκτήτων γης, μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων κ.ά. έτσι ώστε να συγκεντρωθεί η γη στα χέρια του κράτους. Η κατοχύρωση της κρατικής γης δεν θα προστατέψει το δάσος, αλλά θα επιτρέψει την παραχώρησή της με εξευτελιστικό ενοίκιο και μακροχρόνιες μισθώσεις στους επενδυτές, και την παράλληλη νομιμοποίηση καταπατήσεων κρατικής γης, όπως άλλωστε ζητά ο ΣΕΒ και η ΕΕ. 
Γι’ αυτό βιάζονται! 

Η όποια κριτική για τους δασικούς χάρτες γίνεται σήμερα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, που επικρίνουν την κυβέρνηση για προχειρότητα ζητώντας τροποποιήσεις, δεν αμφισβητεί την αλλαγή χρήσης της δασικής γης προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Όλοι τους αναγνωρίζουν, κάτω από την πίεση του κινήματος, τα «λάθη» , αλλά συμφωνούν με τη στόχευση των δασικών χαρτών,  που τους θεωρούν «ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο», για να ξέρουν οι επενδυτές την δυνατότητα υλοποίησης των επενδύσεων τους.
Το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή συμπαραστάθηκε στις διεκδικήσεις και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί αρνητικά στο πλαίσιο, στη διαδικασία, στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών και του Εθνικού Κτηματολογίου γενικότερα, έχει αναδείξει και αποκαλύψει τις επιδιώξεις και τους στόχους της αστικής πολιτικής. Υποστηρίζει πως τα δασικά οικοσυστήματα θα πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και από αυτή τη σκοπιά αντιμετωπίζει και το ζήτημα των δασικών χαρτών. 
Οι δασικοί χάρτες μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας, στο πλαίσιο όμως ενός ριζικά διαφορετικού τρόπου ανάπτυξης, που προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοσθούν όλα αυτά αποτελεί η ενδυνάμωση και η οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού – λαϊκού κινήματος.». 
 

Δείτε επίσης:

"Ξεσηκωμός" στην Κρήτη για τους δασικούς χάρτες

Με μεγάλη συμμετοχή η κινητοποίηση για τους δασικούς χάρτες


Μηνυτήρια αναφορά και μηχανοκίνητες πορείες για τους δασικούς χάρτες!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ