Αντιδρούν για την εκκένωση των φοιτητικών εστιών

Αντιδρούν για την εκκένωση των φοιτητικών εστιών

Από σήμερα μέχρι τις 10 Απριλίου

Αντιδράσεις σε φοιτητικούς συλλόγους αλλά και σωματεία προκαλεί στο Ρέθυμνο η απόφαση εκκένωσης των φοιτητικών εστιών. 

Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης η σχετική οδηγία δόθηκε μετά από εισήγηση του ΕΟΔΥ. Έτσι επιβλήθηκε για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τις 25.3.2020 έως και 10.4.2020.

Σε ανακοίνωσή του πάντως ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Ρεθύμνου αναφέρει: 

Φοιτητικές Εστίες

Φοιτητικές Εστίες


Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου, η 
Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχουπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό Ρεθύμνου 
και η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου. 

Σε αυτήν αναφέρουν:

"Το Συνδικάτο Οικοδόμων, οι Επιτροπές Αγώνα και όλοι οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να αφήσει τους εστιακούς φοιτητές χωρίς σπίτι και δουλειά εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελλία του συλλόγου εστιακών φοιτητών Ρεθύμνου, δόθηκε διορία στους οικότροφους της εστίας του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους μέχρι, σήμερα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου.
Αντί η Κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να παράσχει χρηματοδότηση ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς φοιτητές/-τριες έξω από τα σπίτια τους. 
Πόλλοι είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις μόνιμες κατοικίες τους και έχουν μείνει στην εστία,  για τους εξής λόγους: 
1. Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης.
2. Οι ίδιοι/-ες ή/και οι οικογένειες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
3. Πολλοί/-ες από τους φοιτητές/-τριες εργάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους (πχ. delivery, takeaway, supermarket κλπ).
4. Αρκετοί/-ες φοιτητές/-τριες που προέρχονται από άλλες χώρες δεν δύνανται να επιστρέψουν (πχ. πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω κοροναϊού).
5. Αδυνατούν λόγω οικογενειακών ζητημάτων.
6. Κάποιοι φοιτητές/-τριες το μόνο σπίτι που έχουν είναι οι εστίες.
Είναι οξύμωρο και αντιφατικό “το ενδιαφέρον”  για τους εστιακούς φοιτητές από την  Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που αγνοεί πλήρως τις καταγγελίες των εργαζομένων για τους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε  υγειονομική βόμβα όπως οι οικοδομές των δεκάδων “στοιβαγμένων” σε λίγα τετραγωνικά μέτρα εργαζομένων ή  των υπαλλήλων σούπερ μάρκετ που δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί μάσκες. 
Είναι οξύμωρο και εγείρει προβληματισμό η απόφαση της Κυβέρνησης τώρα που  καθολικά απαγορεύει την κυκλοφορία, να κλείσει τις εστίες που έχει ως επακόλουθο την μαζική μετακίνηση  φοιτητών προς τους τόπους κατοικίας τους, με ΚΤΕΛ , πλοία κτλ που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. 
Είναι προφανές ότι η διαμονή των φοιτητών/-τριων στις εστίες αποτελεί κόστος και η ίδια αποποιείται των ευθυνών της. 
Οι συνάδελφοι, εργαζόμενοι φοιτητές και οικότροφοι στην εστία, είναι από τους πιο σκληρά εκμεταλλευόμενους συναδέλφους, πολλοί αναγκάζονται να δουλέψουν για να καταφέρουν να σπουδάσουν, με μισά ένσημα ή εποχικοί χωρίς τα ένσημα για επίδομα ανεργίας, είναι εκατοντάδες οι συνάδελφοι που δουλεύουν στο Ρέθυμνο παράλληλα με τις σπουδές τους. Η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να λάβει μέτρα προστασίας για την διασφάλιση της υγείας τους και να μην εκθέτει τους ίδιους και τις οικογένειές τους περαιτέρω σε κίνδυνο με το κλείσιμο των εστιών.
Επίσης, είναι αναγκαίο να  εξασφαλιστεί δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση σε όσους μπορούν και θέλουν να φύγουν.
Αυτό που είναι ανάγκη, σήμερα, είναι εστίες ανοιχτές οι οποίες να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προφύλαξης από την πανδημία.
Το “Μένουμε Σπίτι” της Κυβέρνησης καλό θα ήταν να εφαρμοστεί και για τους εστιακούς που έχουν ως σπίτι τους τις εστίες. 
Καλούμε κάθε εστιακό φοιτητή/-τρια να υψώσει το ανάστημα του, να διεκδικήσει τα δικαιώματα του και να μην επιτρέψει να εκδιωχθεί από το ίδιο του το σπίτι. 
Κάθε εργαζόμενος φοιτητής να ενημερώσει το εργατικό σωματείο του, να επικοινωνήσει με το ΠΑΜΕ.  
Στηρίζουμε τα αιτήματα του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Ρεθύμνου:  
•  ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ. 
• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια, πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! 
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και τακτική ανανέωση τους. 
• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για τυχόν σοβαρά συμπτώματα. 
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης. 
• Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (ρεύμα, νερό, ίντερνετ). 

Η Κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά"!
  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ