«Από ΑΠΕ το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη το 2030»

Newsroom
Newsroom

Τι είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

«Η Κρήτη μπορεί να χρησιμοποιεί 100% καθαρή ενέργεια και να συμβάλει καθοριστικά στον εθνικό στόχο που έχουμε θέσει, το 80% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στην Κρήτη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθάνασης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης.

Στις παρεμβάσεις του ο κ. Σκρέκας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε διαθέσει 8 δισ. εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, από τα οποία μόλις το 30% προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απορροφούμε επί πολλούς μήνες το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων των τιμών ενέργειας. Δώσαμε προτεραιότητα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Καταργήσαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυξήσαμε τον ανταγωνισμό και δώσαμε τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επιλέγουν πάροχο. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε για όσο διάστημα συνεχίζεται η κρίση…».

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για καθαρή ενέργεια στην περιοχή, ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Δίνουμε τη δυνατότητα με νόμο που θα φέρουμε τις επόμενες εβδομάδες, να δημιουργηθούν επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ, να συνδέονται κατευθείαν στην υψηλή τάση και να εγκαθιστούν συστήματα με μπαταρίες επομένως να πετυχαίνουν και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Αναβαθμίζουμε τα δίκτυα εντός Κρήτης, σχεδόν 100 εκατ. για υψηλή τάση, 50 εκατ. για μέση και χαμηλή τάση, ενώ υλοποιούμε απαραίτητες υποδομές σε απόβλητα και λύματα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες και τις έρευνες που γίνονται, όταν είπε πως αυτοί είναι «μια νέα πιθανή πηγή πλούτου» και προσέθεσε ότι «αν αυτή η προσπάθεια ολοκληρωθεί, θα μπορούσαμε να εξάγουμε και να καλύπτουμε σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής κατανάλωσης».

Ο υπουργός παρουσίασε, στο Δημαρχείο, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Περιφέρεια Κρήτης στον τομέα της ενέργειας και του Περιβάλλοντος.Δείτε επίσης

Σύσκεψη για τα αναπτυξιακά και οικονομικά προβλήματα της Κρήτης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ