Την κοπή επικίνδυνων δέντρων στο Ηράκλειο αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Newsroom
Newsroom

" Μας πονάει κι εμάς η έλλειψη πρασίνου. Αλλά δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη σωματική ακεραιότητα δημότη που θα περνάει τυχαία", τόνισε ο Δήμαρχος

Παρουσία κατοίκων από το Μασταμπά αλλά και από άλλες περιοχές του Ηρακλείου όπου πρόκειται να κοπούν δέντρα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κατά την παρέμβασή του, ο Δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός τόνισε:

"Η διεπιστημονική σε καμία περίπτωση δεν αντιπαρατίθεται με την Υπηρεσία Πρασίνου. Ο ρεζιστογράφος ήρθε από έναν Γερμανό γεωπόνο αλλά δεν παρέχει 100% ασφάλεια για τα πορίσματα του δέντρου. Όταν ομόφωνα οι δύο επιτροπές αποφασίζουν να κοπούν αυτά τα δέντρα εγώ δεν τολμώ να το αμφισβητήσω. Να περιμένουμε;", διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας «Αν, εν τω μεταξύ, πέσει, ποιος θα πάει κατηγορούμενος;».

Ο κ. Λαμπρινός τόνισε ότι η  ασφάλεια είναι πρώτης προτεραιότητας. "Μας πονάει κι εμάς η έλλειψη πρασίνου στην πόλη. Δεν υπάρχει κανείς που να μην στεναχωριέται όταν κόβονται τα δέντρα. Αλλά δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση τη σωματική ακεραιότητα δημότη που θα περνάει τυχαία. Ούτε κι εκείνος που έφυγε αδίκως, και το τονίζω το αδίκως, δεν παρέβη κανένα νόμο. Περίμενε ήσυχα και όμορφα στο φανάρι και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε ανάλογο περιστατικό. Υπό την έννοια αυτή εισηγούμαι και προτείνω να ψηφιστεί η πρόταση αυτή ως έχει για να μην έχουμε την έγνοια να βρεθεί κάποιος από εμάς στη θέση του άτυχου συμπολίτη μας"...

Όπως προέκυψε από την διαδικασία τα δύο πρώτα θέματα της συνεδρίασης που αφορούσαν στην κοπή δέντρων πέρασαν ομόφωνα, ενώ για το τρίτη πέρασε τελικά με σχετική πλειοψηφία από την παράταξη Λαμπρινού.

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, πάντως, επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι για κάθε ένα δέντρο που κόβεται, φυτεύονται δύο...

dimotikoΣτην ατζέντα βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα κοπής κι άλλων δέντρων, σε διάφορες περιοχές, κάτι που οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν.

Μάλιστα, προς στιγμήν, υπήρξε ένταση μεταξύ μερίδας των κατοίκων και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου όταν οι πρώτοι ζήτησαν να πάρουν το λόγο για να τοποθετηθούν.

dimotes
Oι κκ Ευγενία Σανιδά και Βάννα Σφακιανάκη

Στο θέμα επανήλθε - εκτός από τους κατοίκους του Μασταμπά που προσέφυγαν εναντίον της κοπής 22 δέντρων στην περιοχή - και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή τους στις 16 Ιανουαρίου.

Το Τμήμα Πρασίνου με βάση τα στοιχεία που τηρεί, έχει υπό παρακολούθηση μία σειρά από δέντρα. Τα δέντρα που εν δυνάμει ίσως είναι πιο επικίνδυνα από τα άλλα ξεπερνάνε, κατά τις εκτιμήσεις ,τα 100. Η διεπιστημονική επιτροπή που όρισε ο δήμαρχος Ηρακλείου, όμως, εισηγήθηκε ότι θα ασχοληθεί με 40 περιπτώσεις εξαιρετικά επικίνδυνων δέντρων

Η κ. Σφακιανάκη τόνισε, μεταξύ άλλων:

"Έχουμε τρεις εισηγήσεις που λένε να κοπούν 30 δέντρα, εξ αυτών 15 είναι στο Μασταμπά. Από αυτά λένε να κοπούν τα 8 δέντρα που δεν ελέγχθηκαν με ρεζιστογράφο, κανένα άλλο από τα δέντρα των 3 εισηγήσεων που συζητούνται απόψε. Αυτά τα δέντρα τα 7 που σώζει σήμερα ο ρεζιστογράφος θα είχαν κοπεί και το 2010 όταν ο δήμος είχε συστήσει και τότε διεπιστημονική επιτροπή αλλά είχαμε κάνει ασφαλιστικά μέτρα και τα σώσαμε. Σήμερα τα έσωσε ο ρεζιστογράφος. Δεν πρέπει να τα καταδικάζουμε με μη αναστρέψιμο τρόπο. Επίσης σε δέντρο του Μασταμπά υπάρχουν δεκάδες κάμπιες που αν κυκλοφορήσουν θα πιάσουν όλα τα πεύκα και τα υφιστάμενα και όσα φυτεύονται. Επομένως, να μην κοπεί κανένα δέντρο, να ξαναδούμε το θέμα πιο ψύχραιμα. Τον Δεκέμβριο του 2021 με απανωτές εισηγήσεις αποφασίστηκαν κοπές 20 δέντρων. Πρέπει λοιπόν να μας αποδείξει ο δήμος ότι βλέπει το θέμα θετικά, να βάλει σε προτεραιότητα τη διάσωση των παλιών και ψηλών δέντρων. Να ελεγχθούν όλα με όλους τους δυνατούς τρόπους και με ρεζιστογράφο".

dimotiko2

Από την πλευρά της η κάτοικος του Μασταμπά, κ. Αθανασία Παπαδημητρίου σημείωσε ότι κάθε κοπή πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς. Και συμπλήρωσε: "Η κοπή αιωνόβιου δέντρου είναι πράξη αμετάκλητη, πρέπει να είμαστε φειδωλοί και προσεκτικοί στις κοπές δέντρων".

Μεταξύ των συνολικά 19 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τα 3 αφορούσανν απομακρύνσεις δέντρων και αντικατάστασή τους με νέες φυτεύσεις.

Σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη που μίλησε στο Cretalive για το θέμα, ακολουθήθηκε κανονικά η νόμιμη τυπική διαδικασία αφού η εισήγηση πέρασε πρώτα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζώης. "Κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσουν και στην εκτέλεση των αποφάσεων διότι τα δέντρα είναι όρθια νεκρά δεν έχουν καθόλου στηρικτικές ρίζες, η βάση του κορμού (ο λαιμός) είναι επιχωματωμένος, δεν αναπνέει μαζεύονται όμβρια και σαπίζει οπότε είναι θέμα τύχης πότε θα πέσει", όπως σημείωσε. 

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι ανέφεραν στο Cretalive, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ότι στις αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που είναι αναρτημένες στη Διαύγεια φαίνεται ότι δεν έχουν ελεγχθεί τα δέντρα που βρίσκονται υπό συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Οι ίδιοι ζητούν επανέλεγχο ώστε να διασωθεί κάθε δέντρο που είναι υγιές.

Ο επικεφαλής της παράταξης "ΣυνΠραξη Δημοτών Ηρακλείου", Πέτρος Ινιωτάκης δήλωσε: "Τα δέντρα μας εμείς τα διαλύσαμε δίνοντας άδεια σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να οργώνουν την πόλη. Το Ηράκλειο έχει ανάγκη από περισσότερα δέντρα"

Ο δημοτικός σύμβουλος, Μ. Κασαπάκης επισήμανε σε έντονο ύφος ότι επί  20 χρόνια θητείας του και 30 χρόνια υπηρεσίας της κ. Φραγκούλη στο Πράσινο, ο ίδιος γνωρίζει την ευαισθησία της και όσα έχει προσφέρει στο Ηράκλειο.

"Δε θα ψηφίζω κυβερνήσεις που απαγορεύουν να πάρουμε προσωπικό. Λυπάμαι που άκουσα ότι φοβόμαστε τις αποζημιώσεις. Λέμε στα σοβαρά ότι δε φοβόμαστε μη σκοτωθεί ξανά άνθρωπος και φοβόμαστε τις αποζημιώσεις; Δε φταίνε οι κυβερνήσεις και βρίσκουμε τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας και τους "στήνουμε στον τοίχο" και τους στέλνουμε στα δικαστήρια; Αυτές είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται με νόμους του ελληνικού κράτους. Μόνο ο ρεζιστογράφος θα μας τα δείξει όλα;"

Στην ατζέντα επίσης υπήρχε προς συζήτηση η κυκλοφοριακή μελέτη, ως προς την παράταση του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωσή της, με το θέμα πάντως να πυροδοτεί συνεχώς νέες συζητήσεις ως προς το τί πρόκειται να εφαρμοστεί στην πόλη και αν πραγματικά θα δοθεί λύση στο οξύ πρόβλημα του κυκλοφοριακού, που ταλανίζει το κέντρο του Ηρακλείου επί χρόνια.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ και αφού το Σώμα ενέκρινε τελικά και τα 19 θέματα που βρίσκονταν προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη

Δείτε επίσης:

Αυτά είναι τα 30 δέντρα που θα κοπούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

"Δεν ακυρώνονται όλες οι κοπές δέντρων, σε όλη την πόλη"

Στον "πάγο" το θέμα της κοπής των δέντρων

Παρελθόν ο φίκος στη Σκουλά και Στυλιανού

"Μόνο πεζοί, όχι οχήματα στους πεζόδρομους" λένε οι κάτοικοι του Ηρακλείου

Πήγε να πέσει ξύλο στο Δημοτικό συμβούλιο για τα κυκλοφοριακά!

Όλα όσα προβλέπει η κυκλοφοριακή μελέτη για το κέντρο του Ηρακλείου

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ