Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση για τους σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση για τους σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα

Καθυστερεί η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την Έκδοση Κ.Υ.Α. για οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων στον Δήμο Μινώα – Πεδιάδας και την έκτακτη χρηματοδότηση για επισκευές, προχώρησαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας από κοινού σχετική ερώτηση, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Β Αθηνών και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Παππάς, προς τους Υπουργούς  Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών. 

Ο σεισμός του Σαββάτου της 24ης Ιουλίου, έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε κτίρια και εγκαταστάσεις, στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας του Νομού Ηρακλείου.

Μετά την αυτοψία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, κλιμακίου του Υπουργείου Υποδομών και την καταγραφή των ζημιών σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, 89 εκ των ιδιωτικών κτιρίων κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα, πολλά εκ των οποίων αποτελούν Α’ κατοικία των δημοτών.

Κατόπιν τούτου, υπήρξαν παρεμβάσεις και εκκλήσεις, τόσο από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και βουλευτές του νομού, να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω σεισμού, να οριοθετηθεί η πληγείσα περιοχή και να χαρακτηριστεί αυτή ως σεισμόπληκτη. 

Ακολούθησε η άρνηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει την περιοχή σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, αλλά και την προσφυγή σε διαδικασίες, που είναι απολύτως απαραίτητες για την εξεύρεση επιπλέον πόρων. Και όλα αυτά, παρά την καταγραφή των ζημιών και την ανησυχητική εξακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας έως και σήμερα.

Η κήρυξη, βέβαια, του Δήμου σε σεισμόπληκτο, δεν προϋποθέτει την ταυτόχρονη κήρυξη του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως  ενεργοποιεί νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν την οριοθέτησή του, ως πληγείσα από το σεισμό περιοχή και την καταβολή αποζημιώσεων και δανείων στους πληγέντες, για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.  

Σε σχετική ερώτησή μας (8288/28.7.2021), το Υπουργείο  Υποδομών και Μεταφορών, απάντησε ότι,  με βάση τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν, συντάσσει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων. 

Με έγγραφό του στις 29 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επισκευαστικές εργασίες κτιρίων και υποδομών μετά τις ζημιές του σεισμού της 24ης Ιουλίου 2021.

Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους συναρμόδιους Υπουργούς (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών) σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκδοση της ΚΥΑ για την κήρυξη του δήμου σε σεισμόπληκτο, ώστε να ξεκλειδώσουν οι διαδικασίες οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής, αποζημίωσης των κατοίκων και αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και αν ο Υπουργός Εσωτερικών προτίθεται να εγκρίνει την έκτακτη χρηματοδότηση που αιτείται ο Δήμος, προς αποκατάσταση υποδομών και άλλων κτιρίων και να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα και το ύψος της έγκρισης. 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ