"Βροχή" οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία μέσα στην καραντίνα

"Βροχή" οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία μέσα στην καραντίνα

Τα περιστατικά έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό και στην Κρήτη

Την ώρα που εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλογικών και άλλων Φορέων επισημαίνουν στα μηνύματά τους την σημασία της σημερινής "Παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών", πληθαίνουν και στην Κρήτη, σε ανησυχητικό βαθμό οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, που φτάνουν στις διωκτικές αρχές. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες, είχαμε δύο περιστατικά μόνο στην πόλη του Ηρακλείου, με το πλέον πρόσφατο αυτό που καταγγέλθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με πρωταγωνιστές μια 19χρονη κοπέλα και τον 22χρονο σύντροφό της. Ο τελευταίος συνελήφθη από τους αστυνομικούς, μετά από την καταγγελία της 19χρονης ότι την χτύπησε στη διάρκεια καυγά στο σπίτι τους. 

Λίγα 24ωρα νωρίτερα ένα ακόμα ζευγάρι, στο Ηράκλειο, είχε καταλήξει στο αστυνομικό τμήμα, μετά από επεισόδιο μεταξύ τους. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα περιστατικά βίας αυξάνονται όταν τα ζευγάρια περνούν περισσότερο χρόνο μαζί.  Το φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κατά τη διάρκεια της «καραντίνας» και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή SOS 15900. Στην Ελλάδα την χρονική περίοδο από 1 Νοεμβρίου του 2019 έως 31 Οκτωβρίου του 2020, υποστηρίχτηκαν από τα συμβουλευτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας, συνολικά 4.872 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων καθώς και τρίτα πρόσωπα (π.χ η μητέρα, ενήλικη κόρη του θύματος κ.λπ.).

Ο ΟΗΕ, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, προειδοποίησε για μια ακόμη πανδημία, εκτός από αυτή του κορωνοϊού: την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού οι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης και οι ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ευρώπη έχουν αναφέρει μια ανησυχητική αύξηση στις κλήσεις από γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ