Δέσμευση στον Β. Κεγκέρογλου: Μέχρι τέλους του 2021 η δημοπράτηση της εκτροπής του πλατύ ποταμού

Δέσμευση στον Β. Κεγκέρογλου: Μέχρι τέλους του 2021 η δημοπράτηση της εκτροπής του πλατύ ποταμού

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κεφαλογιάννης απάντησε στην Ερώτηση του Βουλευτή, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου

Το χρονοδιάγραμμα και η χρηματοδότηση του έργου της εκτροπής του πλατύ ποταμού και των συνοδών έργων, φραγμάτων, αγωγών κλπ συζητήθηκαν σήμερα στη Βουλή μετά από ερώτηση του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος μίλησε για το κοινό ενδιαφέρον με τον Υφυπουργό κ. Κεφαλογιάννη, αφού το έργο αφορά το Νότιο Ρέθυμνο και την Μεσαρά Ηρακλείου, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που το έργο έχει στην ανορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κεφαλογιάννης απάντησε στην Ερώτηση του Βουλευτή, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της προώθησης του έργου από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2007 και την συνέχισή του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι αυτό βάλτωσε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ανακοίνωσε ότι ανατίθεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα  σε Τεχνικό Σύμβουλο η επικαιροποίηση της  μελέτης και των Τευχών δημοπράτησης του κυρίως έργου, με ορίζοντα υλοποίησης τους τέσσερεις (4) μήνες,  ώστε το έργο να είναι ώριμο να δημοπρατηθεί ως το τέλος του 2021.

Για την πηγή χρηματοδότησης του έργου ο Υφυπουργός είπε ότι το έργο έχει ενταχθεί με το ποσό των 130 εκ. € στο ΠΔΕ μέσα στα οποία είναι και το κόστος των απαλλοτριώσεων ενώ ενημέρωσε τον Βουλευτή, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου ότι το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης με βάσιμες ελπίδες, ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα για την τελική ένταξή του αλλά επεσήμανε ότι υφίσταται εναλλακτικό σενάριο χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Ο Βουλευτής, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μετά τα θετικά νέα, ζήτησε επιπλέον την πραγματοποίηση μελέτης προκειμένου να ερευνηθεί, αν, εκτός από τον εμπλουτισμό του φράγματος Φανερωμένης και της αρδευόμενης σήμερα έκτασης, οι ποσότητες του νερού που θα οδηγούνται προς την Μεσαρά αρκούν για να επεκταθεί η αρδευόμενη έκταση και να ενισχυθεί ουσιαστικά η αγροτική παραγωγή και οι Αγρότες της Μεσαράς.

Η ανακοίνωση του υφυπουργού

Σε ανακοίνωση του Γ. Κεφαλογιάννη επισημαίνονται τα εξής:

"Για την πορεία της δημοπράτησης του έργου του Φράγματος Πλατύ στον νομό Ρεθύμνου ενημέρωσε τη Βουλή, σήμερα, 12 Απριλίου 2021, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιαννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου για το Φράγμα Πλατύ

Ως προς το αντικείμενο του έργου, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε τα εξής:  

«Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ως προς τη σημασία που έχει η εκτροπή του Πλατύ ποταμού για την περιοχή του νότιου Ρεθύμνου και της Μεσσαράς και ιδιαίτερα, την ώθηση που μπορεί να δώσει στον πρωτογενή τομέα όχι μόνο τοπικά, αλλά και ευρύτερα στην Κρήτη. 

Το αντικείμενο του έργου έχει διαχωριστεί από την αρμόδια Υπηρεσία σε δύο μέρη, λόγω του διαφορετικού βαθμού ωριμότητας των μελετών:

Το πρώτο αφορά: 

Α. «ΕΡΓΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΛΑΤΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕ ΑΓΩΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΜΕΣΣΑΡΑ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ»,

  Το δεύτερο μέρος έχει τίτλο:

Β. «ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΜΕΣΣΑΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ».

Το πρώτο μέρος αφορά:

α) την κατασκευή του φράγματος Πλατύ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, 

(β) την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσσαράς και 

(γ) την κατασκευή αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Νομού Ρεθύμνου.

Ο στόχος εδώ είναι να επιτύχουμε: 

(α) την άρδευση 42.000 στρεμμάτων καθαρής αρδευόμενης έκτασης  

(β) τη μεταφορά του πλεονάζοντος όγκου νερού, στη δυτική περιοχή της μεγάλης πεδιάδας της Μεσσαράς 

(γ) τον τεχνητό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της πεδιάδας της Μεσσαράς.
Το δεύτερο μέρος έχει ως φυσικό αντικείμενο τη μελέτη για ένα νέο φράγμα στο Γερακάρι για το οποίο, όμως, δεν έχουν εκπονηθεί τεχνικές μελέτες, εκτός της αναγνωριστικής γεωλογικής μελέτης.

Στην παρούσα φάση, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οριστικοποιεί το αντικείμενο της νέας μελέτης για το φράγμα Γερακαρίου, συμπεριλαμβάνοντας την άρδευση νέων εκτάσεων κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς προς Μεσσαρά και περιοχών Γερακαρίου.

Η νέα μελέτη είναι της τάξης του 1.000.000 € χωρίς ΦΠΑ, για την οποία υπάρχει διασφαλισμένη πίστωση και θα εξετάσει τη σκοπιμότητα κατασκευής του φράγματος Γερακαρίου και την ανάλυση κόστους – οφέλους του έργου ούτως ώστε να μπορεί να ληφθεί ασφαλής απόφαση για την κατασκευή του φράγματος ή όχι, ώστε να προωθηθούν οι απαιτούμενες μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότησή του.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Κεφαλογιάννης, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας και σε θέματα χρηματοδότησης: 

«Οι μελέτες για το φράγμα στον Πλατύ ποταμό έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο από το 2010 έως το 2017. 

 Με τις αλλαγές που μεσολάβησαν τόσο στις προδιαγραφές μελετών όσο και στη νομοθεσία των έργων, ήταν αναγκαία η επικαιροποίησή τους.

Προκειμένου να γίνει γρήγορα η διαδικασία επικαιροποίησης των μελετών και των τευχών δημοπράτησης του έργου επιλέχθηκε από την Υπηρεσία η διαδικασία πρόσληψης Τεχνικού Συμβούλου σύμφωνα με  το άρθρο 128  του ν.4412/2016.

Αντικείμενο των  υπηρεσιών του  Τεχνικού Συμβούλου είναι 

  1. Επικαιροποίηση Οριστικών Μελετών Φράγματος Πλατύ, αγωγού μεταφοράς προς Μεσσαρά και αρδευτικού δικτύου 
  2. Επικαιροποίηση Τευχών Δημοπράτησης Φράγματος Πλατύ, αγωγού μεταφοράς και αρδευτικού δικτύου 
  3. Επικαιροποίηση/ Έλεγχος Κτηματογράφησης και Κτηματολογικών Πινάκων. Να σημειώσω εδώ ότι το έργο έχει ενταχθεί από πέρυσι με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στη διαδικασία του άρθρου 7α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων 
  4. Επικαιροποίηση της Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους

Την 5-4-2021 εγκρίθηκε με απόφαση Γενικού Γραμματέα Υποδομών η ανάθεση της σύμβασης Τεχνικού Συμβούλου για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών.

Η υπογραφή της σύμβασης με τον Τεχνικό Σύμβουλο αναμένεται σε 20 ημέρες από σήμερα, ενώ η  προθεσμία παράδοσης μελέτης έχει προβλεφθεί 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ως προς τη χρηματοδότηση κατασκευής, το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Π.Δ.Ε. 2021 στη ΣΑΕ 072 με προτεινόμενο προϋπολογισμό 130.000.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων.

Μάλιστα, οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις έχουν ενταχθεί στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.  

Επιβεβαιώνω ότι το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δανειοδότηση, ως εναλλακτική πρόταση για την χρηματοδότηση της υλοποίησής του.

Εκτιμούμε ότι ο χρόνος δημοπράτησης του έργου θα είναι το  τέλος του 2021.»

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ